Laat denim langer leven!
13-08-2023
FAIRTRADE BORNE ROEPT OP TOT CREATIEF HERGEBRUIK DENIM KLEDING VOOR UNIEKE EXPOSITIE

Laat denim langer leven!

Stichting Fairtrade Borne daagt iedereen uit om spijkerstof kleding een tweede leven te geven. ‘Doe mee en wees creatief! Pimp gebruikte denimkleding of maak er een nieuwe creatie van en toon het aan anderen in een speciale denim-expositie’. Dat is de oproep van Dinie Menheere (rechts op de foto boven) en Anita Meijer (links), beiden actief bij Fairtrade Borne.

 

Middels een community actie wil de stichting mensen stimuleren en inspireren om duurzamer met kleding, met name denim kleding om te gaan. Om te zorgen voor meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling. Het zet je aan het denken, het is leuk, het is goed voor je portemonnee en je doet er goed aan.

 

Het is de eerste activiteit in het kader van de textiel biënnale Borns Blauw die op 9 september van start gaat en eindigt op 30 november. Een evenement waar kunst- en cultuurorganisaties, retail en scholen een gevarieerd cultureel programma aanbieden.

 

Textiel hoort bij Borne

Omdat textiel in het DNA van Borne zit, was het voor de stichting Fairtrade makkelijk om in te haken op het thema Borns Blauw. Aanleiding voor het thema is een schenking van een historisch verfstalen boek uit de 17e eeuw door de Heemkundevereniging aan het museum Bussemakerhuis. De schrijver was een blauwdrukker en blauwverver uit Borne. Dit mondde uit in de huidige tentoonstelling B.L.A.U.W. in het museum, tevens onderdeel van de textiel biënnale. Negentien organisaties haken hierop in en zetten minstens dertig activiteiten op. Fairtrade Borne werkt voor haar activiteit samen met Stichting Kringloop, de Oude Kerk, de inwoners van De Zwanenhof, Maria Mediatrix en het Kulturhus. Bovenal roept ze alle inwoners van Borne op om ook deel te nemen.

 

Maak een nieuwe creatie van je versleten jeans

“Het is even wennen. Maar als je er lol in hebt en doordrongen bent van nut en noodzaak is het gewoon leuk en een sport om je gehavende kleding creatief te repareren. Of maak er bijvoorbeeld een tas van”, vertelt een enthousiaste Anita Meijer. Op internet kun je veel inspiratie opdoen.

 

En wie een beetje hulp nodig heeft of gebruik wil maken van een borduurmachine, lasersnijder of -brander kan op de dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur naar het Basislab in het Kulturhus. “Daar kan iedereen kosteloos workshops volgen”, legt Janet Evers, coördinator nieuwe technieken van de bibliotheek, uit. Het is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Het werken met denim staat nu centraal. “Maar je kunt ook gewoon lekker thuis aan de slag”, benadrukken de Fairtrade dames.

 

Ze hopen dat veel mensen deelnemen aan het oppimpen, veranderen of creëren van een denim werkstuk. Immers iedereen heeft wel een spijkerbroek. Ook die oude die in de tuin of tijdens verven wordt gebruikt kan meedoen. En heb je niets dan is er volop keuze in de Kringloopwinkel. Een community art project. Gezamenlijk aan de slag in Borne. Borne denkt duurzaam!

 

8.000 liter water kost het om één spijkerbroek te maken

Bijna iedereen heeft een spijkerbroek. “Maar weet je dat de spijkerbroekenindustrie één van de meest vervuilende takken van de textielfabricage is?”, legt Menheere uit. Door het proces van ‘nat bewerken’ wordt een grote hoeveelheid water met giftige afvalstoffen uitgestoten. Elk jaar wordt 1,9 miljard liter drinkwater gebruikt om kledij te verven, om het vervolgens zonder zuiveren opnieuw in de rivier te dumpen. 8.000 liter water kost het om één spijkerbroek te maken. De totale uitstoot van de textielindustrie wereldwijd is meer dan alle uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar.

 

Het verf- en afwerkproces van textiel veroorzaakt watervervuiling als de chemicaliën het milieu inlekken. Ten slotte ontstaat er een afvalberg van afgedankte kleding. Meijer benadrukt dat ook het produceren in lagelonenlanden niet maatschappelijk verantwoord is, tenzij de naaiers een fair loon ontvangen. “Er is duurzame kleding te koop en je kunt er duurzamer mee omgaan.” Kijk naar je bluejeans en vraag je af hoe deze is geproduceerd, hoelang deze nog mee kan of deze gepimpt kan worden. En ga samen de uitdaging aan voor een ‘schonere’ kledingkast.

 

Kleding, hoe kun je er mee omgaan?

De verfstoffen, de teelt van katoen en de verwerking is milieuverontreinigend. Maar vraag je eens af: Kun je het herstellen? Kun je het bepalende modebeeld naast je laten liggen? Hoe vaak draag je een kledingstuk? Het zijn allemaal items die jouw keuze kunnen bepalen om wel of niet een nieuw kledingstuk aan te schaffen. Het is een eenvoudige manier om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid in je leven.

 

Kringloopwinkel Borne vindt nieuwe gelabelde kleding

Sabine Janicke, coördinator verkoop van de Kringloopwinkel, constateert dat er dagelijks ‘heel veel’ spijkerbroeken worden gebracht. Op één middag hadden ze al voldoende om enthousiastelingen van De Zwanenhof en Maria Mediatrix van spijkergoed voor het project te voorzien. “Je schrikt hoeveel kleding hier wekelijks wordt binnengebracht”, verzucht Janicke. Het zijn zestig rolcontainers. “Het is bizar, met labels er nog aan, nieuwe schoenen in dozen.” Er zijn mensen die online kleding kopen, van één model S, M en L. Eén stuk past, de andere twee gaan naar de Kringloopwinkel. Terugsturen naar de leverancier vindt de koper te veel moeite of te duur. Het is het afgedankte textiel, kleding wordt nog te vaak behandeld als wegwerpproduct. Spijkergoed is er dus volop, te koop voor een appel en een ei. Dat hoeft geen belemmering te zijn om deel te nemen aan het project.

 

Expositie vanaf 9 september in de Oude Kerk

De Oude Kerk ondersteunt het project van de Stichting Fairtrade. Ze willen samen de uitdaging aangaan voor een schonere kledingkast. Naast dat de vrijwilligers van de Oude Kerk zelf allerlei activiteiten voor de textiel biënnale organiseren, stellen ze de ruimte beschikbaar om gemaakte werkstukken gedurende drie maanden in de kerk te exposeren. Tevens is er documentatie, een film en een lezing die meer uitleg geeft over onze kledingindustrie. Op diverse zondagmiddagen is de expositie voor iedereen vrij toegankelijk. Zie hiervoor ook onze Uitagenda.

 

Jeans werkstukken inleveren

De werkstukken kunnen van 28 augustus tot 2 september tussen 17.00 en 19.00 uur worden ingeleverd op Anemoon 8 of Van Heemskerkstraat 26 in Borne. Het is ook mogelijk om het nadien in te leveren. Stuur dan een mail naar info@fairtradeborne.nl. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 16 aug 2023
en als u denkt dat gebruikte spijkerbroeken al té versleten zijn, denk dan er dan ook eens over na hoe je de grondstof ervan nuttig kunt hérgebruiken:
Om maar meteen even terug te komen op die spijkerbroeken... „Het is niet alleen mooi om te zien hoe je van oud textiel prachtig mooie wandbekleding kan maken”, vertelt Rentmeester 2050 Maurice Beijk aan de toehoorders. „Het heeft bovendien een dempende werking wat weer prettig is om in zo’n ruimte te verblijven.” www.tubantia.nl/borne/bezoekers-van-open-dag-bij-reinteninfra-in-borne-hangen-aan-lippen-van-groenprofessor-maurice-directeur-werkt-op-oude-visnetten~a94b721af/?cb=ca77c50ec863372023721528d6d3f943&auth_rd=1

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024

Jula Vaandering beste voorlezer van Borne

Op alle basisscholen in Borne zijn de afgelopen tijd voorleeswedstrijden georganiseerd. En de...
07-02-2024

Swingende zaterdagavond in de Stephanuskerk

Het is alweer vijf jaar geleden dat het koor Inpajoko samen met andere (Bornse) muzikanten de...
03-02-2024

Poëzie en muziek uit de Belle Epoque

Het leek vrijdagavond even of de bezoekers van de grote Poëzieavond in het Kulturhus enkele...
03-02-2024