Mariakapel voor even weer devoot
MARIALOF MET PROCESSIE BESLUITEN JAARLIJKE MEIVIERINGEN

Mariakapel voor even weer devoot

Op de laatste dinsdagavond in mei wordt bij de Mariakapel traditiegetrouw een Marialof gevierd en een korte processie gelopen. Zo ook dit jaar, al zag het er vandaag lang naar uit dat de regen roet in het eten zou gooien. Misschien was dat ook de reden dat er vanavond maar zo’n 45 bezoekers kwamen opdagen, alhoewel het avondzonnetje nog zijn uiterste best deed iets van de dag goed te maken.

 

Idyllische plek

Feit blijft dat de Mariavieringen in Oud Borne eigenlijk niet meer zijn weg te denken op de jaarlijkse kalender. Al om vijf voor zeven trekt Harry Rientjes aan het lange touw dat de klok in het torentje van de kapel laat klinken. De gereedstaande bankjes op het vanmiddag nog gemaaide gazon vullen zich dan met voor het merendeel oudere bezoekers en als om precies zeven uur de klok zwijgt, zet het dames- en herenkoor het ‘God groet u zuivere bloeme’ in. Daarna opent pastoor Marc Oortman de viering met gebed. De wind waait ondertussen hoorbaar door de prachtige bomen die de idyllische plek omzomen.

 

Halverwege de viering zet de processie zich in beweging. De bezoekers die nog goed ter been zijn, lopen mee. Ze hebben een brandende kaars in hun hand en bidden ondertussen de rozenkrans. Na terugkomst bij de kapel klinkt het 'Tantum ergo' waarna de zegen met het Allerheiligste volgt. ‘Te Lourdes op de bergen’ is even later het slotlied, waarna, bijna drie kwartier verder, de viering is beëindigd.

 

De viering van vanavond staat in schril contrast met die van een week geleden. Daar vormde het kinderkoor en een grote schare kinderen de kern van de dienst. Ze zaten vooraan op kleden in het gras, hadden allemaal een bloem meegenomen die ze ter plekke op de vaas mochten zetten en na afloop stond er voor hen een glas ranja klaar. Voor de ouderen was er koffie en thee.

 

Jongere doelgroep

Erna Oosterik van de werkgroep denkt er vanavond nog met genoegen aan terug. “Die viering bleek een schot in de roos, alle plekken waren bezet. We slaagden er met dat concept in ook een jongere doelgroep aan te spreken en dat smaakt wel naar meer. We moeten weliswaar de vieringen van dit jaar nog evalueren, maar ga er maar vanuit dat we op die ingeslagen weg ook volgend jaar doorgaan. Want de jaarlijkse vieringen bij de Mariakapel moeten we koesteren. Het zijn pareltjes in het alledaagse leven”, zo besluit ze. (BM

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024