Grootenboer schenkt manuscript
PROTESTANTSE GEMEENTE WORDT TROTSE EIGENAAR TIJDENS PELGRIMSTOCHT

Grootenboer schenkt manuscript

Zaterdagmiddag ontving Dick Buist van de Protestantse Gemeente Borne (PGB) het originele manuscript van het boekwerkje ‘Van Nazareth tot Nazareth’, geschreven door de Bornse historicus Jaap Grootenboer. Het was de schrijver zelf die in ‘zijn huis’, zoals hij het zelf noemt, de NH Kerk aan de Oude Kerkstraat in Borne, het dikke manuscript met een glimlach overhandigde. “Het is goed zo, thuis kan ik er ook niks mee en in het archief van de Protestantse Gemeente is het prima op zijn plek.”

 

Religieuze plekken in Borne

De overhandiging vond plaats tijdens een Ontmoetingsdag van de PGB, die vandaag in het teken stond van een pelgrims(fiets)tocht langs religieuze plekken in Borne. Precies de materie waarover ook Grootenboers’ boekwerkje handelt. Een schot in de roos dus en het was dan ook niet verwonderlijk dat de historicus een gewillig oor vond in de enkele tientallen deelnemers aan de middagtocht, die onder meer ook langs de Baptistenkerk, de Joodse begraafplaats, de Gereformeerde Kerk, de Stephanuskerk en de Mariakapel voerde.

 

Eenmaal in de Oude Kerk luisterden de deelnemers naar een korte toelichting door Grootenboer, waarin hij over een aantal opvallende kerkzaken oreerde. Zo noemde hij het ‘sacramentshuis’, de opvallende muurschilderingen en het Nicolaasaltaar. En -met een waarschuwende vinger- de toehoorders een boodschap meegevend, waarin hij zei “dat het dan waar mag zijn dat onze generatie voor een groot deel afstand heeft genomen van die bijzondere, oude wereld, maar dat we er wel te allen tijde bij stil moeten blijven staan. En dat ook het betreden van een kerk een methode is om terug te kunnen keren naar de bron van alles.”

 

Missie volbracht

Daarna was het overhandigingsmoment, zonder speeches en zonder officiële plichtplegingen. “Het is goed zo”, aldus Grootenboer. Een trotse Dick Buist van het Archief van de Protestante Gemeente bladert nog één keer vergenoegd door het dikke boekwerk, waarna hij het zorgvuldig opbergt. Een luid applaus van de pelgrimgangers maakt vervolgens een einde aan de korte bijeenkomst. En terwijl zij aanstalten maken voor de volgende etappe, de beklimming van de oude toren, keert Grootenboer tevreden huiswaarts. “Wéér een missie volbracht”, zal ‘ie gekscherend zeggen. (BM)

 

Op de bovenste foto: links Dick Buist, rechts Jaap Grootenboer

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024