Internationaal tintje aan Bornse filmpremière
01-09-2023
NAZATEN FAMILIES GEERDINK EN HOFSTÉ WACHT HOOGSTE ISRAËLISCHE ONDERSCHEIDING

Internationaal tintje aan Bornse filmpremière

Vrijdagavond ging in het Kulturhus de langverwachte oorlogsfilm ‘Max: een band voor het leven’ in première. Langverwacht omdat het - mede door corona - bijna drie jaar duurde voor het zover was. ’Maar dan heb je ook wat’ hoorde je de 250 genodigden denken die het resultaat van Hans Mulder en Jan Kolner als eersten mochten bewonderen. Opvallend en verrassend was de uitreiking van de Yad Vashem, de hoogste onderscheiding die de Israëlische regering aan niet-joden toekent en bedoeld is voor mensen die vaak met gevaar voor eigen leven joodse mensen hebben geholpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 

Max van Trommel

Die eer leek voorbestemd aan de nazaten van de families Geerdink en Hofsté. Families die tijdens de oorlog actief verzet pleegden en Max van Tommel, de hoofrolspeler in de film, hielpen uit handen van de Duitsers te blijven. Vooralsnog moesten ze het echter met een kopie van de brief doen die de Israëlische ambassade hierover stuurde. ‘Buitengewoon spijtig’, zo schreef men, ‘want op dit moment zijn de oorkondes en medailles nog niet in De Haag aangekomen.’ De waardige ceremonie volgt dus op een later moment. Een gemis dat trouwens weinig afbreuk deed aan de blijdschap en de sfeer tijdens deze bijzondere première.
 

Een première die begon met de aankomst van beide filmmakers in galaoutfit op een oude ‘oorlogsfiets’. Even later werden ze gevolgd door de ontvangst van alle hoofdrolspelers, die in oude auto’s het parkeerdek kwamen oprijden en vervolgens over de rode loper naar binnen stapten. Onder hen natuurlijk Max van Trommel zelf én zijn jonge evenknie Victor Brorens, die in de film de rol van jonge Max vertolkt.
 

Ontkenning Holocaust

Na een welkomstwoord van Hans Mulder, waarin hij nogmaals iedereen - en niet in het minst Jan Kolner – dankte voor het tot stand komen van dit omvangrijke project, was het de beurt aan loco-burgemeester/wethouder Martin Velten om de aftrap te doen. Velten refereerde er nog maar eens aan hoe belangrijk het is dat in een tijd van oplaaiend antisemitisme en ontkenning van de Holocaust met name jongeren bewust worden gemaakt van deze belangrijke oorlogsperiode in de geschiedenis.
 

“Bijna een kwart van de Nederlanders dat geboren is na 1980 denkt dat de Holocaust een mythe is of dat het aantal joden dat werd gedood zwaar overdreven is”, zo staafde hij zijn betoog. Ook wees hij op het belang van al ons materieel en immaterieel erfgoed. “Het wekt een gevoel van identiteit en continuïteit op. Zonder dat zou het bovendien niet mogelijk een dergelijk omvangrijk filmproject te realiseren.”
 

Kaarten

Daarna riep hij de nazaten van de eerdergenoemde families op om naar voren te komen en de postume (en symbolische) onderscheiding die door Max van Trommel zelf was aangevraagd in ontvangst te kunnen nemen. Een warm applaus vanuit de volle theaterzaal onderstreepte de waarde die aan deze bijzondere onderscheiding wordt gehecht. Een applaus dat overigens ook na afloop van film weerklonk en daarmee deze eerste premièreavond compleet maakte. Zaterdag is de tweede avond en vanaf zondag kan iedereen de film bezoeken. Kaarten hiervoor zijn te bestellen bij het Kulturhus. AJ/BM)
 

Zie ook onze eerdere berichten:

Productie oorlogsfilm in startblokken 

Twentse oorlogsfilm nadert voltooiing 

 

Première 'Max: een band voor het leven'

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024