“Kanker heeft me veel gebracht”
ELLEN WISSINK VERTELT OVER BORSTKANKER, GEEFT INFO EN TIPS

“Kanker heeft me veel gebracht”

Ellen Wissink (51), geboren en getogen Bornse, kreeg in 2009 te horen dat ze borstkanker had. Ze belandde daarna in een achtbaan van ziekenhuisopnames, chemokuren en andere behandelingen. Tijdens haar ziekteperiode hield ze een blog bij en jaren later vult ze haar blog aan met informatie, waarnemingen en overpeinzingen. Op deze manier kan ze lotgenoten bijstaan in het proces dat die ondergaan.

Haar boek `Ik ben er nog` is op 29 april verschenen. Eigenlijk heeft zij het puur voor zichzelf geschreven. Omdat haar zusje een bakboekje heeft gepubliceerd, durfde Ellen Wissink het aan haar boek op te sturen naar dezelfde uitgever Boekscout in Soest.

 

Ellen Wissinks verhaal

Ellen Wissink werkte tot 2014 bij de Jeugdzorg als secretaresse. Ze heeft er met veel plezier 12/13 jaar gewerkt maar een reorganisatie bracht haar op een ander pad. Ze had al een eigen praktijk en ze besloot die uit te breiden. Ze volgde nog meer lessen, is nu sinds een jaar Reiki Master Teacher en mag ook anderen de beginselen van Reiki aanleren. Haar eigen praktijk: Anahara, behelst inmiddels meer therapieën dan alleen Reikibehandelingen. Ook begeleide klankmeditatie, klankschaalmassage en hotstone massage behoren tot haar vaardigheden. Voor al deze soorten massage heeft Ellen Wissink cursussen gevolgd.

De naam Anahara is een samenstelling van `anahata= hartchakra`en `hara=buikchakra`. Beide chakra’s zijn belangrijk voor haar, ze haalt er energie uit.

 

De kanker heeft haar op het spoor van Reiki gezet. “Het is heel bijzonder om deze behandelingen te kunnen doen. Het werkt. Zou de Reikibehandeling niet werken, dan kan ik altijd een Reiki vervangen door een begeleide klankschaalmeditatie. Door de trillingen van de klanken en mijn stem die de meditatie begeleidt, komt men tot rust. Je hoeft er niet in te geloven, maar het werkt.”

 

“Daarnaast werk ik nog drie dagen in de week bij Private Scan in Hengelo. Ik begeleid als gastvrouw Nederlandse klanten in de ziekenhuizen van Düsseldorf en Stadtlohn die diverse (preventieve) onderzoeken ondergaan. Ik tolk daar ook. De uitslagen van de scan wordt op een CD aan de klant gegeven en men ontvangt een schriftelijke rapportage van de arts(en). Daarmee kan de klant, indien nodig, naar zijn eigen arts gaan. Ook erg leuk en afwisselend werk.”

 

Borstkanker in 2009

“Dan ben je 43 jaar en ontdek je ineens een knobbel in je borst. Je gaat een mallemolen in van angst, artsen, behandelingen en ziek zijn. Eerst kreeg ik een borst besparende operatie en werden al okselklieren (de poortwachtersklieren) weggehaald. Later volgde nog een borst verwijderende operatie omdat niet alle kanker was weggehaald. Van begin af aan hield ik een blog bij. Ook al om zo aan familie en vrienden mijn verhaal te doen, het scheelde 100 keer hetzelfde te moeten vertellen.

Bij de operaties bleef het niet: ook volgde chemokuren met alle gevolgen van dien. Kaal worden, vreselijk moe zijn en je erg ziek voelen. Vooral de laatste kuren waren heftig: spierpijnen en botpijnen waren het gevolg hiervan. Ook de nabehandeling van hormoontherapie was heftig, de borstkanker was hormoon gerelateerd. Pas sinds een jaar gebruik ik geen hormonen meer. Die operaties waren niet de enige, tussendoor heb ik ook nog o.a. een galblaasverwijdering ondergaan.

 

Op het moment zelf, van ontdekking tot behandelingen, verkeer je in een roes. Er gebeurt van alles. Ik heb nog een zoon, in 2009 was hij 11 jaar. Een kind nog. Ik had een vriend, hoe reageert hij op de gebeurtenis? Allerlei emoties spelen een rol en eigenlijk ben je alleen met je eigen emoties bezig. Je bent ziek, toch heb ik me ook moeten bekommeren om mijn kind.

Voor mijn zoon heb ik een `kankerdoos` gemaakt waarin informatie over kanker zat, maar waar we beiden allerlei briefjes in stopten waarop stond wat ons bezig hield. Een keer per week bespraken we de briefjes.

 

Ik was heel open in wat me bezig hield, zo kon ik ook de gevoelens van mijn kind bespreekbaar houden. Na de behandelingen val je in een gat: eerst draaide alles om jou, nu moet je jezelf weer hervinden. Mijn therapieën zowel in Nijmegen als in Het Roessingh hebben mij geholpen. Veel ben ik kwijt geraakt door mijn ziekte, maar veel heb ik ook weer gewonnen. Hoe vreemd het ook klinkt: ik kreeg innerlijke rust. De kanker heeft me veel gebracht.”

 

`Ik ben er nog`

Haar boek bevat al haar blogs, vanaf dag 1, de ontdekking van de kanker, tot aan het laatste blog, eind 2011. In de blogs beschrijft Ellen Wissink precies wat haar overkomt en wat ze meemaakt aan behandelingen tot aan gevoelens die een rol spelen. Vooral haar zorg om haar zoon komt hierin naar voren.
 

Aansluitend aan ieder blog is er een terugblik: wanneer je het gevoel hebt geleefd te worden tijdens de operaties en de kuren tot aan de vreugde dat je er weer bent. De vreugde die je ondergaat om de kleine dingen als een zonnige dag in de lente, een onverwacht bezoekje, de wetenschap dat er mensen zijn die je onvoorwaardelijk steunen in alle ellende. De mensen die lekker met je naar de kroeg gaan als je dat nodig hebt. Ook leer je ermee omgaan dat mensen je verlaten, de mensen van wie je dat het minst verwacht.

Achteraan staan tips en verwijzingen naar instellingen die haar erg geholpen hebben. Ook het dankwoord ontbreekt niet. Het boek is opgedragen aan haar recent overleden moeder en aan haar zoon Jelle. (AM)

 

Het boek is verkrijgbaar bij www.boekscout.nl, Bruna Borne en bij Ellen Wissink: info@anahara.nl. Aankoopprijs €19,99

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020