Liefde voor het landschap
16-02-2024
SCHILDER GERTJAN SCHOLTE-ALBERS EXPOSEERT IN BORNSE SYNAGOGE

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings landschap zijn terug te vinden in zijn olieverfschilderijen die vanaf 18 februari in de Bornse Synagoge geëxposeerd worden. Academisch geschoold, met een geheel eigen kleurige stijl. Het werk komt via galerieën, verspreid over het land, uiteindelijk terecht in menig huiskamer. Gewoon omdat het toegankelijk is. Het stemt je vrolijk door zijn uitbundige kleurgebruik. Het stemt je positief.

 

Niets is zo veranderlijk als het weer en het landschap

De kunstenaar was vele jaren woonachtig in Twente. Volgde na de DEVA vakschool in Almelo en de AKI (kunstacademie) in Enschede. Nu verblijft hij al sinds vele jaren, met zijn gezin, in Winsum. En juist dat Groningse landschap inspireert hem. In weer en wind trekt hij er op uit. Met zijn schilderskar, gevuld met talloze kwasten, doeken en olieverf. De structuur die op het doek ligt verraadt de snelheid waar het doek opgezet moet worden. “Want niets is zo veranderlijk als het weer en het landschap. In één sessie moet ik zoveel mogelijk in beeld hebben gebracht.” In zijn Groningse atelier worden nog hier en daar details bijgewerkt.

 

Onbekende kleurnuances in de natuur

Opmerkelijk zijn de panoramabeelden. Een wijds beeld met een blik op ver gelegen moestuinen omgeven door bomen, struiken en typisch Groningse huisjes. Maar ook afbeeldingen van akkers zijn uitermate geschikt voor de wel twee meter brede schilderijen. Soms wordt de kunstschilder, na een schildersessie, de volgende dag verrast. Omdat ze omgeploegd zijn! In onze waarneming zijn bossen overwegend groen. “Ik heb getracht om te spelen met negatieve en positieve kleuren uit de kleurencirkel.” Scholte-Albers ziet de kleur van het bos en zoekt naar een tegenhanger uit de kleurencirkel. Deze nieuwe kleur voor de natuur brengt hij op het doek aan. Hierdoor ziet de toeschouwer bomen in verrassende onbekende kleurnuances.

 

Leven van de kunst

“De drijvende kracht achter mijn werk is mijn vrouw”. Dankzij haar blijft de getalenteerde kunstenaar vol enthousiasme schilderen en kan hij met zijn gezin leven van zijn kunst. En dat is niet veel kunstenaars gegeven. Zijn werk, informatie daarover en interviews met hem zijn te vinden op YouTube. Zijn grote droom is door te breken met zijn werk in het buitenland.

 

De expositie wordt op zondag 18 februari geopend. Het werk is iedere zondag, tot en met 17 maart, tussen 14.00 en 17.00 uur in de Bornse Synagoge aan de Ennekerdijk 17 te zien. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024