Cor Hilbrink in de spotlights
20-05-2024
THEATERPRODUCTIE OVER BEKENDE VERZETSHELD

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland getiteld ‘Man van Beton’, geïnspireerd op het leven van de bekende Bornse verzetsheld Cor Hilbrink. Cornelis Christiaan Hilbrink, geboren op 8 juli 1918 in Almelo, speelde een belangrijke rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd actief leider van de KP (knokploeg) Zenderen, die zeer succesvol opereerde vanuit Huize Lidwina in Zenderen, totdat de Duitsers door verraad het verzetsbolwerk binnenvielen en de villa opbliezen. Hierbij kwamen de vader en broer van Cor Hilbrink om het leven.
 

FC Twente en de Betoncentrale

Dat alleen is al een verhaal dat tot de verbeelding spreekt, maar daarna was Cor Hilbrink ook nog eens de eerste voorzitter van FC Twente én de grondlegger van Betoncentrale Twenthe BV. Kortom een bijzondere man die zijn sporen in de samenleving heeft nagelaten en meer dan genoeg stof geeft voor avondvullend theater.
 

‘Het moest gewoon zo zijn!’

“Een verhaal dat verteld móet worden”, vindt Laura Reymer, programmeur van Kulturhus Borne dat het initiatief nam voor de bijzondere theaterproductie. “In het verleden hebben we locatietheater geproduceerd over bekende Bornse historische figuren Jacob Spanjaard en Rento Hofstede Crull. Het is alweer een tijdje geleden, maar het bleef toch steeds kriebelen om nog weer eens zoiets te doen.”

 

De gedachte speelde al enige tijd bij haar om rond Cor Hilbrink theater te maken, maar de puzzelstukjes vielen helemaal op z’n plek toen bleek dat Cor Hilbrink de opa was van haar adjunct-directeur Frank Vennegoor. “Het moest gewoon zo zijn!”, aldus de immer enthousiaste Laura. Frank Vennegoor heeft zijn opa nooit gekend. Hij overleed op de relatief jonge leeftijd van 54 in 1973. Maar hij weet dat het een inspirerende man was. “Een man van beton, maar met een hart van goud!”
 

Juni 2025

Kulturhus Borne pakt de theaterproductie groots aan en inmiddels is Laurens ten Den, schrijver van regionale theaterspektakels zoals ‘het Verzet kraakt’ (Almelo), ‘de Boerenopstand’ (Tubbergen) en ‘Van Katoen tot Water’ (Almelo) bereid gevonden het script te gaan schrijven. Vandaaruit zal ‘Man van Beton’ steeds verder vorm krijgen. “We gaan met heel veel plezier het proces in!”, aldus Frank en Laura. Vast staan in ieder geval de locatie Openluchttheater Hertme en de data van de voorstellingen, namelijk 6, 7, 8 en 9 juni 2025. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hoe ervaren wij de natuur?

De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het...
04-06-2024

Twee eeuwen Bornse Vermaning

In oud Borne staan verschillende gemeentelijke en rijksmonumenten. Voor twee rijksmonumenten is...
02-06-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024