Voor kunstenaar Harry Davina zit het erop
26-05-2023
KUNSTATELIER AAN AANSLAGSWEG OVER IN ANDERE HANDEN

Voor kunstenaar Harry Davina zit het erop

Nog heel even en dan kan zijn witte jas voorgoed aan de kapstok. “Het is mooi geweest, het was een prachttijd en ik ben er trots op”, aldus een emotionele Harry Davina vrijdagmorgen als zijn opvolger Andreas Joost zojuist zijn handtekening heeft gezet onder het huurcontract voor het atelier aan de Aanslagsweg. Gemoedelijk en te midden van een handvol ‘leerlingen’ blikt hij terug op de vele jaren waarin hij ontelbaar veel hobbyisten wegwijs maakte in het schilderen, beeldhouwen, pottenbakken en zo meer. “Volgende week word ik 78, met de gezondheid gaat het helaas wat minder”, zegt ‘ie ietwat verontschuldigend.
 

Pater familias

De witte jas stamt nog uit de tijd dat Harry zijn brood verdiende als etaleur, decorateur en reclametekenaar. Een soort van artistiek uniform dat hem maakte tot wie hij ook altijd wilde zijn: kunstzinnig en de pater familias te midden van zijn leerlingen. “We doen het samen, het moet vooral gezellig zijn, maar de cursisten moeten wel iets leren. Wat dat betreft kan ik tevreden zijn, ik heb een aantal goede kunstenaars voortgebracht.”
 

Dat gebeurde al in de jaren dat Harry werkte vanuit zijn atelier in Enter. Daarna maakte hij de overstap naar het Kulturhus in Borne, waar hij vijf jaar later weer vertrok om - dertien jaar geleden alweer - zijn intrek te nemen in het huidige atelier aan de Aanslagsweg. “Een mooie tijd, waarin ik tal van dingen heb ondernomen. Zo heb ik de kunstmarkt tijdens Borne op z’n Best opgezet en iets soortgelijks in Ahaus gedaan en ook heb ik nog een tijd een galerie gehad aan de Nijstad. Maar het atelier hier aan de Aanslagsweg is al die tijd gebleven. De cursisten komen van heinde en ver. Natuurlijk om hun creativiteit te uiten, maar ook voor de gezelligheid, de humor en het plezier dat we met elkaar hebben.”
 

In de startblokken

Zoals gezegd staat de ook Bornenaar Andreas Joost (rechts op de foto boven) inmiddels in de startblokken om - samen met zijn vrouw Annemieke - het stokje van Harry over te nemen. Al wist hij dat zelf vier weken geleden ook nog niet. “Ik hoorde het besluit van Harry om te stoppen kortgeleden van Annemieke, die hier al negen jaar op schilderles zit. Van het een kwam het ander en Harry en ik vonden elkaar snel. Ik zie veel mogelijkheden om zijn atelier verder uit te bouwen.” Na zijn werkzame leven stortte Andreas zich op het werken met keramiek en onder de naam hubertsart.com verzorgt hij cursussen hierin. Helemaal nieuw is de wereld van Harry dus niet voor hem.
 

Tijdens de vakantieperiode zal het atelier van Harry verkassen naar iets verderop. Een nieuwe ruimte, maar wel onder hetzelfde dak. Met dan ook nieuwe cursussen. “Én plek voor nieuwe leerlingen!”, voegt Joost eraan toe.
 

‘Af en toe biljarten’

Wat Harry betreft is het echter ‘einde oefening’. “Ik ga eerst enkele maanden lekker rusten. Leuke dingen doen, af en toe biljarten.” Of hij het allemaal kan loslaten is nog even de vraag. “Natuurlijk kom ik nog weleens terug. Daar is het allemaal te leuk voor geweest. Het was gewoon een prachttijd, waar ik met heel veel voldoening op terugkijk.” Het ‘Atelier Davina. Kunstatelier voor iedereen’, de slogan waarmee hij zichzelf jarenlang afficheerde, behoort dan echter tot het verleden. Net als de witte jas. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Annemarie — 27 mei 2023
Beste Harry,

Wat fijn om te horen dat jouw atelier voortgezet gaat worden.
Ik heb genoten van de manier waarop jij iedere cursist leerde om zelf iets moois te maken of te schilderen. Zelf heb ik mooie herinneringen aan de tijd en ik zie thuis staan en hangen wat jij mij hebt leren maken.
Geniet van je welverdiende pensioen!!

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024