Steen markeert vroegere grens met Hengelo
08-08-2018
HEEMKUNDEVERENIGING PLAATST (NIEUWE) MARKESTEEN AAN VAN SPEYKPLEIN

Steen markeert vroegere grens met Hengelo

Het had wat voeten in aarde, maar sinds woensdagmiddag ligt er halverwege het Van Speykplein een markesteen, die verwijst naar de vroegere grens tussen Hengelo en Borne. De steen werd officieel onthuld door Eric Markvoort van Welbions, samen met Bertie Velthuis en Joop Kroeze van de Bornse Heemkundevereniging.

 

Aanwezigen tijdens de officiële ceremonie waren, behalve de Heemkundevereniging, ook vertegenwoordigers van het Museum Hengelo en de wijkvereniging Wensink-Zuid. In haar openingswoord refereerde Annemarie Haak, als voorzitter van de Heemkundevereniging, aan de geschiedenis en het bestaan van dergelijke stenen. “Rond de dertiende eeuw”, zo zei ze, “woonden mensen vooral in gemeenschappen bij elkaar en zo’n steen diende ervoor om de grens van een gemeenschap te markeren. Toen daarna de gemeenschappen plaats maakten voor gemeenten, veranderden deze grenzen en verdwenen dus ook de stenen. Da’s jammer en er wordt inmiddels van alle kanten gepoogd deze stenen als cultureel erfgoed weer op hun oude plek terug te plaatsen.”

 

Verkeerde kant

Dat dit allemaal ingewikkelder verloopt dan dat het klinkt, bleek tijdens de onthulling. Haak vertelde dat het helaas niet de originele steen was, maar een replica. Bovendien bleek (te laat) dat de originele plek geen geschikte was, omdat ‘ie dan achter een hek op particuliere grond zou komen te liggen. Besloten werd toen om de steen maar een tiental meters verderop, aan de overkant van de weg te plaatsen. Maar dat had weer gevolgen voor het inmiddels gereedgemaakte bordje, dat naar de steen verwijst. Want de pijlen hierop die naar de marken Woolde en Zenderen/Bornerbroek verwijzen, staan nu net de verkeerde kant op. En tot overmaat van ramp staat erop vermeld dat de steen in 2016 al is geplaatst. “Maar dat komt allemaal weer goed, zo kan ik u verzekeren,” zei ze lachend.

 

Daarna was het dus de beurt aan Eric Markvoort, Bertie Velthuis en Joop Kroeze om het laken van de nieuwe steen te trekken. “Ik heb er eerlijk gezegd zelf niets aan gedaan”, verontschuldigde Markvoort zich. “Welbions heeft alleen een financiële bijdrage geleverd. Die eer komt vooral beide heren toe die veel werk hebben verzet om een en ander gerealiseerd te krijgen.”

 

Op de foto boven van links naar rechts Joop Kroeze, Eric Markvoort en Bertie Velthuis

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Harry van der Sleen — 13 aug 2018
Geweldig! Steeds meer historische verenigingen zijn goed bezig met hun markestenen.
Mooi formaat steen, die valt goed op. Het gaat goed in Twente: steeds meer markegrenzen worden weer zichtbaar gemaakt. Borne en Hengelo gefeliciteerd!
Mchak — 08 aug 2018
Knap staaltje Melbuulnse nijverheid, heren! Recreatie & Toerisme krijgen weer een aanknopingspunt om Borne nog meer op de kaart te zetten. Naast de Marke-route, een Melbuuln route?

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024