Kwaliteit foto’s ieder jaar beter
EXPOSITIE FOTOCLUB BORNE IN DIJKHUIS; JURY VINDT HOGE KWALITEIT

Kwaliteit foto’s ieder jaar beter

Voor de 34e keer exposeert de Fotoclub Borne. Deze keer, net als voorgaande jaren, in Het Dijkhuis. De fotoclub telt momenteel 43 leden, 35 van hen hebben een of meer foto’s ingeleverd. Een deskundige jury, Eddy en Margaret Morskate, beoordeelden de foto’s. “Een hoge kwaliteit. De foto’s die na de eervolle vermeldingen kwamen, hadden haast net zo goed een vermelding kunnen krijgen. De punten liggen heel dicht bij elkaar.”

 

Opening expositie

Wim Jurgens, voorzitter van de fotoclub, neemt als eerste het woord: ”Het is een gevarieerd aanbod. Een fotoclub leert beginnende fotografen wat zij niet van internet kunnen halen.

 

Lof voor degenen die het hebben aangedurfd om voor de eerste keer te exposeren. Het is een grote uitdaging van een fotograaf om niet alleen het mooie plaatje te laten zien, maar juist de emotie over te brengen aan de kijker.

 

Ik wil mijn dank overbrengen aan allen die deze fototentoonstelling mogelijk hebben gemaakt. Frank Droste zal de officiële opening verrichten.”

 

Frank Droste gaat vooral in op de verbinding die de fotoclub teweeg brengt tussen instellingen als het Kulturhus en de fotoclub. Hij is blij met de permanente tentoonstelling van foto’s in de gang van het Kulturhus. Wim Jurgens gaf al aan dat ook bij de Fleminghof in de fysiopraktijk foto’s van de club hangen en hij hoopt dat ook te kunnen doen in De Poort van Borne.

 

Frank Droste: “Een vriend van mij, 12 ambachten/13 ongelukken, kreeg een fotocamera in handen. Misschien was dat wat voor hem. De eerste foto’s die hij maakte, deed iedereen paf staan. De vriend had zijn beroep gevonden. Momenteel is hij, Pieter ten Hogen, een veelgevraagd fotograaf."

 

Marlyne Jans begeleidt de tentoonstelling met muziek en zang. Ook zij vormt een verbinding tussen Kulturhus en bijvoorbeeld deze tentoonstelling.

 

Prijsuitreiking

Aan Margaret Morskate de eer om de prijsuitreiking te doen. “Eddy en ik kijken verschillend naar foto’s. Eddy kijkt meer technisch, ik let meer op de emotie. We zijn blij verrast door de hoge kwaliteit van de foto’s. We hebben bij de jurering gelet op de originaliteit, de inhoud, de techniek en de compositie. Daaruit hebben we de volgende prijswinnaars gevonden. Allereerst de eervolle vermeldingen. Herma Peters, Frits van Dijk en Henk Berends krijgen de eervolle vermelding. Nu de derde prijs, die is voor Bennie Slagers. Blijf dan maar even staan Bennie, want ook de tweede prijs gaat naar jou. (Naar het publiek: we jureren blind.) Dan de eerste prijs: Deze foto (foto rechts) heeft alles wat ik eerder heb gezegd, origineel, technisch goed, mooi afgedrukt en een mooie compositie. Onze keuze was unaniem, heel goed dat je dit moment gezien hebt. Het is een bijzonder mooie foto: Gerard Jansen; van harte gefeliciteerd.”

En een volkomen overdonderde Gerard Jansen neemt zowel het certificaat als de wisseltrofee in ontvangst.

 

De tentoonstelling

Na de prijsuitreiking gaan de meeste aanwezigen alle foto’s nog eens goed bekijken. Het aanbod is inderdaad gevarieerd: van grote afdrukken op hout, canvas en aluminium tot een collage van veel polaroid foto’s. Van architectuurfoto’s tot strandtaferelen. Van Living statues tot dierenfoto’s, er zit van alles bij. Voor de jury was het moeilijk kiezen, zeggen zij. Tijdens een fotoclubavond zijn alle foto’s uitvoerig besproken. De fotografen kunnen wel iets doen met de adviezen die zij gekregen hebben. (AM)

 

Foto boven: Gerard Jansen en Wim Jurgens.

Foto’s album: zaal, Margaret en Eddy Morskate, Marlyne Jans en Frank Droste, Herma Peters, Frits van Dijk en Henk Berends, Bennie Slagers, Gerard Jansen en de winnende foto. Foto’s © Annemie Mulders

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024