Fairtrade viert feestje met modeshow
ZO’N 175 DAMES EN EEN ENKELE HEER LANGS DE CATWALK IN KULTURHUS

Fairtrade viert feestje met modeshow

De Sichting Fairtrade Borne viert haar vijfjarig bestaan. Alle reden voor een feestje dus en dat gebeurde dinsdagavond met een bijeenkomst waarin duurzame mode centraal stond. Zo vertelde Cecile Scheele, directeur van de Dutch Sustainable Fashion Week in Amsterdam meer over de misstanden en verkwistingen die er wereldwijd bestaan in de textielproductie, waarna een groep mannequins de 175 bezoekers liet zien dat duurzame textiel ook modieus kan zijn.

 

Voor het echter zover was, beklom wethouder Michel Kotteman -als ambassadeur van de Bornse stichting- het spreekgestoelte. “Dat u hier met zovelen bent gekomen, is wel het mooiste cadeau dat de stichting kon krijgen”, zo zei hij. Het geeft aan dat u blij bent met fairtrade en is nogmaals een bevestiging dat zoiets ook uit de samenleving moet komen. Er is dan ook nog een wereld te winnen en ik hoop dat door een avond zoals deze nog meer bewustwording ontstaat.”

 

Veel vervuiling

Maar daarna was het toch het de beurt aan Cecile Scheele. “We kopen steeds meer, maar dragen het minder”, zo klonk een van haar stellingen. ”Gemiddeld dragen we kledingstukken slechts zeven keer.” Geroezemoes klinkt op in de zaal, want dat leek de toehoorders toch wel heel erg weinig. “Maar het is echt waar”, bevestigde ze. Volgens haar brengt de kledingindustrie wereldwijd veel vervuiling met zich mee, waaronder energie en CO2 uitstoot en wordt er jaarlijks zo’n 80 miljard kilo textiel weggegooid.

 

Hoogste tijd voor herbezinning dus en dat betoog werd even later gelardeerd met een modeshow waarin de modellen voor één dag lieten zien dat het ook anders kan. Op de geïmproviseerde rode catwalk toonden ze meerdere creaties, die onderverdeeld waren in diverse thema’s, waaronder ton-sur-ton, lazy days en every day in blue. “Want blauw is de nieuwe basiskleur”, zei Cecile als een volleerde ladyspeaker. Ook vertelde ze meer over het materiaalgebruik en de herkomst ervan. En alsof het zo hoort werd elk thema met een beschaafd applaus vanuit de zaal gehonoreerd. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 30 okt 2019
Gefeliciteerd met dit 5 jarig jubileum Fair Trade Borne! op naar het volgend lustrum! en alle Bornernaren dienen bewust te zijn van fair trade in het algemeen en ook het waarom van fair trade. Tevens is het aan hen ook te oordelen of ze hiermee iets doen, of iets Fair Trade's te kopen of gewoon een herbezinning te doen waarom wij zoveel kleding kopen bijvoorbeeld.

 

 

Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
16-04-2024

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024