Spookhuis kan nu eindelijk verder
HERMAN HULLEGIE: ‘TROTS OP ONZE GEMEENSCHAPSZIN’

Spookhuis kan nu eindelijk verder

De afgelopen jaren leek het wel een Springprocessie, de verplaatsing en wederopbouw van het aloude en sterk in verval geraakte monument aan de Lodiek Landen 1 in Hertme. Niet voor niets kreeg het in de volksmond dan ook de naam Het Spookhuis. En zelden kende men in het kerkdorp een voortgangsproces waarbij het vaker drie stappen voorwaarts ging en dan weer twee terug. Nadat eind vorige week echter de allerlaatste handtekeningen zijn gezet, kan het project nu eindelijk volgas vooruit. “Ik ben er trots op”, zegt Herman Hullegie als voorzitter van het Openluchttheater en nieuwe eigenaar van het monument. “Het is een vrucht van jarenlange inspanning en gemeenschapszin.”

 

Wederzijds respect

“Toen we drie jaar geleden aan dit project begonnen, hadden we andere verwachtingen. Dachten we het allemaal sneller te kunnen realiseren. Maar je hebt nu eenmaal met meerdere partijen van doen, die allemaal hun eigen belangen hebben en dat moet je respecteren. En dat is tegelijk ook het mooie als je er achteraf op terugkijkt: met wederzijds respect van en voor iedereen zijn we eruit gekomen. Met name wil ik de gemeente Borne noemen, die behoorlijk haar nek heeft uitgestoken om dit monument voor Hertme te behouden.”

 

Het gevolg van dit alles is dat het eenbeukig vakwerkhuis met schilddak, opkamer, halve kruisvensters met luiken en oud glas steen voor steen wordt afgebroken en op een nieuwe plek, dichtblij de kleedkamers van het Openluchttheater, weer steen voor steen wordt opgebouwd. Op beide locaties is aannemer Wesselink uit Weerselo inmiddels volop bezig. In en rond de oude plek aan de Lodiek Landen liggen al pallets vol met stenen klaar om getransporteerd te worden. Zo wordt het monument systematisch en uiterst zorgvuldig stap voor stap ontmanteld. Op de nieuwe plek ligt de verse fundering al te wachten om de nieuwe trots te kunnen dragen.

 

'Oale pröttel'

Hullegie overziet de werkzaamheden met grote tevredenheid. “Achteraf is het misschien wel goed geweest dat het allemaal zo lang heeft geduurd,” zegt hij. “Zo ontstond er ruimte voor alle betrokkenen om naar elkaar toe te groeien en elkaar te vinden. Ook in Hertme waren in het begin veel mensen die nogal sceptisch waren over onze plannen. Wat moet je toch met die ‘oale pröttel’? klonk het geregeld. Waarom niet nieuw bouwen, dat is toch allemaal veel goedkoper? Want dit hele project kost straks wel ruim 450.000 euro…”

 

Maar de werkgroep die zich inzette voor de verplaatsing hield vol. Wist partijen en Hertmenaren te overtuigen van het nut en de noodzaak ervan. “Daarmee hebben we wel een uniek monument voor onze gemeenschap behouden, een van de weinige ook in het buitengebied van Borne. Veel gelden hebben we via subsidiekanalen verkregen, een deel betalen we zelf. En straks, als het allemaal gereed is, kan het nieuwe oude Spookhuis echt iets betekenen voor onze gemeenschap. Er kunnen kleine concerten en exposities worden gehouden, verenigingen vinden er hun onderdak en er kan vergaderd worden. Een echt gemeenschapshuis dus.”

 

Passiespelen

De verwachting is dat de verplaatsing van het Spookhuis in maart volgend jaar gereed zal zijn. “Dan hebben we het over de casco-verplaatsing”, aldus Hullegie. “Precies op tijd om onderdak te bieden aan alle deelnemers van De Strijd, de passiespelen, die van 12 tot en met 22 april in het Openluchttheater zullen worden gehouden. En dus hebben we dit keer geen grote tenten nodig, die als kleedkamers functioneren, zoals vorig jaar tijdens Robin Hood. Dat bespaart ons veel geld.”

 

Daarna kan dan het binnenwerk ter hand worden genomen, waarbij het ontwerp van John Pisano de leidraad is. Eind oktober 2019 moet het allemaal klaar zijn. Precies binnen de gestelde subsidietermijn. “Ja, ik ben er trots op. Trots dat we onze lange adem hebben getoond, trots dat er steeds meer mensen zijn die het belang van de verplaatsing inzien en trots dat we met het Spookhuis een belangrijke toevoeging voor het theater gaan realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat we er straks allemaal heel veel plezier van zullen hebben.” (BM)

 

Het voornemen is de voortgang van de Spookhuisverplaatsing en de herinrichting ervan zoveel mogelijk via de website van het Openluchttheater met belangstellenden te delen. Zie daarom www.openluchttheaterhertme.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Janny Dijkstra — 18 okt 2018
Fijn dat het spookhuis behouden blijft voor de toekomst. Ik weet nog de eerste onderhandelingen die Piet Dijkstra (toen de voorzitter van het openlucht theater) met alle betrokkenen had. Zo moeizaam. Maar nu is het toch voor iedereen tot een goede overeenkomst gekomen. Prachtig zo!
Paul Cohn — 17 okt 2018
De heilige eendracht is het zout, dat huis en stad in wezen houdt.
Joost van den Vondel, 1587-1679

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
08-02-2021

Van Biënnale Venetië naar Koetshuis Borne

Tot 1 april kan de voorbijganger weer vrij en in alle rust, herhaaldelijk, genieten van het...
08-02-2021