‘Illegale bistro’ zit Al Capone in de weg
HEIKELE KWESTIE OP DE GOLFBAAN PLAATST GEMEENTE VOOR DILEMMA

‘Illegale bistro’ zit Al Capone in de weg

Volgens Nova Hakobian van restaurant Al Capone in Zenderen passen de activiteiten van Bistro Weleveld, in het clubhuis van de gelijknamige golfbaan, niet in het huidige bestemmingsplan en is de invulling om die reden illegaal. Sinds maart dit jaar zijn hij en zijn vrouw Danielle met de gemeente in gesprek over de situatie. Het college is zich nog aan het beraden over de te nemen stappen en wil de kwestie aan de gemeenteraad voorleggen.

 

“Wij hebben niets tegen concurrentie, maar wel tegen oneerlijke concurrentie”, legt het echtpaar uit. Twee jaar geleden had Nova zelf interesse om een restaurant te beginnen bij de golfbaan. “Het is een fantastisch mooi pand en je zou er bijvoorbeeld ook een speeltuin bij kunnen bouwen.” De toenmalige eigenaar zag het wel zitten en er werd contact opgenomen met de gemeente. Daar kreeg Hakobian te horen dat het bestemmingsplan een restaurant in het clubhuis van de golfbaan niet toeliet. “Dan houdt het op”, was de conclusie.

 

Korte tijd later besloot de eigenaar van het gebouw waar restaurant Al Capone gevestigd is het pand te koop te zetten. “We hebben al onze spaarcenten bij elkaar gesprokkeld en een lening bij de bank afgesloten om ons pand te kopen en op te knappen.” De toekomst lag immers niet een stukje verderop aan de Albergerweg en Al Capone draaide goed, mede vanwege de golfers op het Weleveld, die na afloop bij Nova vaak een hapje kwamen eten.

 

Faillissement en herstart golfpark

In het voorjaar van 2017 ging de golfbaan failliet. Frank Agterbos kocht het Weleveld uit het faillissement en blies de golfbaan nieuw leven in. Tot verbazing van Nova en Danielle startte in maart 2018 Bistro Weleveld in het markante clubhuis enige honderden meters van Al Capone vandaan. Met nota bene Italiaans eten, zoals ook Al Capone serveert. Volgens het bestemmingsplan mag er ‘qua aard en omvang beperkt drank en etenswaren voor gebruik ter plaatste verkocht worden, als ondergeschikte activiteit en in direct verband met andere ter plaatse toegestane hoofdactiviteiten’. “Een driegangenmaaltijd serveren, zelfs als het golfgerelateerd is, mag al niet”, interpreteert het echtpaar de tekst. “Het breidt ook alleen maar uit. Er komt een pizza-oven buiten en een barbecue. Er worden feestjes georganiseerd en catering…..” Bistro Weleveld functioneert kortom volgens de Hakobians als een volwaardig restaurant, waar iedereen een tafel kan reserveren, ‘golfgerelateerd’ of niet. “Er is duidelijk sprake van illegale activiteiten.”

 

Frustratie

“Als we dit hadden geweten, dan hadden we ons huidige pand nooit gekocht. Weleveld is een toplocatie met een prachtig terras, daar kunnen wij niet tegenaan. Als de gemeente de situatie gaat legaliseren en er ook nog een reclamebord aan de weg komt, dan kunnen we het verder vergeten.” Afgezien van de economische belangen is het vooral de frustratie die de emoties hoog doet opspelen. “Als ik daar niet mag zitten als restaurant, dan een ander ook niet. Als de regels voor mij gelden, dan ook voor anderen. Hoe zeggen ze dat ook al weer? De brutalen hebben de halve wereld.”

 

Standpunt gemeente

Nova en Danielle Hakobian hebben hun bezwaren inmiddels binnen het gemeentehuis bekend gemaakt en vroegen Zenderenaar Fons Lohuis om advies in het proces van bezwaar. De gemeenteraad werd per brief geïnformeerd en er volgde een gesprek met burgemeester, portefeuillehouder en ambtenaren. Na afloop hadden de bezwaarmakers de stellige indruk dat de gemeente handhavend zou gaan optreden.

 

Dat de zaak ten gemeentehuize iets genuanceerder ligt blijkt na een telefoontje met wethouder Martin Velten, momenteel waarnemend burgemeester. “De Bistro Weleveld is een ontwikkeling die we op voorhand niet voor ogen hadden”, beaamt hij. “In eerste instantie moet de horeca ondergeschikt zijn en is bedoeld met name in verband met de golfactiviteiten. Er is wel enige discussie over hoe dit überhaupt gehandhaafd kan worden. Kun je dit wel handhaven, is dat praktisch mogelijk? Dat zijn we momenteel aan het onderzoeken.” De vraag is dus nog welke keuze er uiteindelijk gemaakt gaat worden: handhaven of toch legaliseren. “Die vraag willen we ook aan de gemeenteraad voorleggen”, aldus Velten.

 

Eigenaar Frank Agterbos van Golfpark Weleveld wil geen commentaar of uitleg geven, omdat hij dat op dit moment niet van toegevoegde waarde acht. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 21 jul 2018
Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (DBNL) verklaart:
GEBORNEERD [figuurlijk] bekrompen, kleingeestig; niet genoeg ontwikkeld.
www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0010.htm
Hans — 20 jul 2018
“Kun je dit wel handhaven, is dat praktisch mogelijk.
Dat zijn we momenteel aan het onderzoeken” aldus Velten. Welnu, bij deze een gratis tip: bellen, tafeltje voor vier reserveren en afhankelijk van de uitkomst is het vervolg niet heel moeilijk lijkt mij. Toch?
Ron Hartman — 20 jul 2018
@Bakker: Is de gemeente er financieel bij ingeschoten? Wie dan? Juist, de burgers. Het was van meet aan, een schaamteloze vertoning. Onderhoud aan plantsoenen wordt beknibbeld op de cent ''omdat'' het moet passen in het budget en dat raakt de burger fors. Het old boys- en happy few netwerk, werkt nu eenmaal beter en wil kunnen golfen met een etentje. Dan regel je dat toch gewoon?
Bakker, J — 20 jul 2018
Geen fraaie actie van de gemeente, toen en nu. Als ze in het verleden wat meer horeca had toegestaan was er mogelijk geen faillissement van de golfbaan geweest en zou de gemeente er financieel niet bij zijn ingeschoten. De Gemeente kan hier nu niet met twee maten gaan meten en recht gaan praten wat krom is. Zo ga je niet met de burger om.

Streep door Shopping by Candlelight

De jaarlijkse Kerstkoopavond onder de noemer ‘Shopping by Candlelight’ gaat op...
29-11-2021

Pieten shoppen komende zondag ook

Nog een goede week te gaan en dan is het heerlijk avondje weer gekomen. Sinds jaar en dag een...
25-11-2021

Bornse Cadeaupas gelanceerd

Vanaf heden kent Borne een nieuw betaalmiddel: de Bornse Cadeaupas. Speciaal in het leven...
23-11-2021

Deterd mode opent Outlet Pop up Store

Bijna drie jaar zat Zo Mooi met haar dameskleding aan de Nieuwe Kerkstraat. In augustus kwam er...
03-11-2021

Griezelige koopzondag gaat erin als koek

Vooraf blies de organisatie van de Halloween koopzondag hoog van de toren als het ging om het...
31-10-2021

Enquête over vraag naar lokale producten

Streekproducten zijn steeds meer in trek en de trend richting lokaal en biologisch tekent zich...
28-10-2021