Wanbetalers zorg in beeld bij gemeente
27-09-2017
AFSPRAKEN MET MENZIS IN KADER REGELING UITSTROOM BIJSTANDSGERECHTIGDEN

Wanbetalers zorg in beeld bij gemeente

Onder de wet Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB) is het mogelijk voor zorgverzekeraars de gegevens van wanbetalers, die tevens een bijstandsuitkering ontvangen, te delen met de gemeente. Doel is om deze inwoners beter in beeld te krijgen, te begeleiden om de schulden af te lossen en te voorkomen dat men zorg gaat mijden. In Twents verband is afgesproken met zorgverzekeraar Menzis een pilotproject Wanbetalingsregeling Zorgverzekering te starten.

 

Negen personen in Borne

In Borne zijn er bij Menzis 80 wanbetalers bekend, mensen die langer dan 6 maanden de premie zorgverkering niet hebben betaald. Daarvan krijgen negen personen een bijstandsuitkering. “Nadeel van de huidige wanbetalersregeling is dat je een bestuurlijke boete krijgt, bovenop de schuld. Bovendien kom je als wanbetaler niet in aanmerking voor aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapeut”, legt verantwoordelijk wethouder Martin Velten (foto rechts) uit.

 

Schuldsanering

Onder de nieuwe regeling is het mogelijk om een schuldsaneringstraject in te gaan waarbij maandelijks de zorgpremie en een aflossingsbedrag van 25 euro wordt ingehouden van de bijstandsuitkering. Na 36 maanden kan de resterende schuld worden kwijtgescholden. Daarnaast worden deelnemers verzekerd via de collectieve verzekering die de gemeente met Menzis heeft afgesloten, waarbij ook het eigen risico is meeverzekerd. “Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van deze groep het complete eigen risico nodig heeft.”

 

Signaal meervoudige problematiek

Aan het begin van het traject zal er een gesprek plaatsvinden. In Borne gebeurt dat door het team welzijn en educatie. Velten: “Ik durf te zeggen dat het grootste deel niet alleen vanwege de bijstand in de problemen zit, maar dat er vaak ook andere problemen zijn, zoals depressie of dementie. Het eerste dat je vaak laat zitten is betalingen, omdat je het niet meer kunt overzien.” Een deel van de negen wanbetalers is bij de gemeente ook al bekend in het kader van de WMO en/of jeugdhulp. Als er meer hulp nodig is, kan de gemeente daarvoor beschikbare trajecten opstarten.

 

Velten zou graag een soortgelijke mogelijkheid hebben voor de wanbetalers die geen bijstandsuitkering ontvangen (de overige 71 personen), maar onder de huidige RUB kan dit (nog) niet. “Als er mogelijkheden zijn om mensen die zorg nodig hebben in beeld te krijgen, dan moet je ze pakken”, vindt Velten. Een achterstand op betaling van zorgpremie kan een signaal zijn dat er meer aan de hand is. Alleen met zorgverzekeraar Menzis, als grootste verzekeraar in Twente, zijn vooralsnog afspraken gemaakt. Of de regeling ook uitgebreid wordt naar andere zorgverzekeringen is nog onbekend. (AJ

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024