Muziek voor ieders portemonnee
10-11-2023
CONCERTEN EN GEDICHTEN MET EEN BLAUW TINTJE

Muziek voor ieders portemonnee

Laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen, kennis maken met klassieke muziek plus gedichten en vooral genieten. De komende weken zijn er nog drie optredens, activiteiten, in het kader van Borns Blauw. Dit keer draait het om muzikale en dichtkunst.

 

Vrije gift en blauwe sferen

Martin van Zelm, actieve vrijwilliger bij de Oude Kerk, heeft zich hard gemaakt om het concert Deep Blue aankomende zondagmiddag in de Oude Kerk voor iedereen toegankelijk te maken. Na afloop wordt er een vrije gift gevraagd. Dus betaalbaar voor iedereen. Het is de Stichting Vrienden van de Oude Kerk die dit mogelijk maakt. “Wij willen het gebouw nog meer onder de aandacht brengen en wel voor heel Borne", benadrukt Van Zelm. De stichting staat los van de Protestantse gemeente Borne.

 

Het concert, afgewisseld met poëzie, heeft de naam 'Deep Blue'. Han Schokker (achter de piano) en Marinka Wijnands met dwarsfluit treden op. Schokker is een professionele musicus. De naam van het concert verwijst naast het muziekstuk van Ian Clarke. Geïnspireerd door de oceanen en walvissen.

 

De muziek wordt afgewisseld met gedichten van de klimaatdichteres Stevine Groenen. Klimaatdichters zetten zich met poëzie in voor een klimaatvriendelijke wereld. “Met poëzie probeer ik mensen met een andere blik naar de omgeving te laten kijken. Natuurobservaties zijn daarvan een onderdeel”, legt Groenen uit. Het gedicht Zaailing, waarvoor de dichteres dit jaar tijdens een internationale gedichtenwedstrijd een erkenning heeft ontvangen, wordt voorgedragen. Het gaat over de kastanjeboom bij het onderduikadres van Anne Frank. De musici spelen daarna Theme of Schindler's list. De kerk wordt met verlichting in een blauwe sfeer gebracht en er zijn bijpassende beelden op de schermen. Het is een laagdrempelig programma, voor elk wat wils.

 

Nog meer ‘blauwe’ muziek

Twee weken later, op zondagmiddag 26 november en dit keer in de Bornse Synagoge, treedt een pianoduo op. Een voor de hand liggend muziekstuk dat direct verwijst naar blauw: Rhapsody in Blue van Gershwin. Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov spelen samen op een vleugel. Wim Valk, één van de organisatoren, vertelt trots: “Dit keer is een vierhandig pianospel gewoon, laagdrempelig, live in Borne te zien en te beluisteren. Niet in een of ander muziekcentrum in een stad. Bijzonder om dit hier mee te maken.” Ook werk van andere componisten wordt gespeeld. De organisatie van dit programma geeft een hint: “Het zou leuk zijn als bezoekers iets blauws in elkaars kleding ontdekken." Het is een stille wens dat de blauw getinte muziek gedragen wordt door een blauw persoonlijk decor.

 

Gedicht op muziek

Als laatste event van Borns Blauw is op donderdagavond 30 november een gedichtensalon Borne-doet-Poëzie gepland. Hieraan vooraf ging een gedichtenwedstrijd waar iedereen aan kon deelnemen. Onder één voorwaarde: er moest blauw in voorkomen.

 

“Er zijn meer dan vijftig gedichten ingestuurd”, meldt een enthousiaste Monique Wilmer. Zij is één van de drie organisatoren. Een twintigtal geselecteerde gedichten wordt tijdens de poëzieavond voorgedragen. Maar bijzonder is het optreden van Frank Droste. Hij heeft een van de ingezonden gedichten op muziek gezet. En natuurlijk laat hij deze op zijn gitaar horen tijdens de gedichtenavond. (YD)

 

Aanvullende informatie over de drie optredens is te vinden in onze Uitagenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024