Hoe ervaren wij de natuur?
04-06-2024
KUNST UIT PARTNERSTAD RHEINE TE ZIEN IN BORNSE SYNAGOGE

Hoe ervaren wij de natuur?

De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het Cultureel Podium Bornse Synagoge. Gerrit Musekamp is de tweede exposant van het project ‘Regionale Schilderkunst’. Het project wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie.

 

Gefotografeerde legobloemen

De beeldend kunstenaar is academisch opgeleid aan de AKI in Enschede. Daarvoor werkte hij jaren als fotograaf. Dit element is terug te zien in zijn huidige werk. Hij speelt met elementen uit de natuur. “Ik maak naast tekeningen fotografische kunst”, legt Musekamp uit. Zijn blauwe afdrukken zijn een weergave van takjes, dennennaalden en resten van een boom. Op de ouderwetse analoge wijze heeft hij deze gefotografeerd. Vervolgens is bij het afdrukken gebruik gemaakt van cyanotopie, blauwdruk. Deze heeft hij weer met ballpoint ingekleurd. Het resulteert in een mixed media weergave.

 

De kunstenaar geeft fotografisch een boeket bloemen weer. Hij heeft de bloemen eerst geconstrueerd met de legostenen van zijn dochter. Deze zwart-wit foto trekt alle aandacht door de perfecte weergave van de glans vaas in de vaas.

 

Zelfgestookt houtskool

Zijn liefde voor de natuur geeft de kunstenaar graag in tekeningen weer. Zo verzamelt hij hout uit het bos. Dit stookt hij op totdat er een bruikbaar houtskool is waar hij mee kan tekenen. Met dit middel tekent hij zijn ‘bosverhalen’ op. “Ik merk dat er in Nederland meer waardering is voor de tekenkunst dan in Duitsland”. Met zijn tekeningen wil hij laten zien dat er iets gebeurt in de natuur. Wat beïnvloedt ons? Hoe ervaren wij de natuur? Hij onderzoekt waarom het landschap waarin hij woont zo belangrijk is voor het ‘thuisgevoel’. In grote tekeningen geeft hij zijn persoonlijke relatie tot landschap en natuur in zijn omgeving vorm.

 

De expositie is te bezoeken tot 30 juni op de zondagen van 14.00 tot 17.00 uur in de Bornse Synagoge aan de Ennekerdijk. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024