Borne kleurt Blauw
16-05-2023
NIEUW KUNST-CULTUUR PROJECT VAN START OP OPEN MONUMENTENDAG

Borne kleurt Blauw

‘Cultuur verbindt ons. We hebben elkaar nodig. Want zonder ons geen cultuur. En zonder cultuur geen ons’, zegt de slogan van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Borne bewijst dat weer eens. In een nieuw project ‘Borns Blauw’, van 9 september tot en met 30 november. Diverse organisaties actief op het gebied van kunst, cultuur en retail slaan wederom de handen in elkaar. In 2022 is de groep gestart met de voorbereiding. Om de inwoners van Borne en daarbuiten, tijdens het culturele feest te trakteren op exposities, concerten, lezingen, workshops en rondleidingen. Dit in navolging van het textielproject de Rode Draad in 2020/2021.

 

Omdat textiel in het DNA van Borne zit

In 2020 is het Borns Textiel Collectief opgericht. Voortvloeiend uit de opzet van het Textiel festival Twente en geïnitieerd vanuit een samenwerking met Twente Musea. Al snel sloten veel organisaties bij het collectief aan. Het project de Rode Draad werd geboren. Draad verwijst naar de textiel die ooit zo belangrijk was voor onze gemeente. En veel sporen, het DNA, heeft nagelaten. De deelnemende partners waren enthousiast over de samenwerking. De activiteiten voor de bezoekers waren zo succesvol dat bij de afsluiting geopperd werd om dit event voort te zetten in een Textiel Biënnale. 'Opdat het DNA in Borne blijft'.

 

Johannes Mulder uit 1811 bepaalt Borns Blauw in 2023

In maart 2022 ontvangt het museum Bussemakerhuis een historisch verfstalen boek met receptuur uit 1811 van de Heemkundevereniging. Hier wordt het boek, dat museale waarde heeft, nu gekoesterd, onderzocht en getoond aan het publiek. De historie van het boek en de schrijver roept veel vragen op. Wie was de schrijver Johannes Mulder? Hij is vermoedelijk geboren omstreeks 1776. Hij leefde in Borne en was een blauwdrukker en blauwverver. Het naslagwerk biedt een inkijkje in de textielwereld van toen. Het boek is de aanleiding voor de tentoonstelling B.L.A.U.W. die op 20 mei a.s. in het museum wordt geopend. Deze schenking is weer een voorbeeld van hoe verenigingen en organisaties met elkaar kunnen samenwerken. Hiermee werd het thema ‘Borns Blauw’ voor de textiel biënnale geboren en door alle partners van het textiel collectief direct omarmd.

 

Borns Blauw

Wie om zich heen kijkt ervaart dat de blauwe kleur overal opdoemt. In ons gemeentewapen, onze spijkerbroeken, de lucht, de Nederlandse vlag… Aanleiding genoeg voor organisaties om in een context van textiel en historisch perspectief hierop verder te borduren. Als er maar blauw inzit!

 

Naast het Bussemakerhuis heeft Fairtrade ook een expositie. Dinie Menheere verklapt: “Wij verfraaien samen met Oekraïense vluchtelingen gebruikte denim kleding. Deze worden in de Oude Kerk geëxposeerd.” “Maar ook de Oude Kerk heeft in het najaar verschillende activiteiten met blauw als thema gepland”, vult Martin van Zelm aan. “Ook de Sortimentstuin grijpt de gelegenheid aan om mensen een inkijkje te geven in de blauwe plantenwereld”, vertellen Antje Korsten en Frank van Dam. “Wij zijn dit voorjaar al vroeg begonnen met het zaaien van onder andere wede.”

 

De Heemkundevereniging, Gidsen Oud Borne, het Cultureel Podium Bornse Synagoge, BArt, Kunst in het Koetshuis, Visit Borne, Bornse Kunstkring, Borne doet Poëzie, Beeldende Kunstenaars, Literair/muziek initiatief, RTV Borne, BorneBoeit, Stichting Kringloop, Made by Josje en het Kulturhus zijn hun inbreng aan het voorbereiden.

 

Wat het allemaal wordt, dat blijft nog een verrassing. Maar er zijn nog meer partijen die vanuit enthousiasme de komende tijd aansluiten. Met als resultaat dat Bornse verenigingen, organisaties, Stichtingen, bedrijven en ondernemers die iets met ‘kunst en cultuur’ hebben, elkaar weten te vinden. Door je met elkaar te verbinden versterk je elkaar en je eigen organisatie. Iedere organisatie die op het gebied van kunst en cultuur in Borne, Hertme of Zenderen iets vernieuwends en verrassends aan het thema Borns Blauw kan bijdragen is welkom om aan te sluiten. Contact via een e-mail naar info@visitborne.nl. Wat zou het mooi zijn om met z’n allen een breed gedragen evenement neer te zetten...

 

Definitieve programma

Het uiteindelijke programma verschijnt in augustus, via de media en Visit Borne. De opening vindt op Open Monumentendag plaats. (RH/YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koor Mix viert 25 jaar met ‘10.000 Dagen concert’

Eigenlijk kunnen ze zelf ook wel om de titel lachen. ‘Ze’ zijn in dit geval Fons van...
31-05-2023

Jonge klokkenluiders ‘vereren’ Borne

“Het klinkt als een spoorwegovergang”, aldus Jesse Oostermann, een van de...
27-05-2023

Voor kunstenaar Harry Davina zit het erop

Nog heel even en dan kan zijn witte jas voorgoed aan de kapstok. “Het is mooi geweest, het...
26-05-2023

Kulturhus klaar voor nieuwe seizoen

Op zaterdag 9 september trapt Helligen Hendrik, oftewel Bert Eeftink, met zijn voorstelling Bar...
19-05-2023

Nieuwe expositie B.L.A.U.W. in Bussemakerhuis

Het museum Bussemakerhuis is er weer in geslaagd om het komende halfjaar iets bijzonders te...
17-05-2023

Ciske de Rat: De Musical komt naar Hertme

ADVERTORIAL • Studio 65 kondigt met trots aan dat de grootschalige productie ‘Ciske...
17-05-2023