Borne heeft haar Koningin
19-11-2017
MARCHA VAN MUNSTER ALLEREERSTE VROUWELIJKE HOOGHEID ANGORAGEITEN

Borne heeft haar Koningin

Zondagavond 19 november 2017 om 18.00 uur. Een ‘historisch’ moment voor Borne. Koningin Marcha presenteert zich aan haar Bornse onderdanen. Met veel spektakel, inclusief motorrijders, een lijkwagen, een combine én dieplader werd de spanning op het Rheineplein opgevoerd. Uiteindelijk zette de nieuwe Koningin abseilend via het dak van het gemeentehuis veilig haar koninklijke voeten op de grond. Toen eenmaal duidelijk was dat het Marcha van Munster, Tom ter Beek en Niels van den Berg waren die de feestvierende geiten dit jaar zullen aanvoeren, klaterde een enthousiast applaus op.

 

Het in groten getale opgekomen publiek genoot van de verrassende show, waarin licht, geluid én verrassing de hoofdmoot vormden. Eerst was er het ritueel dat de oude hoogheden van hun versierselen en kleding werden ontdaan. Daarna werden ze, met oud-Koning Bas in zijn ontblote bovenlijf, achterop een auto gezet en vervolgens afgevoerd (foto rechts). Vervolgens was het de beurt aan de nieuwe hoogheden. De nieuwe Koningin, voor deze eerste vrouwelijke gelegenheid gestoken in een door haarzelf vervaardigde robe, straalde als nooit tevoren. “Machtig mooi, we hebben er ‘onmeunig’ veel zin in”, klonken haar eerste woorden. Na een halfuur was het schouwspel teneinde en toog het gezelschap, voorafgegaan door de blaaskapel, naar De Steeg, de residentie van de Angorageiten.

 

Wie zijn de kersverse hoogheden?

Koningin Marcha is een Van Munster; haar vader Rob en de Bornse Noabers zijn één. Marcha is 25 jaar en hoewel haar koninklijke status wellicht anders doet vermoeden is ze een nuchtere, keiharde werker die haar brood verdient én bakt bij banketbakker Oonk in Glanerbrug. Een deel van haar vrije tijd brengt ze door bij de scoutinggroep St. Stephanus Martina. Veel carnavalservaring heeft ze nog niet, maar dat zal volgens haar adjudanten Tom en Niels snel veranderen. “Ben altijd vrolijk, ja eigenlijk best een feestnummer”, omschrijft ze zichzelf in enkele woorden.

 

En dan de adjudanten. Tom ter Beek uit Borne is 23, werkt in de wegenbouw en loopt al zo’n vijf jaar mee bij de Angorageiten, evenals zijn kompaan Niels van den Berg. Niels is 24 en in het dagelijkse leven hovenier van beroep. Autorodeo is zijn lust en zijn leven.

 

Jeuk van te veel regeltjes

Enkele dagen vóór hun officiële opkomst sprak BorneBoeit met de nieuwe hoogheden (zie ook onderstaand filmpje) en proefden we het enthousiasme dat er leeft onder deze bijzondere Karnavalsvereniging (“met een K hè, zo schrijven we dat nu eenmaal”). De vereniging telt zo’n vijftig leden, bijna allemaal twintigers en jong-dertigers. “Hoe gekker hoe mooier, we willen gewoon feest maken en krijgen jeuk van te veel regeltjes”, klinkt het in koor.

 

De karnavalisten resideren zoals gezegd in De Steeg en uit alles blijkt dat het één grote vriendengroep is. “Wij zijn nu twee maanden in voorbereiding en hebben eigenlijk alleen maar lol gehad”, aldus Tom. “Deelname aan de optocht is even een probleem, we hebben op dit moment nog geen ruimte. Maar reken er maar op dat we meedoen. We bedenken wel iets.” Het is duidelijk, Borne wacht met de allereerste Koningin en de net iets anders dan andere verenigingen een bijzonder carnavalsjaar. (AJ/BM)

 

Het motto van de nieuwe hoogheden luidt:

‘Met de garde, een schup en een zaag drink’n wie ze dit joar met een witte kraag’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

 

 

reageren op deze pagina

Droom van Sabrina komt uit

Het kan raar lopen: Sabrina, de 26-jarige cliënte van Aveleijn, heeft musicals als grote...
16-09-2019

Musical Rent in de startblokken

Komende vrijdagavond staat de première van Rent, de rockmusical, op het programma van het...
15-09-2019

‘Plekken van plezier’ gratis toegankelijk

Tijdens de Open Monumentendag, komende zaterdag 14 september, staat de amusementswaarde van ons...
10-09-2019

Kulturhus verrast door bezuinigingen

“Het kwam als een volslagen verrassing!”, zegt Frank Droste, directeur van het...
09-09-2019

Eerbetoon aan geliefd koorlid

Op zondag 22 september geeft het koor Mix, samen met het Borns Ensemble en het koor Inpajoko een...
07-09-2019

Daar gaat de fontein

Maandagmorgen in alle vroegte werd de fontein aan de Nijstad van z’n plek getild....
02-09-2019