Emoties bij omwonenden ontwikkellocaties flexwoningen
MET NAME BEZWAREN VANUIT WENSINK-ZUID EN HERTME

Emoties bij omwonenden ontwikkellocaties flexwoningen

Er zijn opnieuw drie mogelijke ontwikkellocaties voor flexwoningen aangewezen en net als bij de vorige locaties, waarvan uiteindelijk de Tichelkampweg overbleef, roepen de plannen bij omwonenden veel emoties op. Dat bleek tijdens de informatiebijeenkomst donderdagavond in het gemeentehuis.
 

De raadszaal was afgeladen vol toen het ging om het idee om aan de Bornerbroeksestraat 80 tot 100 tijdelijke woningen te plaatsen en 16 tot 24 aan de Welemanstraat, en net zo afgeladen vol toen het ging over 10 flexwoningen in Hertme. Vanuit het kerkdorp was er zelfs een bus gecharterd om de bezorgde dorpsbewoners naar het gemeentehuis te vervoeren.
 

Noodzaak

Niemand staat te springen om tijdelijke woningen in de buurt. Dat is niet alleen zo in Borne, maar ook overal in Nederland stuit de overheid hierop. De bedoeling is om snel 37.500 flexwoningen in het land te plaatsen om het nijpende tekort aan sociale huurwoningen op te lossen, maar daarvan zijn er nog maar 3.400 gerealiseerd. Overal zijn er bezwaren en dat is in Borne al niet anders. “Een passende en betaalbare woning vinden is gewoon heel moeilijk”, zei programmamanager Moniek Bazen. “Het is een uitdaging waar we samen voor staan.”
 

Het tekort aan betaalbare huurwoningen is een groot probleem voor studenten, starters, jongeren, spoedzoekers, mensen met een zorgbehoefte en statushouders. Wethouder Martin Velten legde uit dat het noodzakelijk is om doorstroming in de huurmarkt op gang te brengen om deze doelgroepen een plek te kunnen geven. Daarbij benadrukte hij nogmaals dat ‘statushouder’ niet hetzelfde is als ‘asielzoeker’. “Deze mensen zijn nieuwe Bornse inwoners en mogen in Nederland blijven. Als gemeente hebben wij een verplichting om hiervoor woonruimte te bieden. Dat lukte tot nu toe goed, maar de taakstelling wordt steeds hoger.”
 

Een van de oplossingen is snel flexwoningen plaatsen. In Borne is becijferd dat dit er minimaal 500 zouden moeten zijn. Velten: “We moeten de pijn over heel Borne dragen. Ook in Hertme en Zenderen.”
 

Bornerbroeksestraat

Maar ja, iedere plek voor flexwoningen stuit op – terechte en onterechte – bezwaren. Voor de grote locatie aan de Bornerbroeksestraat waren eigenlijk de minste insprekers naar het gemeentehuis gekomen, hoewel er wel zorgen waren over de grote belasting voor de Oldhof wijk en of de infrastructuur het wel aankon. Het naastgelegen Hospice leek van mening dat men wel in overleg tot een goede inpassing zou kunnen komen.
 

Welemanstraat

In Wensink-Zuid meer tegengeluiden. “Waarom niet in de Bornsche Maten? Genoeg ruimte”, “Er is nu al een parkeerprobleem in de straat”, “Hoe gaat dat allemaal passen als je de bomen, het trapveldje, de wadi’s en het hondenveldje wil behouden?”

 

Vooral ook vragen over de afwegingen die hebben geleid tot de keuze voor de Welemanstraat. “We zien een tabel met 10 vinkjes, maar dat is wat anders dan een onderbouwing van hoe de keuze tot stand is gekomen.” Een opmerking die later op de avond ook gemaakt werd en die de gemeente heeft doen besluiten alsnog een samenvatting van de ambtelijke overwegingen te publiceren. Daarnaast een opmerking over veiligheid, met name vanwege de doelgroep mensen met een GGZ-indicatie.
 

Hertme

Bij tijd en wijle grimmig werd het bij de sessie over de beoogde tien flexwoningen in Hertme. “Een overval techniek”, “Als bom gedropt. Dat komt wel binnen in een dorp als Hertme!”, “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit er snel doorheen gejaagd moet worden voordat de Omgevingswet ingevoerd wordt”, “Jullie doen drie jaar over het nieuwe gemeentehuis, zes jaar over een sporthal en dit moet er in 14 dagen tijd doorgejast worden?”, “Het proces geeft ons weinig tijd om te reageren”, “Het zijn gewoon barakken!” en “Het enige argument is ‘hier hebben we toevallig een stukje grond’. Het is hapsnapbeleid!”

 

Ook vanuit de dorpsraad kritiek: “We spraken over het nieuwbouwproject Roskam Landen II met de gemeente. Er moesten drie sociale huurwoningen bij. Daarmee dachten we dat de kous af was. Heel jammer dat dit niet met ons overlegd is.” Tien woningen op totaal 187 woningen in Hertme vindt men boven proportioneel veel.
 

Vervolg

Op 21 november spreekt de gemeenteraad over de nieuwe locaties. De verwachting is dat er veel insprekers zullen zijn. Uiteindelijk zal de gemeenteraad op 12 december de knoop moeten doorhakken en rood of groen licht te geven om verder te gaan met het ontwikkelen van tijdelijke woningen op deze drie locaties. (AJ)
 

Luchtfoto’s © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 17 nov 2023
Dit is in allerlei reacties te lezen het zogeheten NIMBY syndroom, in het Nederlands "Niet in mijn achtertuin" - maar waar dan wel deze flexwoningen bouwen? Daar geven de bewoners van alle aangewezen locaties geen antwoord op. Jammer, een gemiste kans.

Inderdaad de gemeente dient de tijd nemen met de betrokken dorpsraden - wijkraden - het probleem samen op te lossen. Haastige spoed is zelden goed.
R.Terpstra — 10 nov 2023
Ja, wat ik allemaal lees in de reakties van buurt-bewoners
is dat men zich, voor het blok
gezet voelt. Maar deze coalitie
die de gemeente bestuurd is in meer kwesties uitermate zwak geweest. Je zal maar burgemeester Pierik zijn, en je moet het doen met zo'n coalitie.De tot stand koming ervan destijds, is ook op een smerige, zoniet achterbakse,
wijze tot stand gekomen, door de grootste partij te passeren,
en daarmee veel inwoners.
Henk de Vries — 10 nov 2023
Hetvolgende : https://www.rtvoost.nl/nieuws/2282687/onrust-over-noodopvang-minderjarige-vluchtelingen-in-ommen

Bedankt u mijn later maar .
Henk de Vries — 10 nov 2023
Wederom worden beloftes gebroken met de inwoners van Azelo : Het pand aldaar blijft dus gewoon open als zg doorstroom lokatie ( 3e keer belofte gebroken als gemeente zijnde ) voor doorstromen statushouders .

Belofte maakt schuld : De tent zou sluiten !!
Johan — 10 nov 2023
Bornerbroeksestraat 80 tot 100 te grote belasting.Klein aantal lijkt mij realistischer, eerlijker.Hier is al al genoeg druk denk alleen al aan het arrestanten centtrum
Twickel verman je tegenover de gemeente jullie pacht grond niet zomaar te grabbel gooien voor geld groen is kostbaar!.
Henk de Vries — 10 nov 2023
@HS Natuurlijk komen er statushouders in , andere woorden zijn gebruikt om ons allemaal te misleiden .

Woorden met een zalvende werking om de waarheid te ontdoen van de realiteit . Bedekken met de mantel der liefde en het door onze strot duwen is hun doelstelling !
Hs — 10 nov 2023
Het is gewoon niet normaal zoveel huizen ergens in Borne tussen proppen Ook aan de tichelweg alleen al het idee wie komt daar op En wij als buurt bewoners vragen allemaal een groot budget om onze huizen veiliger te maken overal camera’s Het is van de zotte heel Borne staat op de kop Ga alsjeblieft niet over jongeren zeuren die daar in komen mij maak je niks wijs alle nieuwe huizen zitten vol met statushouders .!!
Het wordt een grote chaos in Borne en straks janken de criminaliteit in Borne is zo opgelopen .Ik zeg weg met deze plannen Borne is hier te klein voor .

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024