Borns Blauw opent met helder water
09-09-2023
FEESTELIJKE AFTRAP TEXTIEL BIËNNALE EN OPEN MONUMENTENDAG

Borns Blauw opent met helder water

Normaliter heerst er op zaterdagmorgen rond 10.00 uur nog een serene rust op het Dorsetplein. Dat was op deze warme zaterdag echter wel anders. Een kleine honderd belangstellenden waren al vroeg present om de opening van de textiel biënnale Borns Blauw bij te wonen en daarmee tegelijkertijd de activiteiten in Borne rondom de Open Monumentendag ‘weg te schieten’. Of beter gezegd: te toeteren, want even later vertrok vanaf het Kulturhus een groep van dertig lopers voor de jaarlijkse Monumentenrun.
 

‘Een belangrijk onderdeel van het leven’

Yvonne Denekamp opende namens de werkgroep Borns Blauw de bijeenkomst op het Dorsetplein, waarin ze kort inging op het ontstaansmoment van het fonkelnieuwe evenement. “Het begon allemaal in 2021 met de Rode Draad, een initiatief van het textielcollectief in Borne. Dat smaakte bij alle deelnemers naar meer. Hier gaan we mee door, was toen het motto”, aldus Yvonne. Inmiddels zijn er 19 plaatselijke organisaties bij betrokken en organiseren ze de komende drie maanden samen zo’n 35 activiteiten. De inwoners en belangstellenden van buiten kunnen daarbij kiezen uit exposities, lezingen, fietstochten en meer. “Kunst en cultuur vormen een belangrijk onderdeel van het leven. Je versterkt elkaar en blijft ervan leren”, zo besloot ze.
 

Daarna was het de beurt aan burgemeester Jan Pierik om samen met Yvonne Denekamp de openingshandeling te verrichten: het doorknippen van een - hoe kan het ook anders - blauw lint waarachter de 19 organisaties zich hadden geschaard. “Een verbondenheid die de kracht van dit dorp tekent”, zo zei de burgervader. Het aangekondigde ‘magische moment’ waarop de grote fontein blauw water zou gaan spuiten, viel echter letterlijk in het water. Het ontsmettingsmiddel dat in de fontein wordt gebruikt om het water zo zuiver mogelijk te houden, bleek namelijk te sterk voor de blauwe substantie die er voor deze gelegenheid aan was toegevoegd. “We proberen het gewoon over twee jaar opnieuw”, aldus de montere Yvonne.
 

Open Monumentendag

Even later startten de dertig lopers aan de Monumentenrun, een route van zo’n 11 kilometer waarbij ze in totaal negen stops zullen maken om bij de diverse monumenten in de gemeente een nadere tekst en uitleg te kunnen krijgen. Een route die later vandaag ook nog eens door zo’n twintig fietsers zal worden afgelegd.
 

Van 12.00 tot 16.00 uur zijn de St. Stephanuskerk, restaurant Dorset, de Oude Kerk, de Doopsgezinde kerk, het Bussemakerhuis en de Bornse Synagoge voor het publiek geopend. Op alle locaties zijn gidsen aanwezig om de bezoekers alles over de verschillende monumenten te vertellen. Ook verzorgen de Gidsen Oud Borne in de loop van de dag een aantal rondleidingen door het dorp. (AJ/BM/RH)
 

Een totaaloverzicht van de Borns Blauw activiteiten is te vinden in onze Uitagenda. 

 

reageren op deze pagina

Opening Borns Blauw

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024