Douwes Café hoopt eind augustus te openen
30-06-2023
VERGUNNINGSAANVRAAG INGEDIEND BIJ DE GEMEENTE

Douwes Café hoopt eind augustus te openen

Al jaren zijn er bouwactiviteiten in voormalig Café Landkroon aan de Stationsstraat, maar volgens eigenaar Ed de Jager komt de openingsdatum van het nieuwe Douwes Café nu toch echt in zicht. “De aanvraag voor een horecavergunning ligt sinds vorige week bij de gemeente. We verwachten ergens tegen de Melbuul’ndagen te kunnen starten.” De nieuwe horecazaak draagt de naam van zijn grootvader. “Dit is mijn geboortegrond. Ik ben hier opgegroeid en was graag de derde generatie geweest die op deze plek horecaondernemer zou zijn. Maar als de gezondheid het laat afweten, dan houdt alles op.”
 

Chatelaine, de vierde generatie

Ed de Jager is ernstig ziek en draagt het eetcafé over aan zijn dochter Chatelaine, die even verderop aan de Stationsstraat de schoonheidssalon Heavenly Hands and Skin Heaven runt. Horeca is ook haar niet helemaal vreemd. Chatelaine: “Voor de salon hield ik me bezig met evenementen. En het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.” Ze denkt het prima te kunnen combineren met haar beautysalon. Mede ook omdat de dagelijkse gang van zaken in Douwes Café in handen zal zijn van Ronnie Diepeveen en Marcel Ravers, die veel ervaring hebben in de horeca.
 

Concept

Het concept van Douwes Café laat zich het best omschrijven als laagdrempelig en toegankelijk in een Grand Café setting. Ravers: “Gewoon simpel eten, tegen een goede prijs. Geen liflafjes die je toch maar aan de kant schuift. Het moet gewoon goed zijn. Draadjesvlees, een ouderwets sateetje en een echte schnitzel. Want een schnitzel die je zelf slaat en paneert is echt wel wat anders!” De Jager: “Een daghap voor een tientje en een biertje tegen een redelijke prijs. Het leven is al duur genoeg. Vroeger had je in Borne Platenkamp als ‘huiskamer van Borne’. Dat idee. Het zou mooi zijn als we dat hier kunnen realiseren.”
 

‘Chalet chique’

De allerlaatste puntjes op de spreekwoordelijke i worden nu gezet, maar het interieur is op geen enkele wijze meer te vergelijken met dat van Grieks restaurant Zankas dat er tot 2016 gevestigd was. Chatelaine heeft zich er uitdrukkelijk mee bezig gehouden. “Een beetje chique, een beetje Oostenrijk. Chalet chique noemen ze dat.” Aan de buitenzijde is de veranda al enige tijd zichtbaar. Een nostalgische knipoog naar het voormalige, bij veel Bornenaren bekende Café Landkroon.
 

Historie

“Op de voorgevel staat ‘vanaf 1887’, maar daarvoor was hier al Café Spoorzicht. Voor zover wij weten is op deze plek al horeca vanaf 1850. Misschien wel de oudste horecaplek in Twente!” Ed de Jager is er trots op – ‘Een uit de hand gelopen hobby’ – en hoopt postuum zijn grootvader Douwe trots te maken. In het nieuwe interieur zijn dan ook tal van verwijzingen naar het verleden terug te vinden. (AJ/BM)

 

Douwes Café

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton huiskes — 04 jul 2023
Ik wens de Jager's veel succes met de opening van De Landkroon, waar ik vroeger vaak ijs en/of patatje met haalde - niet ver van mijn woonhuis. Good memories!
Henk — 01 jul 2023
Altijd stampesdruk zou mooi ween
HS — 01 jul 2023
Super leuk ziet het eruit Ik ben als jong meisje er vaak geweest toen was de naam nog landkroon Maar ik kom zeker als jullie open zijn ik wens jullie heel veel succes en opnieuw welkom in Borne

Verdi en Tsjaikovski klinken op Dorsetplein

Onder het motto ‘Reis door de tijd’ nemen de Bornse winkeliers je acht zaterdagen...
01-06-2024

Takko Fashion opent vestiging in Borne

Er wordt op dit moment hard gewerkt in drie leegstaande winkelpanden aan de Bakkersteeg en...
28-05-2024

Woonwinkel Nyhus opent in de Nijstad

Volgende week zaterdag,1 juni, opent de Bornse Mascha Nijhuis haar fonkelnieuwe woonwinkel in de...
21-05-2024

HEMA vernieuwt en sluit daarom een week

“Eerlijk gezegd is het ook geen overbodige luxe”, aldus Anja Smelter, filiaalmanager...
06-05-2024

Davy Roord wint MasterChef titel op Mallorca

In januari won chef-kok Davy Roord van Restaurant Dorset op de Horecava vakbeurs in Amsterdam...
03-05-2024

Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
16-04-2024