78-Jarige Twelloër wint Borns dictee
‘LOKALE PERSMUSKIET’ JAN STOOP LAAT TWINTIG DEELNEMERS PLOETEREN

78-Jarige Twelloër wint Borns dictee

Donderdagavond werd in het Kulturhus de tweede editie van het Groot Borns Dictee gehouden. Twintig deelnemers, waaronder drie ‘nieuwe’ Nederlanders van Syrische en Eritrese afkomst, schoven aan om het epos over ‘de lokale persmuskiet die over politiek schrijft’ aan het papier toe te vertrouwen. Winnaar werd de 78-jarige Jan Riefel uit Twello. Hij maakte geen enkele fout. Anderen hadden het aanmerkelijk moeilijker…

 

Jan Stoop, de persmuskiet in kwestie en schrijver en voorlezer van het dictee, verhaalt in de derde persoon over zijn gemijmer tijdens een wandeling naar huis, na afloop van een beraad ‘ten gemeentehuize. Later schrijft hij het allemaal op, dat welwillende plaatselijke, dorpse gedoe. Gedoe dat uitgaat van een coalitieakkoord, dat bulkt van ambities, visies, prioriteiten en financiële consequenties en zo zoveel mogelijk, dat wel, gevrijwaard is van ambivalentie’, zo luidt een van de alinea’s. Stoop besluit met ‘Thuis wacht de lokale persmuskiet nog een goed glas wijn. Tot transponeren in een magisch register en de filosofische stilte overgaan in gniffelend gesnurk. De nacht is conciliant, curieus genoeg tot verzoening bereid’.

 

Gekunsteld

Zoals altijd na afloop van een dergelijk dictee, verschillen de meningen over de inhoud en moeilijkheidsgraad ervan. Een van de deelnemers: “Ik vind het jammer dat er zo’n gekunstelde tekst wordt gebruikt. Liever had ik een alledaagse tekst, dat doet meer recht aan je vaardigheden.” De winnares van vorig jaar twijfelde over het woordje conciliant: "Is dat nu met dubbel l of toch met een enkele?" Een van de ‘nieuwe’ Nederlanders blijft er maar om glimlachen. Lang niet alle zinnen heeft hij opgeschreven. “Ik heb al moeite genoeg om het goed te horen en dan tijd te kort om het ook nog allemaal op te schrijven”, zo verzucht hij.

 

Bij Jan Riefel, de winnaar op de foto hiernaast, klinkt een heel ander geluid. “Nee, ik vond het niet moeilijk. Maar ik doe dan ook vaker aan dit soort dingen mee. Ik las erover op internet en besloot vanuit Twello naar Borne te gaan. Twee jaar geleden heb ik in Den Haag zelfs nog meegedaan aan het officiële Groot Dictee der Nederlandse taal. Daar ging het mis. Hier lukte het wel.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 07 sep 2018
Twelloër wint Borns dictee?
Ik heb al mijn schooljaren in Deventer gewoond. Daar ontmoette ik vele medeleerlingen uit Twello. Die heetten toen -en volgens mij nog steeds- Twellonaren, géén Twelloërs...

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024