Wedeplanten in Hertme
20-06-2020
SAMENWERKING TUSSEN HET WATERSCHAP, RIJKSMUSEUM TWENTHE EN KUNSTENARES CLAUDY JONGSTRA

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de Deurningerbeek bij Hertme een akker met wedeplanten ingezaaid. Op deze plek en een klein aantal andere locaties in Nederland wordt onderzocht op welke karakteristieke grondsoort deze zeldzame inheemse plantensoort het beste wast. Aldus Julia Wolters, projectleider van het project Community Seedbank for Colour. “Uiteindelijk willen we een soort paspoort, een zaadbank, opstellen voor wede en andere verfplanten die met uitsterven worden bedreigd.”

 

Wede werd eeuwen geleden op grote schaal verbouwd in Europa vanwege de indigo. Hier werd de kostbare blauwe verfstof uit gewonnen. Een verfstof die we kennen van onze spijkerbroeken. De komst van de Indiase indigofera luidde het einde in van de Europese wedeteelt.

 

Meer biodiversiteit

Het project is een initiatief van de wereldwijd bekende textielkunstenares Claudy Jongstra. Het heeft als doel het beschermen van traditionele, inheemse verfplanten en het behouden van biodiversiteit. Het Waterschap Vechtstromen onderschrijft, vanuit de rol van waterbeheerder, het belang van biodiversiteit. Immers, zij zorgt voor voldoende veilig en schoon water. Het waterschap ontplooit verschillende initiatieven om biodiversiteit te vergroten, zoals het inzaaien van bloemmengsels, gedifferentieerd maaibeheer en de aanleg van natuurvriendelijke oevers en visvriendelijke gemalen.

 

Het wedeproject sluit hierbij aan. Wolters vertelt: “Stefan Kuks, watergraaf van het Waterschap, was direct enthousiast om aan het project deel te nemen. Het was lastig om een akker in de buurt van water, op zandgrond en in eigendom van het Waterschap te vinden. Het inzaaien van de wede bij de Deurningerbeek sluit naadloos aan bij onze doelstelling om meer biodiversiteit te creëren.”

 

Oogst in najaar

Met het project wil het Rijksmuseum Twenthe samen met Claudy Jongstra aandacht creëren voor inheemse verfplanten. Het Groene Lab in het museum biedt kunstenaars die werken met botanische materialen jaarlijks ruimte om te exposeren. Centraal staat het gebruik van de natuur om zo aan een duurzame toekomst te werken. Jongstra ontwikkelt een nieuwe tuin en een ruimtelijk installatie in het museum. Deze zomer toont ze in haar werk de natuurlijk energie van planten en kruiden.

 

Eind september komt er een publieksprogramma rondom de oogst van de wede in Hertme. Daarin wordt zichtbaar dat er na bewerking van deze plant een verfstof vrijkomt. Ook vindt er dan een verfdemonstratie plaats waarbij wordt geverfd met de Twentse wede-oogst. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020

Symbolisch licht voor paters Zenderen

“Eigenlijk zouden we 3 april in Hertme zijn”, aldus Frank Vennegoor van het...
05-05-2020