Eerbetoon aan geliefd koorlid
KOOR MIX ZINGT VOOR ALS, WAARAAN ALET VREDEVELD OVERLEED

Eerbetoon aan geliefd koorlid

Op zondag 22 september geeft het koor Mix, samen met het Borns Ensemble en het koor Inpajoko een benefietconcert in gezondheidscentrum De Poort van Borne. De opbrengsten komen ten goede aan ALS Nederland. Het is een eerbetoon aan koorlid Alet Vredeveld die op 28 januari vorig jaar aan de dodelijke spierziekte overleed. Een tragedie die diepe sporen heeft achtergelaten bij de koorleden van Mix.

 

“Het is vreselijk. Je kunt alleen maar machteloos toezien”, vertellen Petra Poortier, Fons van Os en Marjo van Loon. In het najaar van 2016 werd ALS bij Alet Vredeveld geconstateerd. “Ik weet nog dat ze vertelde dat ze de was niet meer kon ophangen”, herinnert Marjo zich van die beginperiode. De problemen werden snel erger, de ziekte sloeg in een agressief tempo toe. De dwarsfluit vasthouden was op een gegeven moment niet meer mogelijk en daarom moest ze het musiceren bij het Borns Ensemble opgeven. “Maar ze wilde zo lang mogelijk blijven zingen. Gelukkig bleef haar stem heel lang goed.”

 

Zingen tot op het laatst

Het koor kocht een speciale steun voor de iPad, toen Alet de bladmuziek niet meer kon vasthouden en haar man bracht en haalde haar naar en van de repetities en optredens waar ze zoveel plezier aan beleefde. “Tot op het laatst was ze altijd vrolijk, opgewekt en optimistisch. Ze hield niet van de slachtofferrol.” Vlak voor een concert van Mix in de Oude Kerk zegde ze een repetitie af. Ze had wel graag willen komen, ondanks dat ze inmiddels in een rolstoel zat, maar haar stem liet haar dit keer in de steek. Tijdens het optreden van Mix in januari overleed Alet in het ziekenhuis.

 

Haar dood had ook op het koor een grote impact. Petra: “De maandag na haar overlijden hebben we bij elkaar gezeten. Gepraat en samen gehuild. Dat was heel bijzonder.” Fons: “Ze was echt één van ons. Het hakte er wel in.” Op de crematie zong het koor, de muziekkeuze was nog door Alet zelf gemaakt. “You raise me up en Tears in Heaven. We hebben het niet droog kunnen houden.”

 

Machteloos

Het idee voor een benefietconcert om geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS ontstond al bij leven van Alet. Fons: “We hadden heel sterk de behoefte om iets te doen, omdat je het van zo dichtbij meemaakt. Het is zo bizar. Maar wat kun je doen? Je kunt niks, je bent machteloos. Maar dit kunnen we wel doen.” Marjo: “De bedoeling was dat ze erbij zou zijn, maar de tijd haalde ons helaas in.”

 

Het benefietconcert

En zo wordt het benefietconcert ook een eerbetoon aan het geliefde koorlid, met nummers die Alet gewaardeerd zou hebben. “Ook vrolijke nummers die zij leuk vond, zoals Home van Dotan, Arcade van Duncan en een medley van Andrew Loyd Webber.” Ook het ‘clublied’ van Mix, het Afrikaanse vrijheidslied Ng Nkosi Sikéle zal niet ontbreken. Fons: “Het doel is zoveel mogelijk geld ophalen voor ALS, maar misschien is het ook wel een beetje een deel van ons verwerkingsproces. We groeien samen naar dit concert toe en ik heb een voorgevoel dat het een ander concert wordt dan anders.”

 

Het benefietconcert in De Poort van Borne begint om 14.30 uur en zal tegen 17.00 uur worden afgesloten. Kaarten in de voorverkoop zijn te verkrijgen bij het Kulturhus en het Sindron, maar ook voor aanvang van het concert.

Meer informatie in onze uitagenda

 

(Op de foto boven vanaf links: Fons van Os, Marjo van Loon en Petra Poortier. Op de foto in de tekst het koor Mix nog met Alet Vredeveld.)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 10 sep 2019
Een prima idee van de koren die dit benefit concert uitvoeren: een eerbetoon aan een geliefd koorlid en ik hoop dat het een volle bak wordt in de mooie Poort van Borne (helaas ben ik er niet die dag).

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
08-02-2021