Reageren met een reageerbuisje
16-11-2023
EXPOSITIE (ON)ZINWISSELKANTOOR IN KOETSHUIS

Reageren met een reageerbuisje

Deze zomer is er een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe cultuurnota. De gemeente ontwerpt dit in samenspraak met vertegenwoordigers van organisaties uit de cultuur- en kunstensector. Ze tracht in januari 2024 een conceptnota ter inzage te leggen. Het streven is om dit in april op de gemeenteraadsagenda te plaatsen. In deze nota wordt op kunstgebied een onderscheid gemaakt tussen makers en kunstenaars. Makers werken in opdracht aan een creatieve uiting. Kunstenaars geven vrijelijk een idee weer. Om je te verwonderen, ervan te genieten of je aan het denken te zetten. Yentl Foks, 22 jaar, exposeert tot 31 december in het Koetshuis met de (on)zinnige zaken van de toeschouwer en haarzelf. Een interactie tussen het publiek en de jonge kunstenares.

 

Beeldtaal als communicatiemiddel

Yentl is in 2022 in de richting Cross Media Design aan de kunstacademie in Enschede afgestudeerd. Het draait bij haar om communicatie, beeldtaal. “Ik verwonder mij dat we als mensen veel denken en voelen. En dat we elkaar dan toch kunnen begrijpen.” Ze onderzoekt wat de ander wil overbrengen. Soms gebruiken mensen veel woorden waardoor het onduidelijk wordt. Zijn het zinnige of onzinnige zaken? “Het één sluit het ander niet uit.” De titel van het project: ‘(On) zinwisselkantoor’ duidt op de waarde die iedereen zelf toekent aan een ‘zaak’. Ze dacht daarbij aan een goudwisselkantoor.

 

‘Laboratorium’

Aan de buitenkant op de glazen pui hangt een bakje met kleine reageerbuisjes. Daarnaast hangt een brievenbus. Binnen bevindt zich haar laboratorium waar Yentl het onderzoek doet. Iedere passant kan met haar communiceren. Het is een uitnodiging aan de bezoeker om een onzinnige of zinnige zaak in het reageerbuisje te stoppen. En vervolgens dit in de brievenbus te posten. Ernaast hangt een papieren rol met weergave van haar gedachten. De input van de deelnemers gebruikt de kunstenares om een beeldend verhaal in haar ‘laboratorium’ te maken. “De (on)zinnige zaken worden door mij in een context geplaatst”, legt de media-designer uit. Het wordt een verslag in woord en beeld, een verhaal. Als zij aan het werk is in het Koetshuis staat de deur open. Iedereen wordt uitgenodigd om binnen te kijken en met haar in gesprek te gaan.

 

Uitnodiging om mee te doen

Na twee weken zijn er dertien reageerbuisjes en ‘kleine zaakjes’ ingeleverd. Deze staan geëtaleerd voor de enorme glazen pui. Het geeft stof tot nadenken en nodigt iedere voorbijganger uit om anoniem deel te nemen. Interactie, reageer op de vraag: wat zijn voor jou zinnige of onzinnige zaken? En stop dat in een reageerbuisje! (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024