Borns Blauw opent met helder water
09-09-2023
FEESTELIJKE AFTRAP TEXTIEL BIËNNALE EN OPEN MONUMENTENDAG

Borns Blauw opent met helder water

Normaliter heerst er op zaterdagmorgen rond 10.00 uur nog een serene rust op het Dorsetplein. Dat was op deze warme zaterdag echter wel anders. Een kleine honderd belangstellenden waren al vroeg present om de opening van de textiel biënnale Borns Blauw bij te wonen en daarmee tegelijkertijd de activiteiten in Borne rondom de Open Monumentendag ‘weg te schieten’. Of beter gezegd: te toeteren, want even later vertrok vanaf het Kulturhus een groep van dertig lopers voor de jaarlijkse Monumentenrun.
 

‘Een belangrijk onderdeel van het leven’

Yvonne Denekamp opende namens de werkgroep Borns Blauw de bijeenkomst op het Dorsetplein, waarin ze kort inging op het ontstaansmoment van het fonkelnieuwe evenement. “Het begon allemaal in 2021 met de Rode Draad, een initiatief van het textielcollectief in Borne. Dat smaakte bij alle deelnemers naar meer. Hier gaan we mee door, was toen het motto”, aldus Yvonne. Inmiddels zijn er 19 plaatselijke organisaties bij betrokken en organiseren ze de komende drie maanden samen zo’n 35 activiteiten. De inwoners en belangstellenden van buiten kunnen daarbij kiezen uit exposities, lezingen, fietstochten en meer. “Kunst en cultuur vormen een belangrijk onderdeel van het leven. Je versterkt elkaar en blijft ervan leren”, zo besloot ze.
 

Daarna was het de beurt aan burgemeester Jan Pierik om samen met Yvonne Denekamp de openingshandeling te verrichten: het doorknippen van een - hoe kan het ook anders - blauw lint waarachter de 19 organisaties zich hadden geschaard. “Een verbondenheid die de kracht van dit dorp tekent”, zo zei de burgervader. Het aangekondigde ‘magische moment’ waarop de grote fontein blauw water zou gaan spuiten, viel echter letterlijk in het water. Het ontsmettingsmiddel dat in de fontein wordt gebruikt om het water zo zuiver mogelijk te houden, bleek namelijk te sterk voor de blauwe substantie die er voor deze gelegenheid aan was toegevoegd. “We proberen het gewoon over twee jaar opnieuw”, aldus de montere Yvonne.
 

Open Monumentendag

Even later startten de dertig lopers aan de Monumentenrun, een route van zo’n 11 kilometer waarbij ze in totaal negen stops zullen maken om bij de diverse monumenten in de gemeente een nadere tekst en uitleg te kunnen krijgen. Een route die later vandaag ook nog eens door zo’n twintig fietsers zal worden afgelegd.
 

Van 12.00 tot 16.00 uur zijn de St. Stephanuskerk, restaurant Dorset, de Oude Kerk, de Doopsgezinde kerk, het Bussemakerhuis en de Bornse Synagoge voor het publiek geopend. Op alle locaties zijn gidsen aanwezig om de bezoekers alles over de verschillende monumenten te vertellen. Ook verzorgen de Gidsen Oud Borne in de loop van de dag een aantal rondleidingen door het dorp. (AJ/BM/RH)
 

Een totaaloverzicht van de Borns Blauw activiteiten is te vinden in onze Uitagenda. 

 

reageren op deze pagina

Opening Borns Blauw

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024