Ben en Astrid doven hun Pijpelaar
08-09-2023
OP 1 OKTOBER KOMT ER EEN EIND AAN DE SIGARENZAAK OP HET MARKTPLEIN

Ben en Astrid doven hun Pijpelaar

Het is alweer 22 jaar geleden dat Ben en Astrid Stuivenberg de sigarenzaak overnamen van de broer van Astrid. De piepkleine winkel was toen nog gevestigd aan de Nieuwe Kerkstraat. “Eigenlijk veel te klein voor wat we wilden, want dat was toch vooral ons specialisme sigaren verder uitbouwen.”

 

In 2005 waagden ze de gok met de overstap naar het Marktplein. “Een A-locatie”, aldus Astrid, “met ruimte voor een klimatologisch volwaardige unit om de allerbeste sigaren aan ons assortiment te kunnen toevoegen.” Op 1 oktober houdt het allemaal op. “De gezondheid wordt minder en dus besloten we dat het mooi is geweest en nu eindelijk de tijd aan onszelf te gunnen.”
 

Over de grens

Een besluit dat bij beiden gemengde gevoelens oproept. “De afgelopen jaren is het er door wet- en regelgeving allemaal niet gemakkelijker op geworden. De prijzen van rookwaar worden almaar verhoogd en ik snap heel goed dat mensen over de grens gaan om daar hun spullen te kopen. Drie jaar geleden moesten we nog een speciale tabaksvergunning aanvragen. Kosten: drieduizend euro. En waarom? Ik weet het niet!”, aldus Astrid.
 

Een Davidoff voor 40 euro

“Maar de andere kant van het verhaal is dat het enorm leuk was om zoveel contacten met allerlei mensen te hebben. Onze sigarenklanten komen uit het hele land en zelfs van daarbuiten. En het fijne is dat je over sigaren ook een verhaal kunt vertellen. Hoe is het gerold, welk blad wordt ervoor gebruikt en ga maar door.” Met trots toont Astrid haar duurste sigaar in het assortiment: een Davidoff voor bijna 40 euro. “En dan zijn er nog de jaarlijkse prijsverhogingen in april waardoor het gemopper in de winkel niet van de lucht was in mei. En dat gaat al twintig jaar lang zo hè…”
 

Op de vraag wat Ben (66) en Astrid (64) na 1 oktober van plan zijn te gaan doen, volgt het directe droge antwoord van Astrid: “Zo min mogelijk. Het is mooi geweest, 60 uur per week was niet niks. We willen er nu, zo lang het nog kan, van gaan genieten. Maar natuurlijk doet het wel een beetje zeer. We hadden onze mooie winkel graag willen overdragen. Het is niet anders, onze gezondheid gaat voor.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Feestelijke tijdreis in zonnig Borne

Het volledig nieuwe evenement Wiener Melange Café bleek zondagmorgen een schot in de...
24-09-2023

Koksteam Dorset in finale Gouden Koksmuts

Maar liefst elf gerenommeerde restaurants uit ons land streden eerder deze week in de...
22-09-2023

Prestigieuze horeca award voor Marly Sauer

Marly Sauer, pas 21 jaar, kreeg onlangs volslagen onverwacht de Joop Braakhekke Apprentice Award...
21-09-2023

Koffieconcert en modeshows kleuren koopzondag

Afgemeten aan de temperaturen zou je het wellicht niet zeggen, maar toch staat het najaar voor...
20-09-2023

Het Seminar: ‘Met nieuwe passie terug naar de...

In de zomer van 2018 opende Het Ideaal, daar waar het zelfvoorzienende centraal staat,...
19-09-2023

‘Tattoos zetten is vooral een kunst’

Hij zit al 20 jaar ‘in het vak’ en heeft er naar eigen zeggen helemaal zijn eigen...
05-09-2023