Blauwepiet trakteert op blauwe pepernoten
05-12-2023
KUNST- EN CULTUUREVENEMENT BORNS BLAUW SUCCESVOL AFGESLOTEN

Blauwepiet trakteert op blauwe pepernoten

Het omvangrijke kunst- en cultuurevenement Borns Blauw maakt plaats voor Sint en Kerstman. Drie maanden lang - vanaf 9 september op Open Monumentendag - stond Borne in het teken van blauw. Negentien organisaties hebben het voor duizenden bezoekers mogelijk gemaakt om te genieten van 51 activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Als er maar blauw aan te pas kwam.

 

Waardevolle samenwerking voor Sint en Piet

Het evenement was Sint en Piet ook niet ontgaan. Het duo is immers zelf onderdeel van de Nederlandse cultuur en een historisch fenomeen. Beiden komen al eeuwen in het Twentse dorp. Toen er nog volop geweven werd en textiel als belangrijkste inkomstenbron kon worden aangemerkt. Ze maakten in 1811 kennis met Johannes Mulder. De blauwdrukker van weleer. Onlangs zagen zij zijn grote patronen- en receptenboek terug in het Bussemakerhuis. Beiden constateerden dat dit heden ten dage hét bindmiddel was voor de verschillende organisaties om met elkaar samen te werken. Zelf ervaren zij al eeuwenlang hoe waardevol een vruchtbare samenwerking kan zijn. Zij wensen de Bornse gemeenschap dit ook toe.

 

Het Grote Boek met duizenden bezoekers

‘Was het succesvol?’ vroeg Blauwepiet zich af. Hij verzamelde in het grote boek van de Sint al de aantallen bezoekers van de concerten, lezingen, exposities, fietstochten, rondleidingen, workshops, kunstlessen, ga zo maar door. Honderden mensen volgden lezingen en duizenden bezochten exposities. En dan al die mensen die gedichten schreven en creatief waren. Niet voor pakjesavond, maar gewoon omdat hen dat plezier gaf. Sint was vooral onder de indruk van al die 371 kinderen die in de klas op eigen wijze invulling hebben gegeven aan ‘Het meisje met de parel’. Een meisje met een blauw gezicht, net zoals Piet nu met zijn blauwe gezicht. Sint en Piet kwamen beiden tot de conclusie dat het kunst- en cultuurevent succesvol was en voor herhaling vatbaar is. Ze vinden het bijzonder dat de organisatie van deze textiel biënnale grotendeels is gefinancierd uit de eigen kas van de deelnemende partijen. De Bundeling Bornse Ondernemers heeft hier en daar een kleine financiële ondersteuning gegeven.

 

Blauwe pepernoten verstopt

Sint en Blauwepiet zijn de Hollandse kou niet zo gewend. Het was de laatste tijd blauwbekken. De oude Goedheiligman bleef thuis en zijn compagnon snelde naar het Dorsetplein om geen blauwtje te lopen. Bij de opening van het evenement had hij een blauw glanzend zijden lint gezien. Met een Spaanse temperatuur, ver boven de 25 graden, werd het project toen door burgermeester Jan Pierik geopend. En nu, drie maanden later, met een temperatuur onder het vriespunt, lag het lint er weer. “Wat doet dat blauwe lint daar?”, vroeg Blauwepiet zich af. Hij had vanmorgen al die mooie blauwe doos gezien en er stiekem ingekeken. Op een afstandje aanschouwde hij al die actieve vrijwilligers en een enkele professional. “Wat hadden zij veel tijd in het project gestopt.”

 

En nu vond dáár, in de barre kou, de afsluiting van de Textiel Biënnale plaats. Wederom met het blauwe lint. “Eureka” riep Blauwepiet. “Al die organisaties zijn met het lint symbolisch met elkaar verbonden.” Hij wilde namens Sint iedereen bedanken die deze drie maanden actief was. Hij keek naar het blauwe lint dat werd opgerold en opgeborgen. En terwijl het lint in de grote blauwe doos werd opgeborgen staarden alle, in blauw gehulde, actievelingen verbaasd in de grote doos. Wat lag daar? Blauwepiet had voor hen daar geheel in stijl blauwe pepernoten achtergelaten. Als aanmoediging om over twee jaar weer een Textiel Biënnale te organiseren. Dan weten deze organisaties, en hopelijk meerdere, weer een daverend spektakel neer te zetten. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024