Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas
18-03-2024
‘AANJAGER’ HERMAN VAN ENTER DRAAGT AMBASSADEURSSTOKJE OVER

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het muziekonderwijs op de basisscholen. Een belangrijke aanjager in dat proces was Herman van Enter (zelf musicus) die bij zijn afscheid als huisarts - nu twee jaar geleden - vroeg de donaties door te mogen sluizen naar Méér Muziek in de Klas, Lokaal Borne. Het werd een succes en Van Enter werd een belangrijke ambassadeur voor het project. Maandagmorgen droeg hij het stokje over aan de jonge Sander Borst, fagottist bij de Kon. Militaire Kapel Johan Willem Friso en óók Bornenaar. Gekscherend door Van Enter de ‘Jonge God’ genoemd.
 

Noodklok

Volgens Van Enter werd het muziekonderwijs op de basisscholen jarenlang stelselmatig afgebroken. Bezuinigingen waren hier de belangrijke oorzaak van. Alle reden om op Bornse schaal de noodklok te luiden en zo werd er door vele (muziek)partijen, de gemeente, het Kulturhus én het Lokaal Fonds Borne een Muziekakkoord gesloten. Volgens Frank Vennegoor van het Kulturhus zijn de eerste resultaten ervan zichtbaar. “Er is weer aanwas, we zitten nu al boven het niveau van vóór corona.”
 

Vanuit dat Muziekakkoord werden er al diverse projecten opgestart, waaronder het in Borne bekende Orkest in de Klas. “Een geweldige ontwikkeling”, aldus Fiona van Estrik, regiomanager Oost van Méér Muziek in Klas. Zij is ook bij de overdracht in het Kulturhus aanwezig en vertelt dat vanuit haar organisatie op landelijke schaal de aandacht voor muziek al veel breder wordt getrokken naar kunst en cultuur. “Per regio kunnen we dan kijken op welk vlak extra inzet noodzakelijk is.”
 

‘Niet trots, maar vooral blij’

Voor Van Enter klinkt dat als ‘muziek in de oren’. "Het is heel fijn dat de bal nu echt gaat rollen en ik en met mij vele honderden via hun bijdrage mede dit zetje hebben kunnen geven. Nu is het zaak onze ambities verder uit te bouwen en waar mogelijk te realiseren. Terugkijkend ben ik niet trots, maar vooral blij dat het loopt. Het uiteindelijke werk gebeurt namelijk vooral hier”, wijzend op het Kulturhus. En met een knipoog naar Sander, de nieuwe ambassadeur: “Ik hoop dat jouw jonge netwerk tot nog veel meer resultaat zal gaan leiden.”
 

Komende donderdag om 17.45 uur is er in de St. Stephanuskerk een swingend concert van de basisscholen ’t Oldhof en de Jan Ligthart. Het concert vormt het slotakkoord van het muziekproject Méér Muziek in de Klas waaraan beide scholen de afgelopen drie maanden werkten. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024