Kerstconcert in Oude Kerk
BORNS KLEINKOOR EN MISCELLANEOUS VOCAAL VROUWENENSEMBLE MUSICEREN

Kerstconcert in Oude Kerk

Borns Kleinkoor en Miscellaneous Vocaal Vrouwenensemble gaven zondagmiddag een kerstconcert in een uitverkochte Oude Kerk te Borne. De koren zongen apart hun eigen repertoire maar ook een aantal liederen samen. En dat smaakt naar meer. Naast beide koren speelden ook de musici Jos Beunders (rechts op de foto), pianist bij Borns Kleinkoor, violist Piet Kommers (links) en Edith Veldhuis, (midden) pianiste bij Miscellaneous. Tijdens het Stille Nacht speelde een koorlid de begeleiding op de gitaar.

 

Als het publiek binnenkomt, spelen Jos Beunders en Piet Kommers kerstliederen. De toehoorders komen zo wel in stemming.

 

De liederen

Uiteraard waren de kerstliederen hoofdmoot in het concert. Ze varieerden van een middeleeuws `Het was een maged uitverkoren` tot `In the bleak midwinter.` Van `Angelus ad Virginem` tot `O come, o come Emmanuel`. Maar ook de tedere `Liese rieselt de Schnee` en de `Donkey Carol`, Baskische liederen waren erbij en alle liederen werden loepzuiver en met intense gevoelens gezongen. Bij het Poolse wiegelied `Loelajje Jezornjoe` zag je haast Maria bij de wieg het lied zingen.

 

De muziek golfde van de sopranen naar de alten, van de mezzo sopranen naar de sopranen. Ook zo bij de heren, de tenoren vaak als eersten, de baritons en de bassen ondersteunden. Het hele concert was een feest van muzikaliteit.

 

Een muzikaal intermezzo, `Maria’s wiegelied` werd door Jos Beunders en Piet Kommers uitgevoerd.

 

De uitsmijters waren het eerder genoemde `Stille Nacht, Heilige Nacht.` Het Borns Kleinkoor zong de tekst, Miscellaneous ondersteunde met zang zonder woorden. Het klonk wonderschoon. Daarna samen het `God rest you merry gentlemen`, het refrein werd massaal door de toehoorders meegezongen.

 

Tijdens de repetitie

Daar hoorde je dat de laatste puntjes op de i werden gezet: “Hoe zingen we `God rest you merry gentlemen?` Eerst het mannenkoor, dan de vrouwen of omgekeerd? Het refrein alleen door de dames of ook samen met de toehoorders. Even proberen nog. Zingen twee dames de solopartij of een dame en een heer?” Binnen de kortste keren waren beide dirigenten: Bram van der Beek en Karin van der Tuin er uit.

 

Miscellaneous Vocaal Vrouwenensemble

Inmiddels bestaan ze 24 jaar. 14 Dames maken deel uit en zij zingen voornamelijk klassieke liederen, oudere muziek tot aan de 21e eeuw. Van Schubert tot Monteverdi en anderen. Er zijn niet veel componisten die voor vrouwenensembles hebben geschreven en juist die muziek zingen ze graag. Voor dit concert zijn ze gevraagd door het Borns Kleinkoor. “Wel leuk dat we samen zingen, want zowel Bram van der Beek als ik wonen beiden in Borne. Een Bornse aangelegenheid dus.”

 

Dirigent Borns Kleinkoor Bram van der Beek

Voor Bram van der Beek is het zijn eerste openbare optreden met het koor. “Ik vind het leuk om voor dit koor te staan, het is een Borns koor en ook ik woon in Borne. Ja, ik volgde Barend Slettenaar als dirigent op. Fijn dat hij bij het koor is gebleven als zanger, een bas. Op een open manier is het dirigeerstokje overgedragen en dat tekent de sfeer in het koor. Het is ook een leuk stel mensen om mee samen te werken. Ik ben aangezocht, maar ik wilde zelf ook wel graag. Met Miscellaneous is twee jaar eerder samengewerkt, fijn dat zij nu ook mee doen. Leuk om extra te vermelden, we geven op 8 april een concert waarin 7 tieners meezingen. We zingen dan musicals en andere lichtere muziek. Uniek om te doen. De tieners volgen bij mij zangles.”

 

Bram van der Beek dirigeert meer koren: het Vrouwenkoor van de muziekschool Hengelo, Opus 94 in Hengelo, het Twents Liturgiekoor en uiteraard het Borns Kleinkoor. Ook geeft hij zangles bij zowel de muziekschool Hengelo als privé. Zijn conservatoriumopleiding is Koor- en orkestdirectie en solozang. Samen met Karin van der Tuin zingt hij een couplet van `God rest you merry gentlemen.` Karin van der Tuin zei al: “Je kunt merken dat we beiden een zangachtergrond hebben.’

 

Als Bram van der Beek dirigeert, doet zijn hele lijf mee. Heel mooi om met die bewegingen te zien hoe het koor daar op reageert.

 

Afsluiting

Bij de afloop van het concert is een daverend applaus hun deel. Het publiek heeft genoten en dat laten ze merken.

Voorzitter Cees van Vilsteren sluit daarna af met een bedankje aan alle solisten en de beide dirigenten. Ze krijgen allemaal een zakje kersenbonbons. Het rode glansvelletje om de bonbon past wel bij de Kerst. Al met al een geslaagd concert. (AM)

 

Koren tijden het lied `Stille nacht`.

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerstconcert in Oude Kerk


  Hoe ervaren wij de natuur?

  De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het...
  04-06-2024

  Twee eeuwen Bornse Vermaning

  In oud Borne staan verschillende gemeentelijke en rijksmonumenten. Voor twee rijksmonumenten is...
  02-06-2024

  Cor Hilbrink in de spotlights

  Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
  20-05-2024

  Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

  De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
  10-05-2024

  Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

  Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
  09-05-2024

  Willemien Holterman etst voor Mariakapel

  Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
  11-04-2024