Een uit de bocht gevlogen kunstwerk
08-07-2017
OLDTIMER IN DE MUUR BIJ PLEINTJE IN OUD BORNE

Een uit de bocht gevlogen kunstwerk

Over niet al te lange tijd zou er zomaar een oldtimer in de muur op de hoek Oude Kerkstraat/ Brugstraatje gereden kunnen zijn. Remsporen getuigen van het onfortuinlijke einde van het voertuig en de kont van de Citroën Traction Avant steekt voor eeuwig uit het muurtje bij de voormalige cichoreifabriek. Passanten en buurtbewoners maken het beste van het ongeluk en gebruiken de openstaande kofferbak als een welkome gelegenheid om even uit te rusten.

 

Citroën Traction Avant Club

Dat is tenminste het idee van Alphons Meijer, de bewoner van het hoekhuis in Oud Borne waartoe het betreffende muurtje behoort. Meijer is zelf gelukkige bezitter van een Citroën Traction Avant uit 1940. In 1977 vond hij er een in Frankrijk. “Ik ben er 15 jaar mee bezig geweest en er toen mee naar Moskou gereden met zelfs een caravannetje er achter. Maar ik ben niet de enige idioot met zo’n auto.” Er bestaat een club van liefhebbers, die regelmatig bij elkaar komt en de liefde voor het historische model met elkaar deelt.

 

Een kont over

Eén van de clubleden wilde een zeer zeldzame Traction pick-up nabouwen. Daarvoor moest hij de zaag in de auto zetten en de achterkant vervangen. “Dan blijft er uiteindelijk dus een stuk over, de kont.” En wat moet je daar dan mee? Alphons: “Als je mij uitdaagt, dan ga ik nadenken.”

 

Het pleintje

Op het kleine pleintje, dat tot het perceel van Alphons Meijer hoort, staat nu een eenvoudig houten bankje. “Daar zitten af en toe wel mensen en dat vind ik leuk.” Ook de buurt komt regelmatig bij elkaar op het pleintje. Met Kerst worden er lampjes in de boom gehangen en drinken de buurtgenoten gezellig samen een glas Glühwein. Alle reden om het plekje nog een stukje gezelliger te maken.

 

Eén en één is twee, en het idee voor een extra bankje was geboren. Maar dan wel een heel bijzondere: een halve Traction. “Als het door gaat dan gaat de muur rondom de auto gebrokkeld lijken. Als een trompe-l’oeil.” Samen met de druivenranken, die nu al over het muurtje hangen, een pleintje geheel in Franse sfeer dus.

 

Werkgroep De Kont

De buurt was enthousiast over het idee, de gemeente had geen bezwaar en dus wordt er voortvarend aan het project verder gewerkt. Inmiddels buigt een groep deskundigen, onder de illustere naam ‘Werkgroep De Kont’, zich over de mogelijkheden en onmogelijkheden. “Het moet niet zomaar een stuk roest zijn, maar helemaal perfect aangekleed.” De zoektocht naar de benodigde onderdelen is begonnen.

 

Kunstzinnig met een glimlach

Het zal nog wel even duren voordat de Citroën ook werkelijk als bijzonder zitbankje te gebruiken is. Allerlei hobbels, zoals weer- en vandalismebestendig maken, moeten nog genomen worden. Mocht het er van komen dan zal het plekje in Oud Borne beslist een nieuwe attractie vormen. “Kunstzinnig met een glimlach”, aldus Alphons Meijer. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans Sollman — 13 nov 2017
Dag allen, ik las dat jullie verlegen zitten om onderdeel 803522.
Daar heb ik er een van en wil die met alle genoegen ter beschikking stellen voor jullie project.
Groet
Hans Sollman

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024