Lokaal Fonds Borne helpt laaggeletterden
BIEB KRIJGT FINANCIËLE BIJDRAGE IN KADER VAN ARMOEDEBESTRIJDING

Lokaal Fonds Borne helpt laaggeletterden

Volgens Ina van der Beek, coördinator Jeugd en Onderwijs van de bibliotheek in Borne, is het voor veel mensen allemaal niet zo vanzelfsprekend om kinderboeken in huis te hebben waaruit kan worden voorgelezen óf waar de jeugd zelf in kan lezen. “Als er nauwelijks geld is om eten te kopen, dan is er zeker geen geld voor een nieuw boek. En het is toch zó belangrijk!”, zei ze in februari al eens tegen BorneBoeit. Woorden die ook bij het Lokaal Fonds Borne binnenkwamen. Deze week kon Ton Tammerveld van het fonds de bieb een cheque van 1.815 euro overhandigen, als bijdrage om de armoedebestrijding op dit vlak te ondersteunen.

 

Volgens Tammerveld sluit de schenking mooi aan op Blijgevig Borne, een eerder initiatief waarbij het Lokaal Fonds ook was betrokken en dat zich rond de feestdagen vorig jaar richtte op de armoedebestrijding. “In dit geval focussen we ons dus specifiek op de jeugd in de hoop dat we met onze bijdrage een klein steentje kunnen bijdragen om de bieb de ruimte te geven de laaggeletterdheid binnen deze doelgroep verder terug te dringen.”

 

‘Boeken zijn geestelijk voedsel’

Ina van der Beek is er, vanzelfsprekend, heel blij mee. “Het project Voedselbank-Boekenplank dat nu bijna een jaar draait, voorziet erin dat kinderen uit gezinnen die aangewezen zijn op de voedselbank op hun verjaardag een boek cadeau krijgen. Boeken zijn immers het geestelijk voedsel en wij vinden dat ieder kind moet kunnen opgroeien tussen de boeken. Maar ook starten we na de herfstvakantie met de Voorleesexpress, een project waarin ruim twintig vrijwilligers thuis komen voorlezen bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Dat zijn kinderen uit gezinnen bij wie bijvoorbeeld de laaggeletterdheid, taalstoornis of dyslexie een rol speelt. Ze doen dat twintig weken lang één uur per week. Ook komen de kinderen in die periode twee keer naar de bieb om daar hun weg te vinden.”

 

Met de subsidie die de bieb via het Lokaal Fonds bereikte om daarmee de armoede te bestrijden hoopt Ina onder andere mooie boeken en spelmaterialen te kunnen aanschaffen. “In Nederland zijn er zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden. Da’s veel en daar moeten we echt iets aan doen”, zo zegt ze. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
28-11-2023

Eremedaille St. Gregorius voor Hermien van der Aa

Woensdag was het de naamdag van Cecilia, patroonheilige van de muzikanten. Het is om die reden...
26-11-2023

Jonge Toet’nbloazers hebben Lotte en Bart

Een klein uurtje later dan te doen gebruikelijk, want ja… het is de avond van FC...
25-11-2023

Prins Edwin en zijn Dennis: een gouden duo

Vrijdagavond om klokslag elf minuten over negen was het zover. De Toet’nbloazers hebben...
24-11-2023

Reageren met een reageerbuisje

Deze zomer is er een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe cultuurnota. De gemeente...
16-11-2023

Muziek voor ieders portemonnee

Laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen, kennis maken met klassieke muziek plus gedichten en...
10-11-2023