Uitbaters Bistro Weleveld stoppen
ENZO DI PRIMA EN YVES VEY GOOIEN DE HANDDOEK IN DE RING

Uitbaters Bistro Weleveld stoppen

In een nieuwsbrief aan de leden laat Golfbaan Weleveld weten dat uitbaters Enzo di Prima en Yves Vey van de gelijknamige bistro in het clubhuis per 31 december aanstaande hun contract hebben beëindigd. De golfbaan zegt het besluit te betreuren, maar begrip te hebben voor de beslissing van beide mannen.

 

De kwestie van het bestemmingsplan

Rond de eetgelegenheid was veel te doen. De wijze waarop het restaurant vanaf maart dit jaar functioneerde zou niet passen binnen de regels van het geldende bestemmingsplan, waar alleen ‘ondergeschikte horeca’ was toegestaan, ‘golfgerelateerd’. Bovendien ontbraken de juiste horecavergunningen. Een zelfstandig restaurant, waar ook niet-golfers konden eten, stuitte op bezwaren van restaurant Al Capone in Zenderen, dat eerder te kennen was gegeven geen restaurant in het bijzondere clubgebouw aan de Albergerweg in Zenderen te mogen starten.

 

Er volgden handhavingsverzoeken en gesprekken met de gemeente. Weleveld diende een verzoek in tot aanpassing van het bestemmingsplan, om de inmiddels goed lopende, openbare bistro alsnog mogelijk te maken, maar de gemeenteraad besloot uiteindelijk dat hier geen gevolg aan gegeven kon worden. Wel werd het college verzocht om te proberen ‘de randen’ van de mogelijkheden binnen het huidige bestemmingsplan met eigenaar Frank Agterbos te gaan verkennen.

 

In de nieuwsbrief laat Weleveld de leden weten: “We zullen uiteraard afwachten wat de gemeente uiteindelijk besluit alvorens met een mogelijke nieuwe gastronoom om tafel te gaan. Tot die tijd is het niet mogelijk om in het clubhuis te eten, of het moet vooraf in overleg geregeld worden.” (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving:

Geen bestemmingsplanwijziging voor Weleveld

Discussie over Bistro Weleveld

Weleveld verweert zich

Einde Bistro Weleveld in zicht

Bistro Weleveld: Raad aan zet

Illegale bistro’ zit Al Capone in de weg

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 04 jan 2019
Leuk dat je reageert Claudia. Hoe voorkom je ongelijkheid en hoe geef je kansen aan zinnige zaken. Dat lijkt me jouw oproep en ik ben het daar absoluut mee eens. In het geval van de Bistro, denk ik dat een zakenman moet erkennen de hand te hebben overspeeld en domweg nederig met alle betrokken partijen moet gaan onderhandelen. De wens is immers om transparatie bij ons bestuur te krijgen en integriteit terug te laten keren. Niet voor niets is dat (bewaken integriteit) in 2016, een specifieke taak voor de Burgemeester geworden en dat lijkt dus te gaan werken. Nu werken aan oplossingen. Kijk ook even op mijn Facebook pagina (gewoon Ron Hartman) voor verder toelichtingen op het seniorenproject. Er spelen echt meer zaken dan bij de golfbaan.
Claudia — 04 jan 2019
Hi Ron,
Het was meer een charmeoffensief voor Zenderen. Dat clubhuis blijft voor golfers toch wel open, dus dat is het probleem niet.
Mijn punt is, dat we m.i. zuinig moeten zijn op zaken in ons dorp die kennelijk als positief ervaren worden. In dit geval door mensen die het de moeite waard vonden om, ondanks dat ze helemaal niets met golf hebben, tóch naar ons buitengebied komen, om daar te lunchen of dineren. Mensen trekken mensen. Ook naar de tweede supermarkt die alweer de noodklok heeft geluid, of de pizzabakker die zich kennelijk erg onzeker voelt. Zo kunnen de panden van Old Coopers Hall, de hamburgertent of binnenkort de keukenspeciaalzaak die ook gaat sluiten, wellicht aantrekkelijk worden voor nieuwe business.
Situaties veranderen, de gemeente beweegt in soms onnavolgbare bewegingen mee (asielzoekers-centrum, verblinds- en rondweg, de mestvergister). Ik pleit voor souplesse, in gevallen waarin het lijkt dat er, ondanks de regelgeving, een kans ligt voor het dorp; net als in het onderwerp dat jij naar voren brengt.
Ron Hartman — 02 jan 2019
Ook Claudia start een charme offensief voor de golfbaan in het leukste dorp. Begrijpelijk natuurlijk, omdat een leuke Bistro erbij, het vertoeven voor een ietwat selecte groep vrijetijd genieters, leuker maakt. Afstemmen met concurrenten vooraf en de juiste vergunningen regelen, is dan een must. Moet kunnen toch? o nie dan? De tijden veranderen altijd en we zullen zeker in de nieuwe omgevingswet die ruimte mogelijk moeten maken voor wensen uit de samenleving. Nu moeten teveel idiote muren en verouderde regels worden gesloopt.

Mijn seniorenproject op het eega perceel, waar mensen zouden kunnen wonen die met elkaar, de zorg nog lang zelf kunnen regelen in een aangepaste, maar perse geen medische omgeving, sneuvelde daardoor. De vraag voor de gemeente is; het is of zorg, of wonen, maar dat ouderen vooral zelf de zorg en met elkaar willen regelen, was anderhalfjaar geleden, volgens de gemeente nog specifiek voor zorginstellingen.

Uiteindelijk stel je vast dat je een andere invulling moet geven. Niet omdat dat goed is, maar omdat de gemeente – en dus de samenleving - zegt dat de bestemming niet deugt. En, los van die bestemming, de ruimte om woningen te bouwen, naar de Bornsche Maten gaat, dat bij voorrang volgebouwd moet worden en niet naar ouderen op een ideale plek in Borne zelf. Je moet dan op zoek naar de second best invulling. Lastig allemaal. Natuurlijk moet de gemeente handhaven. Even natuurlijk moet de golfbaan een alternatief verdienmodel maken. Succes daarbij.
Claudia — 01 jan 2019
Ik woon nu zo’n kleine 2 jaar in Zenderen. In die tijd heb ik een hamburgertent, een supermarkt, een golfbaan, een Schots én een Frans restaurant failliet zien gaan. Verder is het dorp constant in de pers vanwege gedoe met een verbindingsweg, een mestvergister en een asielzoekerscentrum. Ik was helemaal niet verbaasd dat er in de zomer maar 1 gegadigde was voor de overname van een zieltogende baan in een zo’n weinig florissante omgeving.

Na de verkrijging is er volop geïnvesteerd in de baan. In hele korte tijd is een volwassen ledenbestand gerealiseerd, wat de aantrekkelijkheid van de baan aangeeft. Weleveld heeft de potentie om een echte streekmagneet te worden. Rond dit soort banen, die bezocht worden door mensen van ver buiten deze streek, floreert over het algemeen horeca en hospitality, doordat package deals mogelijk worden met het spelen op de baan, verblijf in de buurt en een diner bij lokaal toprestaurant, etc.

In die zin kan de hele gemeente meeprofiteren. Ook de teleurgestelde medeondernemer die graag in het clubhuis zijn restaurant had willen voortzetten, maar daarvan afzag toen bleek dat de verkoop primair de golfbaan betrof en het clubhuis een ‘bijproduct’ was.

Gemeenteraad en medeondernemer hebben gelijk: de situatie die is ontstaan is formeel niet correct. Maar het is weinig professioneel om op grond van: ik mocht niet, dus jij ook niet, een voor ieder potentiële verbeterkans zo te torpederen.

Wat zijn we er nu mee opgeschoten? Zenderen is weer negatief in het nieuws, een enthousiast ondernemersduo heeft zijn activiteiten moeten stoppen en wandelaars/fietsers moeten weer door naar Borne of Albergen voor een kop koffie of lunch. Ja, de regels worden gehandhaaft, de medeondernemer heeft zijn wraak, maar voor de rest zijn er alleen maar verliezers.

En voor wat betreft het argument dat regels regels zijn en afspraken afspraken: dit lijkt mij niet echt de eerste keer, dat de gemeenteraad op een eerdere beslissing terugkomt.Hans — 30 dec 2018
Recht is recht en krom is krom, dit is de enige juiste uitkomst van de ontstane situatie. De gemeenteraad mag hier inderdaad trots op zijn, want hier wordt gehandhaafd, iets wat vaker in Nederland te weinig gebeurt, waardoor inderdaad vriendjespolitiek en rechtsongelijkheid kan ontstaan. Als men anders had willen besluiten, had men het eerder moeten doen, voordat de veiling van de golfbaan begon, dan was de gemeente wellicht ook voor minder het schip in gegaan.
Ron Hartman — 29 dec 2018
Leidt fantasierijk besturen niet (soms/af en toe/vaker) tot netwerkfraude of vriendjespolitiek Bram? Dat moeten we toch juist met alle middelen bestrijden? Vaak ontstaat het bij de ander wat willen gunnen en nog niet eens uit eigenbelang. Dat moet je dan echter van arm tot rijk, op dezelfde wijze doen en niet relationeel bepaald.
Bram Donkers — 29 dec 2018
Mogelijk zijn gemeenteraadsleden hier trots op.”Het recht heeft gezegenvierd”. Ik vind het een vorm van fantasieloos besturen.

The Italian Barber: mancave vol beleving

Over precies een week, op dinsdag 16 augustus, opent Juliano Stefano zijn allereerste eigen...
09-08-2022

Nieuwe woonwinkel aan Industriestraat

Sinds dinsdagmorgen 10.00 uur is er op de bovenverdieping van een bedrijfspand aan de...
02-08-2022

‘Lekker Lokaal’ proeverij bij Plus supermarkt

ADVERTORIAL • Vandaag, vrijdag, konden klanten van PLUS Huls van den Nieuwboer aan de Oude...
08-07-2022

Nieuwe Krey’nnus wordt ‘aans dan aans’

Met een bloedend hart sloot Angela Boomkamp eind februari de opvallende deuren van haar...
17-06-2022

Shoeby aan de Grotestraat: Here for you

ADVERTORIAL • Shoeby is here for you, waar je ook bent. Een van Shoeby’s 230 winkels...
14-06-2022

‘Special Sunday’ maakt verwachtingen waar

Voor heel velen was het zondagmiddag enkele uurtjes genieten in Borne. Een deel van het publiek...
12-06-2022