‘Als het spaak loopt, dan krijgen we echt onrust’
FLEXWONINGEN ZIJN VOLGENS HET COLLEGE EEN BITTERE NOODZAAK

‘Als het spaak loopt, dan krijgen we echt onrust’

Er zijn drie nieuwe onderzoeklocaties voor tijdelijke woningen aangewezen. Dat roept, net als de vorige keer, veel emotie op bij omwonenden. Wijk- en dorpsraden werden bijgepraat en vorige week konden alle inwoners in het gemeentehuis hun bezwaren kwijt. Dat was af en toe heftig. Wethouder Martin Velten: “Als wethouder ben je wel wat gewend, maar in alle eerlijkheid kwam het best hard binnen. Er werd van alles geroepen en ook naderhand waren er mensen die hun persoonlijke verhaal vertelden en domweg bang zijn voor wat er in hun woonomgeving gaat gebeuren. Dat maakte misschien nog wel de meeste indruk.”
 

Statushouders en andere spoedzoekers

Een deel van de ‘spoedzoekers’, waarvoor de flexwoningen bedoeld zijn betreft statushouders. “Mensen hebben daar een beeld bij en denken aan de taferelen in Ter Apel, waar het vooral de asielzoekers uit veilige landen zijn die de overlast veroorzaken. Dat is echt iets anders dan de statushouders die op de vlucht zijn voor oorlog in hun land. Die willen alleen maar een nieuw en veilig bestaan opbouwen, in goede harmonie met de buurt.”
 

Tijdelijke afschaling taakstelling

Alle gemeenten hebben een verplichting om statushouders te huisvesten. Vanwege gebrek aan woningen bezetten zij een plek in de asielzoekerscentra, waardoor de opvang van nieuwe asielzoekers spaak loopt. De taakstelling voor gemeenten loopt op. In Borne van 17 personen in 2021 naar 67 in 2023. Voor de eerste helft van 2024 is de taakstelling afgeschaald, vanwege de achterstanden bij de IND. “Als de IND de zaken weer op orde krijgt, dan is de verwachting dat de taakstelling weer oploopt. De afschaling is van korte duur.”
 

‘Kind van de rekening’

De wethouder benadrukt dat de tijdelijke woningen niet uitsluitend bedoeld zijn voor statushouders. “Dat is maar een deel van de spoedzoekers. Jongeren vinden moeilijk een woning en blijven nu noodgedwongen thuis wonen, met als gevolg dat hun toekomstplannen worden uitgesteld. Letterlijk en figuurlijk ontstaat er een ‘verloren generatie’. Daarnaast wil je dat bij echtscheidingen de kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Nu is dat bijna niet mogelijk in Borne en moet noodgedwongen worden uitgeweken naar Hengelo, als daar al een huurwoning beschikbaar is. Dit soort doelgroepen worden het kind van de rekening als we niet snel meer sociale huurwoningen bouwen. Huisvesting van statushouders is niet het grootste probleem, maar het komt er wel bij. Hen huisvesten is voor ons een verplichting. Dat geldt niet voor de andere doelgroepen. Als het straks echt spaak loopt, dan voorspel ik pas echt onrust!”


Versnellen

Veel andere opties dan flexwoningen neerzetten zijn er niet in Borne. Projectleider Moniek Bazen: “We proberen op allerlei manieren te versnellen. Iedere woning is er één. We kijken echt naar waar iets mogelijk is.” Zo zijn er woningbouwplannen op het Jonge Poerink terrein, bij De Veste en wordt ook in de nieuwe deelwijken van de Bornsche Maten extra ingezet op sociale huurwoningen. Ook is er een positieve grondhouding voor plannen om woningen te splitsen of zorgwoningen te plaatsen voor mantelzorg. “Het probleem in Borne is dat er weinig leegstaand vastgoed is.” Velten: “We zijn hier aangewezen op tijdelijke woningen om de onbalans snel op te lossen.”


‘Pijn verdelen’

Landelijk wil men dat 30 procent van de woningvoorraad sociale huur wordt. “In Borne zitten we redelijk goed met 23 procent.” In de steden is het percentage vaak veel hoger. Alle gemeenten zouden hun steentje moeten bijdragen. Binnen Borne geldt hetzelfde adagium. “We moeten de pijn eerlijk verdelen. Ook in de kerkdorpen, waar naar verhouding weinig sociale huurwoningen zijn.”
 

Gemakkelijk zal het niet zijn en de flexwoningen staan er ook nog niet van vandaag op morgen. Moniek Bazen: “Voor nu gaat het om onderzoeklocaties. We gaan in een vervolgfase kijken of het daar kan, hoeveel woningen mogelijk zijn, wat het financiële plaatje is en kijken naar de inpassing met een klankbordgroep uit de buurt. Pas daarna komt er eventueel een onherroepelijke omgevingsvergunning. Dat hele proces duurt zeker een half jaar.”
 

Maar de eerste stap die genomen moet worden is goedkeuring van de gemeenteraad om verder te gaan met deze drie locaties. De verwachting is dat er veel bezwaren uit de omgeving te horen zullen zijn tijdens het Politiek Beraad op 21 november. Martin Velten: “Ik hoop op wijsheid van de gemeenteraad. We moeten echt wat en meer locaties zullen volgen om het woningtekort te kunnen aanpakken.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
bart — 19 nov 2023
Ik zou eerst eens onderzoeken hoeveel panden waar een woonbestemming op rust, gebruikt worden als niet woning. en dan bedoel ik bijv een kapper aan de Dorsmolen, een toenmalig tandarts praktijk aan de Dorsmolen, en er zijn veel meer locaties.

Als dat inzichtelijk is, zul je verbasst zijn
Quincy — 18 nov 2023
De Gemeente en de landelijke overheid hebben een plicht om ook aan hun eigen bevolking te denken.
Ook Borne stroomt langzamerhand vol. Ze luisteren niet naar hun bevolking zolang er nog ruim geld mee te verdienen valt. Daar is alles om te doen.
We moeten alles maar voor lief nemen. En onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Nou ,dat nemen we al meer dan genoeg,lijkt me.
Ons eens zo mooie dorp wordt ook overgenomen. We hebben alle recht om ons welbehagen te beschermen.

Ton Huiskes — 17 nov 2023
ALLE NL gemeenten dus ook Borne zijn verplicht deze flexwoningen ergens te bouwen voor 67 personen - het zou een ander verhaal worden als de minister enkel en alleen Borne had gekozen voor alle statushouders en spoed woningzoekenden. Ook een idee is misschien de leegstand in het centrum aan te pakken - een combinatie woon- en winkelen - sommigen staan al jaren leeg. Door in overleg te gaan met de ontwikkelaars die deze ruimtes beheren. Leegstand in een levendig winkelgebied is niet aantrekkelijk, maar juist mogelijk het bestemmingsplan te veranderen van retail naar wonen.
Het dorp is niet overvol, er is nog plek. en eens met Kim over seniorenwoningen die ook hardnodige zijn in deze gemeente.
Quincy — 16 nov 2023
Vreemd om geregeld te lezen in de reacties, dat mensen deze flexwoningen niet bij hun zelf in de buurt willen hebben ,maar het mag wel in een andere buurt.
Waarom? Iets dat jezelf niet wil moet je ook een ander niet aandoen.
Waarom staan we allemaal deze flexwoningen toe ?
Wellicht moeten we eens met z'n allen een vuist gaan maken dat de maat vol is. Ze luisteren ook wel naar de kleine schreeuwende minderheid. Waarom laten wij dit allemaal toe. We weten toch echt wel dat deze flexwoningen voor de gelukzoekers zijn en niet voor onze eigen mensen. Waarom hebben hun wel rechten en wij alleen maar plichten? Ach ja, wij zijn de pinautomaten vd Gemeente Borne. Dit moet ergens van worden betaald. Toch?
Johan — 16 nov 2023
Gemeente zorg rerst eens dat je Borne West op orde hebt.Voordat je verde kijkt.

-Scholen
-sportaccommodatie
-Herstel bomenkap.
-Gezondere leefomgeving
HS — 16 nov 2023
Nou weer mooi gepraat om de bewoner naar tevredenheid naar de mond te praten Ach je weet toch wel beter als hier die huizen staan dat wordt het in dit overvolle dorp echt een ter Apel Mensen blijven toch niet op hun eigen terrein Ze krijgen nu ook nog een visa kaart met geld er op van de Bornse gemeente en de eigen bewoners moet zich zelf maar redden Maar wie betaald mijn veiligheid Want ik wil camera’s luiken voor de ramen enz enz
Bornenaar — 15 nov 2023
Snel bouwen die woningen, anders heb ik
mijn kinderen, de oudste is 27, nog langer in huis. En wees gerust, dat zijn nette kids met een sociaal hart.
Marion — 15 nov 2023
Kim ik ben het helemaal met je eens!
Kim — 15 nov 2023
En hoe zit het betaalbare huurwoningen voor senioren? Die wellicht een 1 gezinswoning in de sociale huur bewonen en door zouden willen stromen naar een kleinere woning, maar niet in hoogbouw willen wonen?
Zij laten op hun beurt weer een eengezinswoning achter in de sociale huur sector waar boven genoemde doelgroepen weer vruchten van plukken.
Bovendien wordt er dan beter gespreid waardoor en wellicht minder weerstand is....
Jos — 15 nov 2023
Waarom in het kleine stukje Wensink! Aan de Oonksweg waar jaarlijks paasvuur staat is er toch plek genoeg!!
Harm Hoek — 15 nov 2023
Nieuwe locaties voor tijdelijke woningen bekend

Aaaah.... Ik begrijp het 🤨

In Wensink Zuid is het
* veiliger
* gezelliger
* beter wonen
Althans nu nog.....
Voor ons buurtbewoners

Wij buurtbewoners
- werken gewoon
- houden onze buurt netjes
- veilig
- zijn sociaal

En dit wordt ons gewoon
door de strot gedrukt

Goed zo gemeente Borne 👌
Jullie hebben geld nodig en dan tellen onze wensen/ gegronde bezwaren als nette buurtbewoners niet mee.
Tenzij het in jullie eigen voordeel is

Mag je trots zijn op jezelf als je door Borne en elders loopt en wat wij dan van je vinden en over je denken.
En geloof me, wij mogen ook over jouw praten of wil je dat ons ook al afnemen
Ron Hartman — 15 nov 2023
Moet elke gemeente zelf het wiel uitvinden bij dit lastige onderwerp?
Het moet toch mogelijk zijn om van overeenkomstige gemeenten te leren?
Borne is het luxe dorpje tussen 2 steden. Wellicht te vergelijken met Wassenaar tegen Den Haag liggend.
Hoe doen ze het daar? Een nieuwe wijk er tussenin?

Invoering toeristenbelasting een feit

Per 1 januari 2025 gaan toeristen ook in Borne toeristenbelasting betalen op overnachtingen....
29-05-2024

Borne gaat niet akkoord met afspraken windenergie

De gemeenteraad heeft dinsdagavond uiteindelijk niet ingestemd met de programmeringsafspraken...
29-05-2024

Grote zorgen over windturbines

Bij het Politiek Beraad dinsdagavond waren er maar liefst 12 insprekers, die zich – op...
22-05-2024

Stil protest als opmaat voor vurige pleidooien

De ‘Noodoproep’ zoals de kop van het pamflet luidde die de tegenstanders van...
21-05-2024

Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting

Dinsdagavond stond het voorstel van het college om toeristenbelasting in te voeren op de agenda...
15-05-2024

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een...
07-05-2024