Jubileum voor Floralia
OPEN DAG FLORALIA OP 8 EN 9 SEPTEMBER

Jubileum voor Floralia

In 1953 is de bloemenvereniging Floralia opgericht. De precieze dag is in de nevelen van de tijd verdwenen, maar het jaartal is zeker. Dus bestaat de vereniging 65 jaar, een respectabele leeftijd. Het jubileum wordt op gepaste wijze, bescheiden, gevierd met de open dagen op 8 en 9 september 2018.

 

Korte historie van Floralia

Eerst een pure dahliavereniging in een periode waar de dahlia (foto rechts) nog een geliefde bloem was. Hoogtepunt van het jaar was de dahliatentoonstelling. Een vaste huisvesting was er nog niet, pas na de sluiting van de Spanjaardfabrieken is Floralia een echte bloemenvereniging geworden, met zomerbloemen, chrysanten, kalebassen en dahlia’s. De uiteindelijke vestiging is nu naast de carpoolplaats en achter de Aaweg.

 

De huidige tijd

Zeker 250 mensen zijn lid van de vereniging en 40 van die leden werken als vrijwilliger in de tuin. De werkzaamheden worden min of meer verdeeld. Vanaf juli vindt er een matige bloemenverkoop plaats. Het hoogtepunt van de verkoop ligt op 8 en 9 september, tijdens de open dagen.

 

De Open dagen zijn meer bedoeld om te laten zien wat allemaal groeit en bloeit in de tuin. Eigen producten als wat houtwerk (vogelvoederkastjes en dergelijke), ter plaatse gemaakte bloemstukjes met bloemen uit eigen tuin, een bloemenshow met bijzondere bloemen uit eigen tuin, dahliaknollenverkoop, een verloting en een natje en droogje worden te koop aangeboden. Een kleine streekmarkt met producten van bijvoorbeeld Culibes, een houtbrander, een mandenvlechter en de bonsaivereniging, is er ook.

Een tentoonstelling van schilderijen en keramiek van Annemiek Peters is te zien, net als bijzonder glaswerk en steunen voor planten.

 

Heel bijzonder is de draaimolen voor de kleintjes. Die zullen zich daar best vermaken.

 

Werkwijze in de tuin van Floralia

Alleen de chrysanten worden als stekjes aangekocht. Verder worden alle zaden bij een gerenommeerd bedrijf afgenomen. Men kan wel zelf zaden van eigen planten gebruiken, maar die zijn zeer snel niet krachtig genoeg voor de goede planten.

 

In het voorjaar worden de bedden klaargemaakt (spitten en bemesten), lanen aangelegd en in de tunnels worden de zaden zover opgekweekt dat de planten later in de grond kunnen. Dan begint de verzorging: schoffelen, opbinden van planten en wat verder aan de orde komt. Gewasbeschermingsmiddelen worden niet of nauwelijks gebruikt, alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het komt er op neer dat het gehele jaar werk mogelijk is in de tuin. De enige tijd dat niet gewerkt wordt, is tijdens een vorstperiode. Voor de werkzaamheden kunnen zich nog steeds vrijwilligers aanmelden bij de vereniging.

 

De warmte dit jaar

Wonderlijk genoeg heeft de warmte dit jaar voor minder schade gezorgd dan in de meeste stadstuinen. Maar daar is ook wel voor gewaakt: iedere dag tijdens die periode kwamen vrijwilligers om 7 uur ’s morgens de planten water geven. Ook de uitgebloeide planten werden vervangen. Maar de buxushaagjes, tja daar is niet veel meer van over.

 

De Open dagen

De entree is op 8 en 9 september gratis. De bloemenshow is in het clubgebouw en daar is ook het clubblad, dit jaar in kleur, in te zien. Het thema van de bloemenshow is `keukengerei`. Op ouderwetse keukenattributen als een petroleumstelletje, worden bloemversieringen aangebracht.

 

Heel bijzonder zijn ook de fleskalebassen in de boog, (foto rechts) achter in de tuin. Een kijkje tijdens de open dagen is beslist de moeite waard. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024