Ben en Astrid doven hun Pijpelaar
08-09-2023
OP 1 OKTOBER KOMT ER EEN EIND AAN DE SIGARENZAAK OP HET MARKTPLEIN

Ben en Astrid doven hun Pijpelaar

Het is alweer 22 jaar geleden dat Ben en Astrid Stuivenberg de sigarenzaak overnamen van de broer van Astrid. De piepkleine winkel was toen nog gevestigd aan de Nieuwe Kerkstraat. “Eigenlijk veel te klein voor wat we wilden, want dat was toch vooral ons specialisme sigaren verder uitbouwen.”

 

In 2005 waagden ze de gok met de overstap naar het Marktplein. “Een A-locatie”, aldus Astrid, “met ruimte voor een klimatologisch volwaardige unit om de allerbeste sigaren aan ons assortiment te kunnen toevoegen.” Op 1 oktober houdt het allemaal op. “De gezondheid wordt minder en dus besloten we dat het mooi is geweest en nu eindelijk de tijd aan onszelf te gunnen.”
 

Over de grens

Een besluit dat bij beiden gemengde gevoelens oproept. “De afgelopen jaren is het er door wet- en regelgeving allemaal niet gemakkelijker op geworden. De prijzen van rookwaar worden almaar verhoogd en ik snap heel goed dat mensen over de grens gaan om daar hun spullen te kopen. Drie jaar geleden moesten we nog een speciale tabaksvergunning aanvragen. Kosten: drieduizend euro. En waarom? Ik weet het niet!”, aldus Astrid.
 

Een Davidoff voor 40 euro

“Maar de andere kant van het verhaal is dat het enorm leuk was om zoveel contacten met allerlei mensen te hebben. Onze sigarenklanten komen uit het hele land en zelfs van daarbuiten. En het fijne is dat je over sigaren ook een verhaal kunt vertellen. Hoe is het gerold, welk blad wordt ervoor gebruikt en ga maar door.” Met trots toont Astrid haar duurste sigaar in het assortiment: een Davidoff voor bijna 40 euro. “En dan zijn er nog de jaarlijkse prijsverhogingen in april waardoor het gemopper in de winkel niet van de lucht was in mei. En dat gaat al twintig jaar lang zo hè…”
 

Op de vraag wat Ben (66) en Astrid (64) na 1 oktober van plan zijn te gaan doen, volgt het directe droge antwoord van Astrid: “Zo min mogelijk. Het is mooi geweest, 60 uur per week was niet niks. We willen er nu, zo lang het nog kan, van gaan genieten. Maar natuurlijk doet het wel een beetje zeer. We hadden onze mooie winkel graag willen overdragen. Het is niet anders, onze gezondheid gaat voor.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024

Nieuw Eethuis Borne op plek van Levi

Vijf maanden geleden verliet restaurant grillroom Levi haar pand aan de Hofstraat 10 in Borne....
20-01-2024

Davy Roord van Dorset wint MasterChef ticket

Tijdens de Horecava vakbeurs, die deze week in de RAI in Amsterdam wordt gehouden, heeft...
11-01-2024

PLUS-folder voortaan wekelijks op BorneBoeit

ADVERTORIAL • Jarenlang vonden wekelijks bijna 11.000 folders van de PLUS-supermarkten Huls...
09-01-2024

Op de drempel van kerst

Nog even en dan is het Kerstmis. Van oudsher het feest van gezelligheid, lekker eten en...
24-12-2023

Sfeervol shoppen by Candlelight

Aan alles is te zien en te horen dat de kerst naderbij komt. De ’mooiste dagen’ van...
13-12-2023