Palmpoasenkearlke op nieuw voetstuk
NU OP HOEK NIEUWE KERKSTRAAT EN BOLKSHOEK

Palmpoasenkearlke op nieuw voetstuk

Het Palmpoasenkearlke staat op een nieuw voetstuk. Het stond jarenlang in het midden aan de rand van het plantsoentje tussen De Bleek en Bolkshoek, maar werd al enige tijd geleden enkele tientallen meters verderop geplaatst op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat en de Bolkshoek. Het beeld wordt in de donkere uren vanuit de dichtst erbij staande lantaarnpaal van boven af belicht. De werkzaamheden werden afgelopen week afgerond.

Het Palmpoasenkearlke, in 1982 gemaakt door de in Sneek geboren en in 2006 op 87-jarige leeftijd in Almelo overleden kunstenares Janny Brugman-de Vries, staat nu stevig verankerd in een halfronde verhoging, die aan de voor- en achterkant is voorzien van een metalen plaat met een roestig uiterlijk, waaruit de naam Palmpoasenkearlke is gesneden. Ernaast staat een bord met informatie over de traditie van Palmpasen.

Het beeld verwijst naar de jaarlijkse Palmpasenoptocht. Ook dit jaar worden alle Bornse kinderen uitgenodigd om in deze vrolijke optocht mee te lopen.
De optocht vertrekt op zondag 9 april om ongeveer 11.45 uur vanaf de St. Stephanuskerk aan de Stationsstraat. Voorafgaand daaraan is er om 11.00 uur een Palmviering voor de kinderen in deze kerk.

De Scoutinggroep St. Stephanus Martina loopt in de optocht voorop met de grote versierde Palmpasen, gevolgd door de Bornse Harmonie. Daarna komen kinderen met hun eigengemaakte Palmpasen. Dan volgt de Drum- en Marchingband uit Enschede (DMBE), waarna de overige kinderen met hun Palmpasen kunnen aansluiten.
 

Route langs het beeld
De route gaat dit jaar voor het eerst speciaal langs het beeld van het Palmpoasenkearlke, waar even een moment wordt gestopt. De route loopt vanaf de Stationsstraat (Stephanuskerk) via de Nieuwe Kerkstraat, De Bleek, Ziekenhuisstraat, Grotestraat, Bekenhorst, De Schoener naar zorgcentrum ‘t Dijkhuis.

Hier is tevens het einde van de optocht en wordt de grote Palmpasen achter gelaten. Aan het eind van de optocht krijgen de kinderen een versnapering aangeboden.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024