‘We wilden een beeldbepalende entree’
TWEE WINKELS EN VIJF APPARTEMENTEN OP VOORMALIGE PLEK LA FLEUR

‘We wilden een beeldbepalende entree’

Het heeft de nodige tijd gekost, maar inmiddels verkeren de plannen voor de voormalige bloemenwinkel La Fleur in de Grotestraat in de afrondende fase. Afgelopen vrijdag is de vergunningaanvraag ingediend en als alles volgens verwachting verloopt kan de nieuwbouw ergens in het voorjaar beginnen. Eind volgend jaar wordt het geheel, bestaande uit twee winkels en vijf appartementen, dan opgeleverd. Bas Braakhuis van aannemersbedrijf Braakhuis in Zenderen is er blij mee. “Het was geen eenvoudige opgave”, zegt hij, “maar een uiterst constructieve samenwerking met de gemeente heeft tot een fraai resultaat geleid.”

 

Vier keer terug naar de tekentafel

Al vóór de bouwvakvakantie besprak hij de contouren van het nieuwe plan met de gemeente. Van meet af aan waren er ideeën om een combinatie van winkels met appartementen te zoeken, ook al om economische redenen. Belangrijk criterium daarbij was de ligging, tegenover de kerk op een splitsing van wegen en als entree van het winkelgebied. “Het moest dus iets beeldbepalends worden, volume hebben, maar ook weer niet té zwaar om daarmee de naastliggende laagbouw geweld aan te doen”, aldus Braakhuis. Vier keer gingen de plannen terug naar de tekentafel, bij de vijfde was het raak.

 

Het coöperatieve bouwplan resulteert in een moderne vormgeving. “We staan aan de vooravond van 2020, dan moet je nu niet meer krampachtig een jaren ’50 stijl willen nabootsen”, aldus Braakhuis.

Metselwerk, zink en veel glas bepalen straks het beeld. De twee winkels krijgen een oppervlak van 120 en 80 m2. Daarboven komen vijf appartementen, variërend van 100 tot 150 m2. “Mooi ruim, met twee slaapkamers en voorzien van alle luxe en inclusief lift en inpandige balkons. Voor het ontwerp van de gevel hebben we een beroep gedaan op Van der Linde architecten in Deventer”, zo zegt de aannemer, die in de zomer al begon met het strippen van het binnenwerk.

 

Het meest moeilijke

Braakhuis: “We wilden onderzoeken hoe de constructie van het gebouw was en waar we eventueel rekening mee moesten houden in onze plannen. En dat was tegelijk het meest moeilijke, want het beperkt je in je mogelijkheden. Zo wilden we eerst zes appartementen realiseren, maar dan zat het allemaal net wat te strak in de jas.” In eigen parkeerruimte voorziet het nieuwe plan overigens niet, de huurders van de appartementen dienen hun auto in de omgeving te stallen.

 

Met het plan waarvoor nu de vergunning is aangevraagd, is Braakhuis zichtbaar in zijn nopjes. “Ik denk dat we straks een mooie moderne look aan de straat geven, die allure uitstraalt en alleszins beeldbepalend zal zijn. Ook de buren hebben we bij onze plannen betrokken en ze zijn er zonder uitzondering blij mee. Ja, als het over een jaar gereed is, denk ik dat de gemeente en wij trots mogen zijn op de vele inspanningen die we samen hebben geleverd.” Volgens Braakhuis hebben de eerste belangstellenden zich al voor een appartement gemeld. En ook over de overige invullingen maakt hij zich geen zorgen. “Dat komt wel goed. Het is een unieke plek, zowel om te wonen als voor ondernemers die er een opvallende winkel willen vestigen.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
John — 19 jan 2020
Verschrikkelijk! Past toch absoluut niet tegenover de kerk, laat staan in het straatbeeld. Braakhuis kan een voorbeeld nemen aan de plannen van René Hesselink met de pand van Goofy en het reeds verbouwde pand van Pien en Mats. Hij weet wel hoe het moet. Ik vergelijk het met het prachtige pand van Leurink en daar tegenover die aartslelijke winkels en appartementen.
Vincent — 09 jan 2020
Prachtige pand en juist vanwege het contrast met bestaande omliggende panden een echte toevoeging voor het centrum van Borne!
Nardus — 03 jan 2020
Het rechter gedeelte zou nog kunnen, maar het lelijke witte erg in het oog vallende linker deel lijkt wel een fabrieksbrand uit de vorige eeuw.
Niet te pruimen, blijkbaar wel voor de Bornse ambtenaren.
Ruud — 28 dec 2019
Sorry Ton Huiskes voor u is het dan een vagina pand.
T HUISKES — 27 dec 2019
Ik vind het juis een prima plan voor een plek die jarenlang leegstond - jammer dat er geen plek is voor auto of fiets - . Overigens het pand van La Fleur was ook modern te noemen - het had bijv geen oude gevel zoals de gevels van Pien en Mats en Bibelot - dus dit gebouw dat nu op stapel staat zal straks in 2021 echt een "eye catcher" zijn. En trouwens mag het misschien wat beleefder, @ruud?
Hanis — 26 dec 2019
Past totaal niet in het beeld van het "historische" centrum van Borne. Anderen doen hun best om karakter te behouden, met een prachtig resultaat (Bibelot en Pien& Mats) Doodzonde dat zo iets zou worden goedgekeurd.
ruud — 25 dec 2019
Jammer dit. Van alle andere panden aan de Grotestraat wordt geprobeerd om de gevels weer in de oude staat te herstellen en dan dit kutpand ertussen slaat nergens op
nico evers — 24 dec 2019
Wim Geul,
Geweldig dat je zo enthousiast bent! Maar in tegenstelling tot wat in het bericht staat hebben buren/omwonenden hier nog niet zo veel van kunnen vinden. Noabers gaan iets verder dan je naaste buren! Op zichzelf een heel mooi ontwerp maar niet hier en kan me voorstellen dat je dat ook bij jullie in de "hof" niet naast je wilt hebben.
Met vriendelijke groet,
Nico Evers
Ron Hartman — 24 dec 2019
Het lijkt een geslaagd ontwerp. Doet me denken aan die historische kerk in Nijmegen waar oud en nieuw elkaar ondersteunen.
Wim Geul — 24 dec 2019
Prachtig Bas, gefeliciteerd! Oud en nieuw naast elkaar, heel mooi.
Henk Semmekrot — 24 dec 2019
En als we hier in Zenderen in leegstaande panden appartementen willen realiseren, krijgen we dat niet voor elkaar!!
Inwoner — 24 dec 2019
Doodzonde dit. Het haalt het karakteristieke weg van een mooi stukje Grotestraat. Braakhuis woont in Zenderen, die kijkt er niet tegenaan. Jammer dat de gemeente Borne hiermee instemt. We kunnen wel in 2020 leven aldus Braakhuis maar dit past totaal niet in het straatbeeld thuis.

'Zuiver met Naomi' start 8 december

Je bent 21, hebt al een aantal jaren werkervaring en droomt van een eigen schoonheidssalon. Dat...
02-12-2020

Winkeliers samen de feestmaand in

Ondanks alle beperkingen zitten de Bornse centrumwinkeliers niet bij de pakken neer. Sterker, in...
17-11-2020

‘Geen vuurwerk. Heel onwerkelijk!’

Voor Eurosport komt het vuurwerkverbod hard aan. “Het was tot nu toe toch al een...
14-11-2020

Nieuwe bistrobox bij Plus Huls van den Nieuwboer

ADVERTORIAL • Sinds vorige week donderdag, is het thuis bereiden van een overheerlijke...
05-11-2020

Borne voert Dorpsdaalder in

Vanaf 1 december kan er bij een groot aantal winkeliers en horecabedrijven in Borne worden...
02-11-2020

Bornse voordeeltjes op BorneBoeit

Tot en met het einde van dit jaar vind je op BorneBoeit de ‘Bornse voordeeltjes’;...
02-11-2020