‘Wildhangen’ en de kleur Blauw
19-08-2023
COMMUNITY ART VOOR BORNS BLAUW BIJ KUNST IN HET KOETSHUIS

‘Wildhangen’ en de kleur Blauw

Het is de tweede uitnodiging aan de inwoners van Borne om actief deel te nemen aan de textiel biënnale Borns Blauw. De eerste verscheen onlangs van Fairtrade Gemeente Borne. Deze keer roept het Koetshuiscollectief, onderdeel van de kunstenaarsgroep BArt, op om een schilderij, tekening of ruimtelijk object te maken met de kleur blauw erin verwerkt. Dit wordt in oktober geëxposeerd in de openbare galerie Het Koetshuis en kan gekocht en verkocht worden. Drie originele creaties komen na afloop in het museum Bussemakerhuis te hangen.

 

Het is één van de vijfendertig activiteiten in het kader van de textiel biënnale Borns Blauw die op 9 september van start gaat en eindigt op 30 november. Een evenement waar negentien kunst- en cultuurorganisaties, retail en scholen een gevarieerd cultureel programma aanbieden.

 

Kunst en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

“We hebben twee jaar geleden met veel plezier meegedaan aan het textiel project de Rode Draad. Onze community art actie Borne Bloeit was een groot succes”, vertelt een enthousiaste Jaap Besteman, voorzitter van het Koetshuiscollectief. Elsa Snijder, eveneens lid van het collectief (op de foto in de tekst), benadrukt dat het veel mensen plezier en een gevoel van verbinding geeft om individueel en uiteindelijk samen iets neer te zetten.

 

“Je kunt elkaar een podium bieden om anderen te laten genieten van kunst. Wij koesteren de textielhistorie en zien veel mogelijkheden om met de kleur blauw iets te doen”, onderstreept Snijder. Aanleiding voor het thema Blauw is een schenking van een historisch verfstalen boek uit de 17e eeuw door de Heemkundevereniging aan het museum Bussemakerhuis. De schrijver was een blauwdrukker en blauwverver uit Borne. Dit mondde uit in de huidige tentoonstelling B.L.A.U.W. in het museum, tevens onderdeel van de textiel biënnale.

 

Wildhangen in het Koetshuis

De met sluiting bedreigde galerie Het Koetshuis biedt voor deze gelegenheid iets speciaals: een Community Art activiteit Wildhangen! “Iedereen kan aan deze activiteit meedoen, van jong tot oud”, benadrukt Besteman. Maar wat is Wildhangen? En hoe doe je dat?

 

Iedereen kan zijn of haar creativiteit laten stromen door een kunstwerk te maken waarin één of meer tinten blauw zijn verwerkt. Het werk kan op zaterdag 7 oktober in Het Koetshuis worden opgehangen. Het werk van de maker is daarna te koop. Ieder werk wordt voor hetzelfde bedrag van 50 euro verkocht. De opbrengst gaat in zijn geheel naar de maker. Om zoveel mogelijk creatievelingen een plekje in de galerie te geven zijn er voorwaarden aan het kunstwerk verbonden.

 

Kun je meedoen?

“Als je enthousiast bent geworden en je handen beginnen te kriebelen, doen dan mee. Laat je inspireren door een bezoek te brengen aan de expositie B.L.A.U.W. in het museum het Bussemakerhuis.” Snijder somt de voorwaarden op. Maak een kunstwerk van maximaal 30x40 cm. Voor een ruimtelijk werk geldt de maximale afmeting van 20x30x40 cm. Wel moeten daarin enkele tinten blauw zijn verwerkt. Alle technieken zijn toegestaan. De achterkant moet jezelf voorzien van ophangmateriaal, je naam, adres, telefoonnummer en mailadres. Je mag het zelf ophangen.

 

De kunstwerken kunnen ingeleverd worden op zaterdag 7 oktober tussen 13.30 en 17.00 uur en op vrijdag 13 oktober tussen 18.30 en 20.30 uur. Daarna kan iedereen door de glazen pui van Het Koetshuis de kunstwerken zien hangen. Op zaterdag 21 oktober tussen 13.30 en 17.00 uur worden de werken te koop aangeboden. De drie meest bijzondere werken worden daarna tijdelijk in het museum Bussemakerhuis tentoongesteld. Voor eventuele vragen is het Koetshuis bereikbaar via wildhangen@gmail.com. (YD)

 

Kunstenaarscollectief Het Koetshuis Borne biedt al meer dan 20 jaar kunst aan, vanuit Het Koetshuis, in het centrum van Borne. Ze biedt een platform voor exposities door professionele kunstenaars, realiseert interactieve kunstprojecten, community art. Ook draagt ze bij aan lesprojecten voor Kunst in de Klas.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024

Jula Vaandering beste voorlezer van Borne

Op alle basisscholen in Borne zijn de afgelopen tijd voorleeswedstrijden georganiseerd. En de...
07-02-2024

Swingende zaterdagavond in de Stephanuskerk

Het is alweer vijf jaar geleden dat het koor Inpajoko samen met andere (Bornse) muzikanten de...
03-02-2024

Poëzie en muziek uit de Belle Epoque

Het leek vrijdagavond even of de bezoekers van de grote Poëzieavond in het Kulturhus enkele...
03-02-2024