Opschonen in het zonnetje
VELE VRIJWILLIGERS STEKEN HANDEN UIT DE MOUWEN VOOR BORNE SCHOON

Opschonen in het zonnetje

Ze hadden er prachtig weer bij, de vele vrijwilligers die in het kader van de Landelijke Opschoondag de straten, bermen en parkjes verlosten van het zwerfvuil. Blikjes, plastic en andere rotzooi die mensen soms achteloos in de openbare ruimte mikken werden van de grond geprikt en verdwenen keurig in vuilniszakken.

 

Het AZC was met meerdere ploegen aan het werk, onder andere langs de Bornerbroeksestraat van het AZC naar de Hosbekkeweg (foto boven). In de sloot naast het fietspad troffen ze van alles aan, tot en met een berg kleding die om de een of andere reden niet meer van nut was voor de laatste eigenaar. Het leverde halverwege de klus al bijna twee volle zakken afval op. Veel meer dan vorig jaar, toen het zwerfafval langs de straat maar een enkele vuilniszak opleverde.

 

Gé Hansen en Charlotte Pol uit de wijk ’t Oldhof vonden het op hun stekje langs de Oonksweg juist minder rommelig dan andere jaren. De wijk was met zo’n tien man aan het prikken. “Dat doe je gewoon. Het is niet zo bijzonder”, vindt Gé. Wat hem betreft had er wel wat meer jeugd aan de actie deel mogen nemen. “Zij maken de meeste rommel en zouden er wat van kunnen leren.”

 

Schoenen?

Al jaren zet ook de volleybalvereniging Ecare Apollo 8 zich in op de Opschoondag. De carpoolplaats aan de Azelosestraat, langs de op- en afritten van de A35 en rond De Kluft was deze zonnige zaterdagochtend het werkterrein van de tien man sterke ploeg.

 

Blikjes, sigaretten en lege bierflessen was hun buit. “En schoenen. Vreemd genoeg scoren we altijd schoenen”, lacht coördinator Jacqueline Holsink. Nog niet zo lang geleden is het kruispunt op de schop gegaan. Daardoor was er bij de op- en afritten wat minder rommel te vinden, maar wel weer een beetje achtergelaten bouwafval. De volleybalvereniging vindt maatschappelijke betrokkenheid belangrijk en doet om die reden vaak aan dit soort projecten mee. De vrijwillige volleybalheren hadden mooi nog tijd voor de werkzaamheden voordat ze in de middag aan hun wedstrijden beginnen.

 

‘Het lijkt wel schatzoeken’

In Zenderen deden vijftien kinderen en vijftien volwassenen mee. In groepjes waaierden ze uit over het hele dorp en de omgeving. Wencke (10 jaar) en Maud (9 jaar) doen mee, samen met Renate ten Broeke en Renate Kosse, Mauds moeder. Ze lopen via de Lidwinaweg naar de Zeilkerweg, de Reefsweg en de Hoofdstraat. “Het is leuk om te doen, we hebben er zin in”, begint het viertal vrolijk.

 

Al op de Lidwinaweg komen ze allerlei afval tegen. Het meeste bestaat uit sigarettenpeuken, overblijfselen van het vuurwerk en papiertjes. Verderop vinden ze een snelbinder, glas en touw. “Het lijkt wel schatzoeken”, zegt Renate ten Broeke, terwijl de meiden kleine papiertjes tussen de bladeren op de grond proberen te pakken met hun grijpers.

 

Zodra ze de woonwijk verlaten, springen Wencke en Maud een droge sloot in, waar ze allerlei afval uit vissen met hun grijpers, zoals een papieren bakje van een boterham, verpakt in plastic, een stuk pvc-buis en hondenpoep dat keurig in een plastic zakje opgeruimd, maar wel in de sloot is achtergelaten. De meiden begrijpen het niet: “Dat kun je toch gewoon mee naar huis nemen?” (DM en AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Minder overlast van processierupsen

Het aantal meldingen van nesten eikenprocessierupsen in de gemeente Borne is gehalveerd ten...
06-07-2020

Koningslinde bij rotonde Zenderen

Eigenlijk werd de Koningslinde van Zenderen al op 3 maart vanuit ’t Rigtershoes verplaatst...
24-06-2020

Haast met onderzoek alternatieve...

Al vanaf 2013 dubt de gemeente Borne over waar de eerste spooronderdoorgang, als begin van de...
17-06-2020

Gemeentesecretaris Gertjan Rozendom vertrekt

Gemeentesecretaris Gertjan Rozendom heeft besloten om zijn functie als...
15-06-2020

Volwaardige horeca bij Weleveld lijkt...

In het Politiek Beraad dinsdagavond werd de gemeenteraad gevraagd welke kant het op moest met de...
09-06-2020

BorneBoeit krijgt licentiesteun

In een extra (digitale) raadsvergadering dinsdagavond heeft de gemeenteraad zich in meerderheid...
03-06-2020