`Maxi muziekmachine` en kinderen
22-10-2018
KINDERVAKANTIEMAANDAG MUZIEKSCHOOL LEERT KINDEREN FLUITEN

`Maxi muziekmachine` en kinderen

Karin Poorthuis, Marianne Bosch en Brigitte de Leeuw (de Maxi muziekmachine) vormen het driemanschap dat vandaag met kinderen aan de slag gaat. Om twee uur zijn de kinderen aanwezig en in een uur tijd leren zij spelen op een blokfluit, een klarinet en een dwarsfluit. Nou ja, spelen is nog wat teveel gezegd, maar de kinderen krijgen er geluid uit. De blokfluit is nog het gemakkelijkst voor hen. Om beurten gaan ze naar de docenten.

 

Muziekinstrumenten ontdekken

De klarinet is wel erg moeilijk voor Üveyz, hij zwaait wat met het instrument en is snel vergeten hoe hij de klarinet aan de lippen moet houden. Maar het lukt: hij krijgt er tonen uit. Voor Afra en Alya is het ook wel moeilijk. Toch lukt het hun sneller. Marianne Bosch heeft alle geduld van de wereld voor hen en legt het steeds opnieuw uit.

 

De blokfluitles van Karin Poorthuis verloopt wat gemakkelijker. Op een of andere manier staan de kindermonden meer naar dat instrument. Al gauw heeft het groepje kinderen de noten A, B en C op een rijtje. Hier komt wel een liedje uit aan het einde van de middag.

 

Dan de dwarsfluit van Brigitte de Leeuw: “Je moet er overheen blazen. Probeer maar.” Nee, nog geen geluid. “Laat eens voelen hoe je blaast? Je moet meer naar boven blazen, de onderlip iets vooruit en dan blazen.” Jawel, een toon komt, met het naar boven blazen kijken ze meteen omhoog.

 

Muziekinstrumenten maken

Om drie uur verkast iedereen naar een andere kamer waar op een tafel van alles ligt: lege plastic flesjes, kartonnen hulsjes, rietjes en lege, schone blikjes, plus versiermateriaal. De bedoeling is natuurlijk om van deze materialen muziekinstrumenten te maken. Dat lukt: van de blikjes, rijst en een ballonnetje maak je een trommeltje. Van een lege fles een blaasinstrument. Ook van rietjes kan een muziekinstrument worden gemaakt. Het leukste is het instrumentje dat je van een wasknijper, elastiek en tape maakt: een fluitje waarmee je het geluid van kwartels nabootst. Het werkt wonderwel.

 

Met veel enthousiasme gaat het groepje, geholpen door de dames, aan het werk. De mooist versierde instrumenten komen voorbij. Limonade tijdens de pauze en snel weer doorwerken.

 

Oefenen voor het slotconcertje

Rond half vijf gaat het gezelschap samen oefenen voor het slotconcert voor de ouders, met de geprobeerde en de zelf gemaakte instrumenten. Om vijf uur begint het concert. Het klinkt vast prachtig. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kindervakantieweek maandag muziekschool


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024