Kulturhus verrast door bezuinigingen
‘3 TON MINDER KAN NIET ZONDER KEUZES MAKEN’

Kulturhus verrast door bezuinigingen

“Het kwam als een volslagen verrassing!”, zegt Frank Droste, directeur van het Kulturhus, over het telefoontje dat hij vorige week dinsdag kreeg met de mededeling dat het Kulturhus voor 300.000 euro moet bezuinigen. De taakstelling is onderdeel van een bezuinigingspakket dat het college voorstelt om in totaal 4 miljoen tekorten plus wensen voor nieuw beleid te kunnen dekken.

 

“Op zich zijn we niet tegen een bijdrage aan de bezuinigingen, maar we hadden liever gehad dat er vooraf met ons was overlegd. Zoveel bezuinigen kan niet zonder keuzes maken en taken te schrappen! Daarmee ondermijn je dan het concept van het Kulturhus.” De onheilstijding komt net op het moment dat de laatste hand gelegd wordt aan de ingrijpende verbouwing en de diverse disciplines zich weer opmaken om hun vernieuwde onderkomen te betrekken. “Net nu er zoveel positieve energie is vanwege de verbouwing komt dit ……”

 

Ontslagen en taken schrappen

Jaarlijks gaat er iets meer dan 1,4 miljoen euro aan subsidie naar het Kulturhus, daaronder ook een deel dat direct weer naar de gemeente terugvloeit, omdat er sinds kort een ‘marktconforme’ huurprijs voor het gebouw in rekening wordt gebracht en het subsidiebedrag met de verhoging van de huurprijs werd opgehoogd. Frank Droste rekent daarom met een subsidie van 1.186.093,00 euro. “Drie ton komt neer op meer dan 25 procent van onze inhoudelijke begroting! Dat kan niet met een kaasschaafmethode en niet zonder ontslagen. De gemeenteraad moet het maar zeggen. Bezuinigen op de bibliotheek? Verenigingen dubbele tarieven rekenen? Snijden in welzijnswerk of de muziekschool? Overhead is nu al minimaal.”

 

In gesprek met de politiek

Volgens Droste werkt het Kulturhus uiterst efficiënt. “De totale subsidie lijkt misschien hoog, maar daarvoor voeren we ook een hele ruime opdracht uit: exploitatie van het gebouw, cursussen en muziekonderwijs, bibliotheek, welzijnswerk en de VVV.” In 2010 en 2013 kreeg het Kulturhus ook al bezuinigingen voor de kiezen (samen meer dan 300.000 euro). De rek is eruit, vindt Droste. “Het is eigenlijk niet meer te doen.”

 

Hij heeft het gevoel dat er te gemakkelijk een percentage is neergezet, zonder na te denken over hoe dan en wat dan. Droste gaat op korte termijn met de politieke fracties in gesprek. “We gaan er niet met een gestrekt been in, maar we willen met de raad in gesprek om tot een goede oplossing te komen.” Daarbij zal zeker ook de hoogte van de taakstelling ter discussie komen. “Het bedrag is sowieso veel te fors. Daarmee help je het Kulturhus om zeep.” (AJ)

 

Meer over het voorgestelde bezuinigingspakket: College doet voorzet bezuinigingen

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
McHak — 10 sep 2019
Zou het niet een ambitie mogen zijn om een gemeentelijke weg ( naast een provinciale) op te heffen? Geen onderhoudskosten meer en afschrijvingslasten: bv als je een ventweg hebt, dan heb je 2 wegen ipv 1.
Bennie nijland — 10 sep 2019
eerst maar alle beleid schrappen dat niet voor de bornenaren is gemaakt.

Weg met de verbindingsweg!!
Frank Vennegoor — 10 sep 2019
Beste meneer Bos,
De mensen van Aveleijn doen zeker een prima job, daar zijn wij ook heel blij mee! Wij werken dan ook nog altijd met Aveleijn samen en het is niet, zoals u suggereert, dat Aveleijn weg is bij het Kulturhus. Wij maken in samenspraak met Aveleijn beslissingen, waarbij we ieders belang afwegen. Dat deze mensen niet meer gewenst zouden zijn, klopt zeker niet. Los daarvan worden de mensen niet vervangen door betaalde krachten en scheelt het dus niet in kosten. U bent altijd welkom om te komen kijken hoe onze samenwerking met Aveleijn nog altijd is!
Met vriendelijke groet,
Frank Vennegoor
#kulturhustransparant
Frank Vennegoor — 10 sep 2019
Beste meneer Huiskes,
Wat een mooi positief verhaal over het Kulturhus, waarvoor dank! Echter zou een verdubbeling van de huur t.l.v. de verenigingen een dusdanig minimaal financieel verschil maken dat het niet opweegt tegen de maatschappelijke impact die het teweeg brengt. Het Kulturhus is een gebouw wat laagdrempelig moet zijn en blijven en waar juist ontmoeten en het verenigen met elkaar de boventoon moet voeren.
Met vriendelijke groet,
Frank Vennegoor
Ron Hartman — 10 sep 2019
Megalomane projecten niet zozeer bijstellen, maar er minimaal 1 schrappen. Katgert moet immers ook schadeloos gesteld worden voor 15 jaar tegenwerking. Tja, en dat moet wel betaald worden. Zonder al die tijd, was het apparaat daaraan ook veel minder tijd kwijt. Nu gewoon op dienstbaar overgaan voor ieder en zonder onderscheid. Laat het Kulturhus meer diensten verlenen (ook inkomsten genererend) en kort alleen als dat daarna nog mogelijk is.
Henri Bos — 10 sep 2019
Ik zou zeggen haal Aveleijn weer terug. Deze mensen deden een prima job, maar waren schijnbaar niet meer gewenst. Scheelt betaalde arbeidskrachten
Ton HUISKES — 10 sep 2019
Hiervoor was ik al bang en heb deze ook verwoord in mijn eerdere reactie op een redactioneel stuk op Borne Boeit. Verenigingen zouden misschien ook iets meer kunnen betalen voor het gebruik van het Kulturhus. Waarom? Het Kulturhus ligt enorm centraal, er zijn fietsstallingen, er is een grote garage onder het huis zelf, en er is ruimte, er zijn schone (voor iedereen toegangelijke) toiletten, een VVV voor het o.a. kopen van prima lokale kadootjes en een vriendelijke service gerichte bieb, er is een koffie(bar) met supervriendelijke service; waar vind je nou zoiets in de gemeente Borne (afgezien van de kantines op sport complexen)? Oooh ik weet wel dat ik hiermee de verenigingen die gebruik maken van het Kulturhus, in het harnas jaag, maar wees nou eens eerlijk ...
Lichtgeel hesje — 10 sep 2019
Join the club! Ook met de eigen-woning bezitters in Borne wordt niet overlegd over een OZB-verhoging van (minimaal) 20% als sluitstuk op de komende begroting door dit College. De hoop is dan ook gevestigd op het verstand en de wijsheid van deze Raad.

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
08-02-2021