Liefde voor het landschap
16-02-2024
SCHILDER GERTJAN SCHOLTE-ALBERS EXPOSEERT IN BORNSE SYNAGOGE

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings landschap zijn terug te vinden in zijn olieverfschilderijen die vanaf 18 februari in de Bornse Synagoge geëxposeerd worden. Academisch geschoold, met een geheel eigen kleurige stijl. Het werk komt via galerieën, verspreid over het land, uiteindelijk terecht in menig huiskamer. Gewoon omdat het toegankelijk is. Het stemt je vrolijk door zijn uitbundige kleurgebruik. Het stemt je positief.

 

Niets is zo veranderlijk als het weer en het landschap

De kunstenaar was vele jaren woonachtig in Twente. Volgde na de DEVA vakschool in Almelo en de AKI (kunstacademie) in Enschede. Nu verblijft hij al sinds vele jaren, met zijn gezin, in Winsum. En juist dat Groningse landschap inspireert hem. In weer en wind trekt hij er op uit. Met zijn schilderskar, gevuld met talloze kwasten, doeken en olieverf. De structuur die op het doek ligt verraadt de snelheid waar het doek opgezet moet worden. “Want niets is zo veranderlijk als het weer en het landschap. In één sessie moet ik zoveel mogelijk in beeld hebben gebracht.” In zijn Groningse atelier worden nog hier en daar details bijgewerkt.

 

Onbekende kleurnuances in de natuur

Opmerkelijk zijn de panoramabeelden. Een wijds beeld met een blik op ver gelegen moestuinen omgeven door bomen, struiken en typisch Groningse huisjes. Maar ook afbeeldingen van akkers zijn uitermate geschikt voor de wel twee meter brede schilderijen. Soms wordt de kunstschilder, na een schildersessie, de volgende dag verrast. Omdat ze omgeploegd zijn! In onze waarneming zijn bossen overwegend groen. “Ik heb getracht om te spelen met negatieve en positieve kleuren uit de kleurencirkel.” Scholte-Albers ziet de kleur van het bos en zoekt naar een tegenhanger uit de kleurencirkel. Deze nieuwe kleur voor de natuur brengt hij op het doek aan. Hierdoor ziet de toeschouwer bomen in verrassende onbekende kleurnuances.

 

Leven van de kunst

“De drijvende kracht achter mijn werk is mijn vrouw”. Dankzij haar blijft de getalenteerde kunstenaar vol enthousiasme schilderen en kan hij met zijn gezin leven van zijn kunst. En dat is niet veel kunstenaars gegeven. Zijn werk, informatie daarover en interviews met hem zijn te vinden op YouTube. Zijn grote droom is door te breken met zijn werk in het buitenland.

 

De expositie wordt op zondag 18 februari geopend. Het werk is iedere zondag, tot en met 17 maart, tussen 14.00 en 17.00 uur in de Bornse Synagoge aan de Ennekerdijk 17 te zien. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024