‘Zenderen wordt the place to be’
HET GAAT STRAKS OM BELEVING AAN DE HERTMERWEG

‘Zenderen wordt the place to be’

In oktober vorig jaar werd Willem Bokhove eigenaar van Het Seminar en Theehuis de Karmeliet. “Een perfecte plek met perfecte mensen om mijn ideeën over genieten en bewust en gezond te leven verder uit te rollen”, zo zegt hij. Met de recente aankoop van het naastgelegen oude gymnasium komen zijn ideeën in een stroomversnelling en ontstaat er binnen enkele maanden een complex dat volgens de oud-energieondernemer een eldorado wordt voor mensen die van lekker eten en drinken houden, maar dan wel gezond met louter eigen producten en waarin beleving en bewustwording de sleutelwoorden zijn. Een toepasselijker naam voor ‘Het Ideaal’, zoals Bokhove zijn nieuwe levensproject heeft genoemd, is nauwelijks denkbaar.

 

Te ver doorgeschoten

“Weet je”, zegt Bokhove als we samen met zijn vrouw Leonique, dochter Jorieke, meester-gastheer Saïd Maher en meester-kok Jelle Wagenaar aan tafel zitten, “we zijn met ons allen veel te ver doorgeschoten. We weten absoluut niet meer wat we eten. Mensen zijn vergeten wat een haan en een kip is, waar de melk vandaan komt en ga zo maar door. We moeten terug naar de basis. Zaadjes en plantjes verspenen, zelfvoorzienend zijn. Mijn ouders hadden vroeger een eigen moestuin. We wisten wat we aten, genoten als gezin samen van een maaltijd en waren zielsgelukkig. Die sfeer moet terug!”

 

Bokhove weet waarover hij praat. Zijn ‘Heerlijke Huiskamer’, de proeftuin in Bentelo, waar hij na zijn actieve loopbaan mee begon, mag zich verheugen in een enorme belangstelling. “Onze manier van denken moet anders, we moeten niet alleen vlees willen verkopen, maar we moeten het veel breder zien, het boerenleven willen verkopen. Veel meer letten op duurzaamheid.” Bokhove realiseert zich dat het niet de makkelijkste weg is die hij kiest. “Maar wel een hele mooie”, zo klinkt het vol vuur en passie.

 

Maher en Wagenaar vallen hem bij. “We hebben een geweldig mooi vak, maar zitten al snel aan ons plafond. Veel te vaak gaat het nu om productie maken, de zaak financieel draaiende te houden. Terwijl, als we er de tijd voor nemen, veel creatiever en exclusiever kunnen worden. Geen vastomlijnde menukaarten te hebben, maar veel verrassender om kunnen gaan met de producten die op dat moment voorhanden zijn.”

 

Extra dimensie

In dat kader wordt er binnenkort een boomgaard aangeplant en worden er groenten en kruiden in eigen tuin gekweekt, verschijnen in de omliggende weilanden Lakenvelder koeien en komen er straks aardbeien en paddenstoelen van eigen grond. Bovendien wordt er gewerkt aan een eigen wildbeheer. De wens om met eigen, eerlijke en duurzame producten te werken gaat heel ver. Maher en Wagenaar stellen bijvoorbeeld ook eisen aan de slachter van hun vee en willen zelfs met eigen ogen zien waar de koffiebonen precies vandaan komen voor hun zelf gebrande koffie.

 

De recente aankoop van het oude gymnasium belooft nog eens een extra dimensie te geven aan de uitrol van het nieuwe concept. “Op de begane grond ontstaat binnen enkele maanden een enorme belevingsruimte, waarin een eigen bakkerij, koffiebranderij en brouwerij worden ondergebracht. De keuken krijgt een centrale opstelling."

 

"Onze gasten kunnen straks met eigen ogen zien wat er gebeurt en sterker, ze kunnen er zelf aan meewerken”, aldus Bokhove. De ruimte op de tweede en derde verdieping worden geschikt gemaakt voor vergaderingen en workshops, voor groepen van 6 tot zo’n 80 personen. “Want ook daar is steeds meer vraag naar”, vult de meester-gastheer aan.

 

Op termijn wil Bokhove via een soort van tunnel het gymnasium en Het Seminar met elkaar verbinden. “Wat er is mooier dan ook daar enkele lange tafels met stoelen in te plaatsen? En wat zou het fraai zijn die overkapping te ‘larderen’ met een viswatertje dat erlangs loopt…” Ook liggen er inmiddels vergevorderde plannen klaar om de Karmeliet en Het Seminar een nieuwe touch te geven. Zo zal de Karmeliet een overdekte uitbreiding aan de tuinzijde ondergaan, terwijl de ‘kapel’ op de eerste verdieping van Het Seminar ook een volstrekt andere inrichting krijgt om het nieuwe concept de ruimte te geven.

 

‘Nu mogen we het ook daadwerkelijk laten zien’

Het is overduidelijk, er staat iets bijzonders te gebeuren in Zenderen. Het enthousiasme van de ondernemers én hun overtuiging er iets unieks van te maken zullen de Hertmerweg op korte termijn fors doen veranderen. Bokhove: “Zenderen wordt straks ‘the place to be’. Op 1 september hopen we het nieuwe deel van het oude gymnasium al te kunnen openen, terwijl ook de Karmeliet en Het Seminar al volop bezig zijn hun overgang naar het nieuwe handen en voeten te geven.”

 

En Maher: “Met de hulp van de tuinen in Bentelo zijn we nu al in staat zo’n 80 procent van onze kaart met eigen producten samen te stellen; op termijn zal dit naar zo’n 95 procent moeten uitgroeien. Heerlijk! We hebben steeds geroepen dat we het kunnen, nu mogen we het ook daadwerkelijk laten zien!”

 

In juli zal Het Seminar voor de lezers van BorneBoeit een bijzonder menu van de maand samenstellen, waarin het ‘nieuwe’ al volledig tot uitdrukking komt. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 19 jun 2018
Heel veel succes met dit initiatief en het motto geldt hier grow local and buy and eat locally!
Sandra Ottolander — 16 jun 2018
Wat een super goed initiatief. Terug naar de basis en weet wat je eet. Ik hoop dat dit initiatief vele volgers oplevert. Oh ja, en het dame varken is een grote schat. Zou ze het niet leuk vinden om wat gezelschap te hebben?

Nominatie voor Hertme’s Ambacht

‘t Hertme's Ambacht van Lereau Hulsink in Hertme is een van de vijf genomineerden voor...
17-10-2019

Chez Mistral sluit de deuren

Een jaar geleden leek het allemaal zo zonnig te worden op de hoek van de Grotestraat met de...
15-10-2019

De leukste kerstpakketten van 2019

ADVERTORIAL. Kerstpakketten worden een hoge emotionele waarde toegekend. Het is haast niet meer...
11-10-2019

Een jaar Essie First Class Second Hand

ADVERTORIAL “Het was een hele goede start, een geweldig eerste jaar!”, zegt Esther...
10-10-2019

Hans de Boer stopt en wil genieten

In 1990 opende Rijssenaar Hans de Boer zijn herenmodewinkel aan de Bakkerssteeg. “Het...
19-09-2019

Okay Fashion & Jeans opent in Borne

ADVERTORIAL • Borne is binnenkort een kledingwinkel voor mannen en vrouwen rijker! Okay...
17-09-2019