Kunst met een verhaal
06-05-2023
EXPOSITIE PATRICK JOSSO IN KOETSHUIS

Kunst met een verhaal

Alhoewel het aanvankelijk om de vormgeving ging groeide er gaandeweg een verhaal. Het levensverhaal van Patrick Josso. De ziekte, Parkinson, die vanaf 2008 zijn leven veranderde. De afhankelijkheid van dopamine, een medicijn, is in beeld gebracht. Een thema dat regelmatig terugkomt in zijn werk, beeldende vormgeving. Dit keer is het thema ‘de Grote Trek’ , en als expositie te zien in het Koetshuis.
 

Boris, de mammoet

Josso heeft in Amsterdam de opleiding leerkracht handvaardigheid en tekenen gevolgd. Enkele jaren na zijn afstuderen heeft hij jarenlang als hoofd rekwisieten voor de Nationale Reisopera in Enschede gewerkt. Grote objecten, van piepschuim, waren zijn specialiteit. Helaas dwong zijn ziekteproces hem te stoppen met dit werk. De gepassioneerde Josso is altijd creatief bezig gebleven. Hij ontwikkelde het idee en ontwerp voor ‘Boris’ de mammoet. Na de bijzondere vondst van mammoetbotten, in 1996, in Borne. Het meest complete skelet ooit in Nederland gevonden van een wolharige mammoet. “Samen met een onmisbare groep mensen, en na een lang traject, is Boris gerealiseerd”, vertelt Josso trots. Het gigantische standbeeld van de mammoet is te vinden in het parkje Scholtenhof.
 

Dopamine in watertoren

Onbewust heeft zijn ziekte z’n beeldende kunst, die nu te zien is, beïnvloed. De afhankelijkheid van dopamine is in beeld gebracht. Bij de ziekte van Parkinson ontstaat een geleidelijk verlies van zenuwcellen in de hersenen, die zorgen voor de aanmaak en opslag van dopamine. Dit tekort is aan te vullen met medicatie, een dopamine-agonist.

 

Dopamine is een neurotransmitter. Het is een stof die informatie overbrengt tussen zenuwcellen in de hersenen. Het is nodig om bewegingen soepel te laten verlopen. Het kan beven, spierstijfheid en bewegingstraagheid doen afnemen. Dopamine beïnvloedt ook het gevoel van genot, aandacht, stemming en motivatie. De kunstenaar geeft uitleg:” De levenslange trek naar ‘Dopamine’ maakt mij en mijn lotgenoten tot een wachtende smachtende roedel beesten. Die opkijken en grauwen naar de bron van beter leven, levenslang.”
 

Midden in de ruimte van het Koetshuis staat een witte Amerikaanse watertoren. Er zit dopamine in. Zes koppen liggen ervoor. Ze beelden de smachtende mensen uit. Die afhankelijk zijn van dopamine. En eisen dit op. Noodzakelijk om te kunnen leven. Op zoek naar een veilige haven? “Je kunt er niets aan doen, je hoopt. Het overkomt je, het gebeurt gewoon. Het is lullig als je leven afhankelijk is van dit medicijn”, verzucht Josso. Toch heeft hij bij het scheppen van de kunstwerken zich niet laten leiden door het idee of een boodschap willen uitdragen. Eerst ontstond het beeld dat met papier-maché, goudverf, acrylverf en waterkit werd vormgegeven.
 

Links in de ruimte hangt een beeld van een ‘witte man’ met fictief zwaard van Damocles. Verbeeld met een gouden blaadje. Een man die geconcentreerd en gevaarlijk bezig is en, figuurlijk, kan er van alles kan boven z’n hoofd hangen.
 

De expositie ‘De Grote Trek’ van Patrick Josso is te zien voor het openbare vrij toegankelijke Koetshuis, naast het Kulturhus tot 30 juni. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Voedselbankvrijwilligers gratis naar kerstconcert

Helaas is het voor veel gezinnen niet mogelijk om in deze dure tijden zelf inkopen te doen....
08-12-2023

De 'oale roop' klinkt weer door Borne

Wie kent ze niet? De Boornse Mirreweenterhoorn Bloazers. Een groep mannen die je bijna het hele...
06-12-2023

Springende Sint landt op verkeerde plek

Het schoolplein staat vol met van spanning stuiterende kinderen en nieuwsgierige ouders deze...
05-12-2023

Blauwepiet trakteert op blauwe pepernoten

Het omvangrijke kunst- en cultuurevenement Borns Blauw maakt plaats voor Sint en Kerstman. Drie...
05-12-2023

Poëzie creatieve bezigheid voor iedereen

Terwijl menigeen zich in deze tijd laaft aan het rijmen zijn er liefhebbers die zich het hele...
01-12-2023

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
28-11-2023