Spookhuis kan nu eindelijk verder
HERMAN HULLEGIE: ‘TROTS OP ONZE GEMEENSCHAPSZIN’

Spookhuis kan nu eindelijk verder

De afgelopen jaren leek het wel een Springprocessie, de verplaatsing en wederopbouw van het aloude en sterk in verval geraakte monument aan de Lodiek Landen 1 in Hertme. Niet voor niets kreeg het in de volksmond dan ook de naam Het Spookhuis. En zelden kende men in het kerkdorp een voortgangsproces waarbij het vaker drie stappen voorwaarts ging en dan weer twee terug. Nadat eind vorige week echter de allerlaatste handtekeningen zijn gezet, kan het project nu eindelijk volgas vooruit. “Ik ben er trots op”, zegt Herman Hullegie als voorzitter van het Openluchttheater en nieuwe eigenaar van het monument. “Het is een vrucht van jarenlange inspanning en gemeenschapszin.”

 

Wederzijds respect

“Toen we drie jaar geleden aan dit project begonnen, hadden we andere verwachtingen. Dachten we het allemaal sneller te kunnen realiseren. Maar je hebt nu eenmaal met meerdere partijen van doen, die allemaal hun eigen belangen hebben en dat moet je respecteren. En dat is tegelijk ook het mooie als je er achteraf op terugkijkt: met wederzijds respect van en voor iedereen zijn we eruit gekomen. Met name wil ik de gemeente Borne noemen, die behoorlijk haar nek heeft uitgestoken om dit monument voor Hertme te behouden.”

 

Het gevolg van dit alles is dat het eenbeukig vakwerkhuis met schilddak, opkamer, halve kruisvensters met luiken en oud glas steen voor steen wordt afgebroken en op een nieuwe plek, dichtblij de kleedkamers van het Openluchttheater, weer steen voor steen wordt opgebouwd. Op beide locaties is aannemer Wesselink uit Weerselo inmiddels volop bezig. In en rond de oude plek aan de Lodiek Landen liggen al pallets vol met stenen klaar om getransporteerd te worden. Zo wordt het monument systematisch en uiterst zorgvuldig stap voor stap ontmanteld. Op de nieuwe plek ligt de verse fundering al te wachten om de nieuwe trots te kunnen dragen.

 

'Oale pröttel'

Hullegie overziet de werkzaamheden met grote tevredenheid. “Achteraf is het misschien wel goed geweest dat het allemaal zo lang heeft geduurd,” zegt hij. “Zo ontstond er ruimte voor alle betrokkenen om naar elkaar toe te groeien en elkaar te vinden. Ook in Hertme waren in het begin veel mensen die nogal sceptisch waren over onze plannen. Wat moet je toch met die ‘oale pröttel’? klonk het geregeld. Waarom niet nieuw bouwen, dat is toch allemaal veel goedkoper? Want dit hele project kost straks wel ruim 450.000 euro…”

 

Maar de werkgroep die zich inzette voor de verplaatsing hield vol. Wist partijen en Hertmenaren te overtuigen van het nut en de noodzaak ervan. “Daarmee hebben we wel een uniek monument voor onze gemeenschap behouden, een van de weinige ook in het buitengebied van Borne. Veel gelden hebben we via subsidiekanalen verkregen, een deel betalen we zelf. En straks, als het allemaal gereed is, kan het nieuwe oude Spookhuis echt iets betekenen voor onze gemeenschap. Er kunnen kleine concerten en exposities worden gehouden, verenigingen vinden er hun onderdak en er kan vergaderd worden. Een echt gemeenschapshuis dus.”

 

Passiespelen

De verwachting is dat de verplaatsing van het Spookhuis in maart volgend jaar gereed zal zijn. “Dan hebben we het over de casco-verplaatsing”, aldus Hullegie. “Precies op tijd om onderdak te bieden aan alle deelnemers van De Strijd, de passiespelen, die van 12 tot en met 22 april in het Openluchttheater zullen worden gehouden. En dus hebben we dit keer geen grote tenten nodig, die als kleedkamers functioneren, zoals vorig jaar tijdens Robin Hood. Dat bespaart ons veel geld.”

 

Daarna kan dan het binnenwerk ter hand worden genomen, waarbij het ontwerp van John Pisano de leidraad is. Eind oktober 2019 moet het allemaal klaar zijn. Precies binnen de gestelde subsidietermijn. “Ja, ik ben er trots op. Trots dat we onze lange adem hebben getoond, trots dat er steeds meer mensen zijn die het belang van de verplaatsing inzien en trots dat we met het Spookhuis een belangrijke toevoeging voor het theater gaan realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat we er straks allemaal heel veel plezier van zullen hebben.” (BM)

 

Het voornemen is de voortgang van de Spookhuisverplaatsing en de herinrichting ervan zoveel mogelijk via de website van het Openluchttheater met belangstellenden te delen. Zie daarom www.openluchttheaterhertme.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Janny Dijkstra — 18 okt 2018
Fijn dat het spookhuis behouden blijft voor de toekomst. Ik weet nog de eerste onderhandelingen die Piet Dijkstra (toen de voorzitter van het openlucht theater) met alle betrokkenen had. Zo moeizaam. Maar nu is het toch voor iedereen tot een goede overeenkomst gekomen. Prachtig zo!
Paul Cohn — 17 okt 2018
De heilige eendracht is het zout, dat huis en stad in wezen houdt.
Joost van den Vondel, 1587-1679

Beelden van emoties

De 28-jarige kunstenares Anastasia Borovenska kwam na een lange reis vanuit Oekraïne in...
04-08-2022

Orgel- en blokfluitklanken met secco’s als decor

Tijdens deze zonnige eerste woensdag in augustus vullen sfeervolle klanken de bijzondere...
03-08-2022

Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme

Het Ricciotti ensemble in Hertme is niet nieuw. Sterker nog, eigenlijk is het vaste prik in de...
30-07-2022

Ricciotti zaterdag opnieuw in Hertme

Het Ricciotti ensemble komt weer naar Hertme, en wel op zaterdag 30 juli. Na een terugblik op de...
26-07-2022

Paarden voor even terug in Koetshuis

Een passant, onderweg naar het Kulturhus, staat plots stil voor de glazen gevel van het...
19-07-2022

Oekraïners ‘beschilderen’ glazen pui Kulturhus

Het is maandagavond iets na zevenen als de brandende zon zich stilaan terugtrekt om zich op te...
19-07-2022