Oranje container werkt beter dan verwacht
RESTAFVAL PER INWONER GEDAALD NAAR 176 KILO

Oranje container werkt beter dan verwacht

Sinds maart 2017 hebben inwoners van de gemeente Borne een oranje container voor verpakkingen bij huis. Een stap in de richting van de ambitie om zoveel mogelijk afval te scheiden in bruikbare grondstoffen en zo weinig mogelijk restafval over te houden. Wat heeft die Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD) container nu opgeleverd?

 

Boven verwachting

“De resultaten zijn boven verwachting”, meldt wethouder Michel Kotteman verheugd (rechts op de foto bij de uitreiking van de eerste oranje container in maart 2017). Uit onderzoek blijkt dat het aantal kilo’s restafval in 2017 aanzienlijk is gedaald ten opzichte van 2016: 176 kilo per inwoner in 2017, waar dat 231,8 kilo was in 2016. “Daar zijn we uiteraard heel blij mee. We verwachtten rond de 200 kilo uit te komen, maar het is dus nog beter.” Eerder al bleken de inwoners van Borne ook al beter dan gedacht gebruik te maken van de verzamelcontainers toen die werden geplaatst. “Bornenaren werken heel goed mee aan het scheiden van afval”, vindt Kotteman.

 

Afvalstoffenheffing

Het betekent dat de afvalstoffenheffing opnieuw kan worden verlaagd. In 2017 betaalden inwoners 243 euro, in 2018 werd dat 212 euro. In december worden de tarieven vastgesteld voor 2019, waarbij de jongste cijfers worden meegenomen. “We verwachten volgend jaar weer zo’n slag te kunnen maken, door deze mooie resultaten.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Mchak — 20 mrt 2018
Omgekeerd inzamelen tbv gescheiden plastic als hoogwaardige reststof/grondstof is een nobele gedachten, als de olieprijs niet laag staat en Twence het niet zou verbranden, maar bv olie van werd gemaakt in een gesloten keten. Het kost iedere inwoner 1m2 tuin (ozb mindering?) en 10m2 odeur-cirkel mindering woon en leefgenot. Als de afvalstoffenheffing omlaag gaat, gaat dan de ozb verder omhoog om de begroting sluitend te krijgen?
mark — 16 mrt 2018
@bertus
dan heb jij zeker een grote tuin waar er gerust 3 inpassen in onze tuin past het niet.

Maar het is wel verkiezing geslijm van oh wat zijn wij goed. Ik geef Christian ook gelijk.
Bertus — 15 mrt 2018
Praat voor je zelf Mark, wij vinden de oranje container een prachtige uitkomst!
Dus sommigen zitten er wel op te wachten
MARK — 15 mrt 2018
Het is gewoon idioot weer verkiezing geslijm. Niemand zit te wachten op een extra container. Waarom niet bij de bron aan pakken en dat zijn niet de kopers van de plastic producten. Kijk naar Duitsland of Engeland. In Engeland doen werklozen voor hun uitkering plastic sorteren voor dat het verbrand wordt.
Christian Sand — 15 mrt 2018
Ving ik gisteren tijdens het slotdebat niet iets op over dat bedrijven nu, in tegenstelling tot voorgaande jaren, zelf hun afvalstroom moeten reguleren? En dat doordoor een significante daling van de gemiddelde kilo's per inwoner zou zijn behaald? Daar zou ik wel graag wat cijfers van willen zien.
In deze tijd wordt alles gebruikt om de kiezer aan zich te binden. Ook het sprookje over de knip bij de Bornsche Maten is zoiets. De Provincie Overijssel zal geen knip in de rondweg toestaan omdat zij het tracee van de rondweg dé weg vinden om van Almelo naar Hengelo te rijden en omgekeerd. Een hoog gebakken lucht wat er verkocht wordt.

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024

Zondag wordt mevrouw Wolters-Pik 104!

Op 12 mei 1920 werd ze in Hengelo geboren, Johanna Annechien Pik. Een geboorte die nogal wat...
07-05-2024

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024