Wedeplanten in Hertme
20-06-2020
SAMENWERKING TUSSEN HET WATERSCHAP, RIJKSMUSEUM TWENTHE EN KUNSTENARES CLAUDY JONGSTRA

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de Deurningerbeek bij Hertme een akker met wedeplanten ingezaaid. Op deze plek en een klein aantal andere locaties in Nederland wordt onderzocht op welke karakteristieke grondsoort deze zeldzame inheemse plantensoort het beste wast. Aldus Julia Wolters, projectleider van het project Community Seedbank for Colour. “Uiteindelijk willen we een soort paspoort, een zaadbank, opstellen voor wede en andere verfplanten die met uitsterven worden bedreigd.”

 

Wede werd eeuwen geleden op grote schaal verbouwd in Europa vanwege de indigo. Hier werd de kostbare blauwe verfstof uit gewonnen. Een verfstof die we kennen van onze spijkerbroeken. De komst van de Indiase indigofera luidde het einde in van de Europese wedeteelt.

 

Meer biodiversiteit

Het project is een initiatief van de wereldwijd bekende textielkunstenares Claudy Jongstra. Het heeft als doel het beschermen van traditionele, inheemse verfplanten en het behouden van biodiversiteit. Het Waterschap Vechtstromen onderschrijft, vanuit de rol van waterbeheerder, het belang van biodiversiteit. Immers, zij zorgt voor voldoende veilig en schoon water. Het waterschap ontplooit verschillende initiatieven om biodiversiteit te vergroten, zoals het inzaaien van bloemmengsels, gedifferentieerd maaibeheer en de aanleg van natuurvriendelijke oevers en visvriendelijke gemalen.

 

Het wedeproject sluit hierbij aan. Wolters vertelt: “Stefan Kuks, watergraaf van het Waterschap, was direct enthousiast om aan het project deel te nemen. Het was lastig om een akker in de buurt van water, op zandgrond en in eigendom van het Waterschap te vinden. Het inzaaien van de wede bij de Deurningerbeek sluit naadloos aan bij onze doelstelling om meer biodiversiteit te creëren.”

 

Oogst in najaar

Met het project wil het Rijksmuseum Twenthe samen met Claudy Jongstra aandacht creëren voor inheemse verfplanten. Het Groene Lab in het museum biedt kunstenaars die werken met botanische materialen jaarlijks ruimte om te exposeren. Centraal staat het gebruik van de natuur om zo aan een duurzame toekomst te werken. Jongstra ontwikkelt een nieuwe tuin en een ruimtelijk installatie in het museum. Deze zomer toont ze in haar werk de natuurlijk energie van planten en kruiden.

 

Eind september komt er een publieksprogramma rondom de oogst van de wede in Hertme. Daarin wordt zichtbaar dat er na bewerking van deze plant een verfstof vrijkomt. Ook vindt er dan een verfdemonstratie plaats waarbij wordt geverfd met de Twentse wede-oogst. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

’n Oaln roop klinkt weer… en hoe!

Vandaag is de Advent begonnen. Hét moment voor de Boornse Mirreweenterhoornbloazers om...
29-11-2020

Is het oliemannetje nog nodig?

De cultuurmakelaar is een verbindende schakel tussen alles wat met kunst en cultuur binnen de...
28-10-2020

Meijershof weer open voor passanten

Begin dit jaar gooide Frank Rientjes de doorgang over zijn perceel aan de Meijershof in het...
21-10-2020

Industrieel landschap om naar te kijken

Het is één van de weinige plekken in Borne waar kunst op een veilige manier en...
12-10-2020

Glamoursfeer bij premičre Lina

Er waren fotografen, er lag een rode loper, een aantal actrices verscheen in galajurk en een...
11-10-2020

Zwart in de westerse kunst

Max Put, kunsthistoricus uit Leiden, nam de toehoorders van de Bornse Kunstkring dinsdagmorgen...
07-10-2020