Liefdevol hout in Koetshuis
06-07-2023
BEELDEND KUNSTENAAR ED VAN HAREN EXPOSEERT

Liefdevol hout in Koetshuis

Ed van Haren, beeldend kunstenaar, streelt met een zachte doek over het harde messing. Om de laatste vlekjes weg te werken. Zijn enorme houtsculpturen zijn blikvangers. De aandacht van de passanten, op weg naar het Kulturhus, wordt getrokken door de expositie in het Koetshuis. Hier ontmoet kunst ambacht. Maar voor hoelang nog?

 

Houtsculpturen die je raken

De gepensioneerde docent handvaardigheid ontdekte gaandeweg dat hij zijn passie voor vrije vormgeving ook ruimte moest geven. Als hij niet voor de klas stond was hij in zijn atelier aan huis te vinden. Zijn liefde voor hout zit in zijn genen. Hij vormt het in gedachten. “Ik zie, waar dan ook, een stuk van een boom of stam liggen dat mij raakt.” Deze organische vorm blijft op zijn netvlies staan. In gedachten gaat hij als beeldhouwer aan het werk. De natuur inspireert hem. De organische vormen zijn terug te vinden in zijn werk. Terwijl hij geen kinetische kunst meer maakt zijn de bewegingen toch terug te vinden in zijn werk. Dit keer verstilde bewegingen. Ook de kijker blijft staan omdat er veel te ontdekken valt.

 

In zijn atelier zoekt Van Haren, nadat hij gepakt is door een vorm, platen okoumé. Hij begint met het verlijmen van de platen. Om daarna de grove vorm uit te zagen. Dan zoekt en werkt hij naar de uiteindelijke vorm en de gelaagdheid van het materiaal tot een voor zijn gevoel evenwichtig geheel. Zo ontstaan sierlijke kunstwerken waarvan de nerven van het multiplex de beweging van het beeld versterken. Met parketlak op waterbasis ontstaan er een ei-achtige glans op de sculptuur. De verschillende tinten van de nerven worden zo zichtbaar.

 

Belang van Koetshuis

Is Ed van Haren één van de laatste kunstenaars die in het Koetshuis zijn kunst aan het grote publiek toont? Op de glazen pui leest de voorbijganger hoe zijn werk is opgebouwd. Tekst met uitleg en een QR code geven inzicht. Een stukje educatie. Het houten oog met messing waarin de randen van de pupil worden weerkaatst staat rechts. In het midden pronkt een houten beeld waarin rood nylon is verwerkt. Het blijft je aandacht vragen. Vijf beelden die iets zeggen. “De bezoeker kan er zelf iets in zien”, legt Van Haren uit. Hij heeft geen boodschap. Bij iedere expositie in de laatste twintig jaar is weer iets anders te zien. Verschillende beeldende kunstuitingen worden getoond. De kijker kan zelf bepalen wat hij of zij ervan vindt.

 

Alles in de openbare ruimte, gratis, laagdrempelig, zonder dat iemand je stoort. Maar voor hoelang nog? Er zijn plannen om het Koetshuis vanaf eind dit jaar in te lijven bij het nieuwe Huis van Borne. De functie van openbare galerie, waar exposities met gevarieerd werk van professionele beeldend kunstenaars uit de regio worden getoond, voor de inwoners van Borne en daarbuiten vervalt dan. ‘KUNST in het Koetshuis’ is een Borns kunstenaarsinitiatief van de Stichting BArt (Borne Art).

 

Van Venetië naar Borne

Van Haren is inmiddels ook bekend in het buitenland. “Ik werd gevraagd om tijdens de Biënnale in Venetië in 2022 te exposeren. Weliswaar op de ‘Alternatieve Biënnale’ in deze bijzondere culturele stad.” Het is een tweejaarlijkse internationale omvangrijke kunsttentoonstelling van belangrijke betekenis in de kunstwereld. Na een korte overweging met zijn vrouw besloten ze het met beide handen aan te grijpen. Enkele maanden later liep hij met het manshoge beeld Arahura over de vele over de vele bruggetjes door de Italiaanse stad. En nu is dit beeld in het Koetshuis in Borne dag en nacht te bezichtigen van 1 juli tot 20 augustus. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024