Meesterlijke klanken van Bach
LEZING VAN BEN COELMAN IN SFEERVOLLE OUDE KERK

Meesterlijke klanken van Bach

Wie was Bach? Welke invloed had Luther op hem? Wat componeerde hij voor de kerstperiode? Vragen die de bekende musicoloog Ben Coelman tijdens een boeiende lezing op de derde adventsavond beantwoordde. Rijk gelardeerd met fragmenten uit composities en afbeeldingen van schilderijen.

 

De ontmoetingsbijeenkomst met lezing over kerstmuziek van Bach werd georganiseerd door de Protestantse Gemeente van Borne. Terwijl de laatste sneeuw wegsmelt ontmoeten de bezoekers elkaar in de Potkaamp. Zich realiserende dat deze bijzondere lezing, een primeur, weer een cultureel pareltje voor Borne is.

 

Johan Meijer, predikant van de Protestantse Gemeente, vertelt dat de actieve Ontmoetingsbijeenkomsten Commissie een viertal lezingen per jaar organiseert. Deze zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht religieuze achtergrond. Op iedere tweede vrijdag van de maand bieden zij daarnaast aan 32 mensen de mogelijkheid om te komen eten, de open tafel.

 

De kerstmuziek van Johan Sebastiaan Bach

Een vijftigtal geïnteresseerden, muziekliefhebbers, luisteren in de sfeervolle Oude Kerk naar de eerste tonen van Johan Sebastiaan Bach. De heer Coelman, stralend naast de drie adventskaarsen, start zijn vlammend betoog. De familie Bach werd geïnspireerd door Luther. De liturgische inhoud van Bachs’ werk krijgt een extra lading in een kerkelijke omgeving. Je kunt spreken van 1+1=3. In tegenstelling tot de Matthäus Passion vormt het Weihnachtsoratorium meer vreugdevoller muziek. Ooit samengesteld uit eerder gecomponeerde feestcantates. Een gezongen verhaal dat indertijd op zes dagen ten gehore werd gebracht in de kerken van Leipzig.

 

Pakkend, inspirerend en soms hilarisch

Als bezoeker ervaar je de hartverwarmende klanken van Bach in deze Oude Kerk met fresco’s als een geschenk. Er wordt tussendoor veel gelachen. De muziekkenner weet veel humor te verwerken in zijn verhaal. De analyse en presentatie van Ben Coelman is vol met interessante wetenswaardigheden. En dit vraagt om meer. In 2017 schonk dezelfde Coelman aandacht aan de Matthäus Passion. Wegens overweldigend succes is hij gevraagd om een lezing voor de kerst te verzorgen. Als dank vroeg de enthousiaste predikant, gesteund door de bezoekers, of de heer Coelman ook iets voor Pinksteren kan verzorgen.

 

Hij is welkom. Zijn pakkende, inspirerende soms hilarische presentatie spreekt velen aan. Muziek leeft! Houdt de agenda tegen die tijd in de gaten. Het is zeker de moeite waard. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024