Art Blue, Blauw in de schilderkunst
15-09-2023
NIEUWE OPZET EXPOSITIE IN BORNSE SYNAGOGE VAN START

Art Blue, Blauw in de schilderkunst

Het Cultureel Podium Bornse Synagoge timmert met een nieuw initiatief aan de weg. Haar galeriefunctie heeft tot 9 oktober een andere opzet. Dit keer staat geen kunstenaar in het middelpunt tijdens een expositie, maar zijn het de eigenaren van kunstwerken. Onder één voorwaarde: er moet blauw inzitten! Want het is een activiteit die onder de Textiel Biënnale Borns Blauw valt. Een tweede criterium is dat het kwalitatief van niveau moet zijn. We zien hier dan ook werken hangen van overwegend gerenommeerde, bekende en minder bekende kunstenaars. De derde voorwaarde is dat de eigenaar het kunstwerk - uit particulier bezit - te koop moet aanbieden.

 

‘Ontzamelen’

Het idee ontstond bij Arjan Reinderink. “Ik ontmoette regelmatig mensen die graag een nieuw schilderij wilden aanschaffen. Maar hun huis was al vol.” Soms is het ook de leeftijd die een rol speelt om afstand te doen van werken waaraan men eigenlijk nog wel gehecht is. Lang niet altijd hebben de kinderen interesse in de kunst van de ouders. Een drietal ingrediënten die Reinderink op het idee bracht om een expositie annex verkoopplek te creëren. “Het vertrouwde werk dat jaren boven de bank hing, krijgt hopelijk door dit nieuwe initiatief een welkom plekje in een nieuwe omgeving.”

 

Gevarieerd aanbod

De werkgroepleden behandelen de schilderijen, aquarellen, foto’s en monotypewerken met zorg. Acht particulieren hebben hun kostbare eigendommen ingebracht. De verkoopprijs varieert van 120 tot 2.500 euro. Overal is er blauw in waar te nemen, soms in de achtergrond, soms in de afgebeelde kleding óf in het landschap. Blauw is een geliefde kleur in de kunst. Maar ook een fascinerende en raadselachtige kleur. Nog niet zo lang geleden heeft men ontdekt hoe Vermeer zijn blauwe kleur opbouwde om daar extra diepte in te krijgen.

 

De werken die aan de wanden van de Synagoge hangen zijn zeer gevarieerd, van realisme tot abstract en fauvisme. Gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars, zoals Freek van der Berg, Theo Wolvecamp, Maya Wildevuur, Paul Wieggers, Jan te Wierik, Jan van Strien, Stork Damen, Riemko Holtrop, Marjan Haug en Suzy Hulshoff.

 

Veel belangstelling

“De opzet van deze nieuwe wijze van exposeren spreekt veel mensen aan”, onderstreept Reinderink. Er hangen feitelijk schilderijen die de eigenaar ooit voor een hoger bedrag heeft aangeschaft. Al jaren neemt de belangstelling en waardering voor kunst af. Mensen investeren minder in deze ‘luxe’. Galerieën verdwijnen. Voor het frequente aanbod van exposities in de Bornse Synagoge is nog wel belangstelling. Zeker voor deze nieuwe vorm. Er is reeds een wachtlijst van particuliere aanbieders die hun kunstwerk willen verkopen. In maart 2024 organiseert de werkgroep wederom een tentoonstelling waarbij inbreng en verkoop mogelijk is.

 

De expositie in de Bornse Synagoge aan de Ennekerdijk 17 is gratis te bezoeken van 10 september tot en met 8 oktober, alleen op de zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024