Filmhuis Borne steeds meer ‘echte’ bios
02-08-2023
NIEUWE PROJECTIEMIDDELEN ÉN LIDMAATSCHAP NVBF BETEKENEN FORSE STAP VOORWAARTS

Filmhuis Borne steeds meer ‘echte’ bios

“We hebben er lang op moeten wachten, of beter gezegd keihard aan gewerkt, maar vanaf 6 september mogen we ons dan ook een echte bioscoop noemen”, aldus Frits Willems van het Filmhuis Borne. Niet zonder trots geeft hij een inkijkje bij de fonkelnieuwe projectiecabine in de nok van de theaterzaal in het Kulturhus. Deze cabine - met daarin een uit de kluiten gewassen digital cinema projector - plus een exact op maat gemaakt filmdoek vormen het zichtbare resultaat van de vernieuwing, waarin het Kulturhus en Filmhuis nauw met elkaar optrokken. Voor de filmliefhebber betekent dit alles straks vooral een veel breder en actueler aanbod.
 

Gehannes

Het verhaal van het Filmhuis Borne gaat eigenlijk al terug tot 2004, het moment waarop het nieuwe Kulturhus verscheen. In de bouwplannen was destijds geen rekening gehouden met de mogelijkheid om ook films te kunnen vertonen. Van meet af aan was het dus een gehannes om iets te realiseren dat deze lacune zou kunnen ondervangen.
 

“Eigenlijk wilden we gewoon een echte bioscoop worden en uiteindelijk kregen we toestemming om films op dvd te vertonen. Toch kleefden daar de nodige beperkingen aan. De dvd’s van de films kwamen immers vaak veel later uit, en dan hadden veel liefhebbers de film al elders gezien. Daar komt bij,” zo vervolgt hij, “dat tegenwoordig steeds minder films op dvd worden uitgebracht. Dus eigenlijk bleven we achter de feiten aanlopen.”
 

Hollywoodnormen

Toch hield de ambitie om een echte bioscoop te kunnen zijn onverminderd stand. Het resulteerde in een lidmaatschap van de NVBF, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, waarmee toegang werd verkregen tot alle films die in ons land worden uitgebracht, én in een streven om aan alle eisen volgens de Hollywood-normen (de bakermat van de filmindustrie) te voldoen.

 

De volgende stap werd de aanschaf van een projector met bijbehorende server. Deze kan een digital cinema package afspelen, dat vertoning van de films mogelijk maakt, passend binnen de hoge beeld- en geluidsnormen die hiervoor gelden. Ook werd hiervoor een nieuw filmdoek vervaardigd. En als slotstuk werd kortgeleden een op maat gemaakte projectiecabine gerealiseerd bovenin de theaterzaal, inclusief geluidsdemping en ventilatie.
 

“We zijn er nu echt helemaal klaar voor!”, aldus een opgetogen Willems. “Het aanbod waaruit we kunnen selecteren wordt straks veel groter en actueler, kwalitatief wordt het allemaal een stuk beter en bovendien hopen we ook frequenter te kunnen draaien.” Zo oppert Willems het idee om de wekelijkse woensdagavond uit te breiden naar de middaguren. “Het blijkt dat veel oudere mensen een voorkeur hebben voor deze tijden, dus waarom niet? We blijven echter natuurlijk wel afhankelijk van de zaalbeschikbaarheid. We zitten immers in een multifunctionele omgeving.” Maar ook ziet de Filmhuis voorman kansen voor aanpalende vertoningen, zoals documentaires voor specifieke doelgroepen.

 

Geen bios maar filmtheater

De suggestie om filmkrakers als Oppenheimer en Barbie straks ook in Borne op het witte doek te hebben, hoort hij glimlachend aan. “Het zou zomaar kunnen ja. Al willen we niet een bios worden met drankjes en popcorn. We noemen onszelf dan ook bij voorkeur een filmtheater, dat past beter bij het aloude filmhuis-concept.” Op 6 september trapt het filmtheater nieuwe stijl af met de film The Quiet Girl, een ingetogen drama rondom de tienjarige Caít, dat zich afspeelt in Ierland. De voorstelling begint om 20.00 uur. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 03 aug 2023
Super goed nieuws! En inderdaad de middaguren een film aanbieden is een goed idee.
Veel succes met de ruime keus aan goede films die hierdoor beschikbaar komen. U noemt in het artikel al twee films, maar ook een film als de Italiaanse hit De Colibri, en de Franse filmkraker Simone mogen niet in dit rijtje ontbreken.

Hoe ervaren wij de natuur?

De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het...
04-06-2024

Twee eeuwen Bornse Vermaning

In oud Borne staan verschillende gemeentelijke en rijksmonumenten. Voor twee rijksmonumenten is...
02-06-2024

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
20-05-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024