Geen toekomst meer voor Turkse winkel
09-02-2018
AKSAN SUPERMARKT SLUIT EIND FEBRUARI DE DEUREN

Geen toekomst meer voor Turkse winkel

De couscous, de dadels, de Turkse salami en meer buitenlandse producten zijn met kortingen tot 50 procent te koop bij Aksan Supermarkt aan de Grotestraat. Eind februari sluit de Turkse supermarkt definitief de deuren. Eerst de verplaatsing van de Action en nu de sluiting van het AZC hebben de loop naar de winkel zodanig verminderd dat het eenvoudigweg niet meer uit kan. Na vijf jaar heeft eigenaar Aksan definitief besloten om zijn zaak te sluiten.

 

De Action en het AZC

“In de begintijd, toen de Action hier in de straat gevestigd was, hadden we veel klanten uit de omgeving.” De prijsbewuste klanten combineerden hun bezoek aan de Action met het inkopen van boodschappen bij Aksan. “Ook veel niet-buitenlandse mensen kwamen voor bijvoorbeeld de dadels, de abrikozen, de Turkse broden, couscous, linzen en goede olijfolie.”

 

Toen de Action verhuisde naar het centrum van Borne werd het een stuk rustiger in de straat en in de supermarkt van Aksan. “Op dat moment had ik al besloten om te stoppen, maar toen hoorde ik dat het asielzoekerscentrum in Azelo weer open ging en ik heb veel producten voor Arabische mensen.” De vluchtelingen wisten de supermarkt snel te vinden en het werd weer druk bij Aksan. De Arabische broden, halal vlees en andere buitenlandse producten vonden weer gretig aftrek.

 

Kleine marges

Aksan spreekt zes verschillende talen, waaronder Turks, Arabisch en Koerdisch. “Mensen voelden zich hier thuis, vanwege de producten maar ook omdat ze hun eigen taal konden spreken.” Scherpe prijzen bleven daarnaast van het grootste belang. “Mijn klanten weten precies waar alles hoeveel kost. De marges voor mij zijn heel klein.” Op een Turks brood bijvoorbeeld zit een winst van slecht 2 cent. Zolang het aantal klanten maar groot bleef kon het uit, maar nadat het AZC sloot waren de verdiensten gewoon te weinig om de vaste kosten te kunnen opbrengen.

 

Opnieuw beginnen in de buurt van zijn vroegere buren Action heeft Aksan overwogen. “Ik heb wel gekeken naar panden in het centrum, maar ze vragen belachelijke huurprijzen van 3000 tot 5000 euro. Dan moet ik wel drugs gaan verkopen als ik dat wil terugverdienen!” Wat de toekomst voor Aksan zal brengen? “Goede vraag. Gewoon een andere baan zoeken, denk ik.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Monique Baghus — 10 feb 2018
Beste Meneer Aksan,
Je was altijd in voor een praatje,
altijd gastvrij,
altijd behulpzaam,
verkocht heerlijke smaakvolle groenten en vlees,
balen met goede rijst. En ondernemer!
Je was zelf tevreden met weinig en gunde een ander het beste.
We gaan je missen en voor velen een gemiste kans dat ze je deur niet meer wisten te vinden. Want dat Borne deze winkel kwijt raakt is toch wel onze eigen schuld. Velen gingen je deur voorbij of kwamen alleen nog voor de koffie als deze in de aanbieding was. Daar kan een ondernemer niet van bestaan .
Ik wens jullie het allerbeste, het gaat jullie goed .Ga jullie missen. Keep the faith!
Monique

Max de Mooij Sr. — 10 feb 2018
Zo jammer dat meneer Aksan ermee moet stoppen. Voor hem zelf en zijn vrouw, maar ook voor Borne. Ik kocht er altijd de beste rozijnen, honing, kruiden, couscous en diverse glutenvrije producten om mee te bakken zoals amandelmeel en maisgriesmeel. Verse dadels, walnoten en Turks fruit waren ook altijd voorradig, net als verse groenten en fruit. Meneer Aksan en zijn vrouw waren altijd heel vriendelijk en als klant kon je altijd met je vragen bij hen terecht. Ook was er altijd tijd voor een praatje over de toestand in de wereld, waarbij de smartphone als informatiebron werd geraadpleegd... In de winkel hoorde je meerdere talen spreken en kwam je mensen uit alle windstreken tegen. Toen het AZC enkele jaren geleden werd heropend, hield meneer Aksan de winkel ook op zondag open zodat mensen die in het weekend aankwamen in het AZC ook hun levensmiddelen konden inslaan. En als service kon er per fax of email besteld worden en werden de boodschappen bij hen in Azelo bezorgd, want, zo zei hij: `Je kunt mensen toch niet 5 kilometer met zakken rijst, groenten en aardappels laten sjouwen? "... Dat is dus echt maatschappelijk verantwoord ondernemen! Ik vermoed dat hij ook veel van deze nieuwkomers wegwijs heeft kunnen maken met zijn talenkennis.
Jammer dat deze ondernemer nu de stekker eruit moet trekken. Ik wens hem en zijn vrouw heel veel succes. Ik zal hun winkel en service zeker missen!
Manon — 09 feb 2018
Wat jammer! Ik ga de heerlijke en niet bij andere winkels te verkrijgen spulletjes missen. :-(
Wilma — 09 feb 2018
Heel erg jammer ontzettend vriendelijke mensen

Nettorama Borne alweer de beste

Voor het eerst in de geschiedenis van supermarktketen Nettorama wint een filiaal drie keer...
04-12-2020

'Zuiver met Naomi' start 8 december

Je bent 21, hebt al een aantal jaren werkervaring en droomt van een eigen schoonheidssalon. Dat...
02-12-2020

Winkeliers samen de feestmaand in

Ondanks alle beperkingen zitten de Bornse centrumwinkeliers niet bij de pakken neer. Sterker, in...
17-11-2020

‘Geen vuurwerk. Heel onwerkelijk!’

Voor Eurosport komt het vuurwerkverbod hard aan. “Het was tot nu toe toch al een...
14-11-2020

Nieuwe bistrobox bij Plus Huls van den Nieuwboer

ADVERTORIAL • Sinds vorige week donderdag, is het thuis bereiden van een overheerlijke...
05-11-2020

Borne voert Dorpsdaalder in

Vanaf 1 december kan er bij een groot aantal winkeliers en horecabedrijven in Borne worden...
02-11-2020