Cultuur in quarantaine
23-08-2020
WAT GEBEURT ER DIT NAJAAR BINNEN DE CULTURELE SECTOR IN BORNE?

Cultuur in quarantaine

Tijdens de intelligente lockdown kwam de beleving van cultuur met een schok stil te staan. Thuisblijven. Niet meer naar het koor, de muziekrepetitie, het theater, het filmhuis en optredens. Uitkijken naar die veelbelovende voorstelling of samen muziek maken, we missen het. Het leek alsof de inspirerende geesten lamgeslagen waren. Het was stil in het dorp. Sommige creatieve geesten draaiden overuren om ons een online aanbod te presenteren. De inkomsten die zo hard nodig zijn in deze gering gesubsidieerde sector vielen weg. De kosten niet. Langzaam besefte men dat het geen nachtmerrie was, maar een situatie die lang kan aanhouden. Het werd tijd voor verenigingen en organisaties om zich te bezinnen op de toekomst. Allemaal met hetzelfde gegeven: het in acht nemen van de coronamaatregelen. Wat kunnen we in Borne in het najaar op het gebied van cultuur verwachten?

 

Kulturhus

Het Kulturhus in het hart van Borne heeft voor het najaar nog geen voorstellingen hoeven te annuleren vertelt medewerkster Suzanne Kooiker. “We werken coronaproof. Mocht er voor een voorstelling meer belangstelling zijn dan bieden we twee sessies aan. Ook de verhuur van onze ruimtes gaat door. Wel moeten de huurders de maatregelen hanteren. Maar oplossingen zijn er te vinden. Er gaat weer wat gebeuren in ons Hus, er is weer reuring in het dorp.”

 

Muziekschool

De muziekschool, ook in het Kulturhus, heeft het aantal leerlingen per bijeenkomst gereduceerd, aldus Frank Vennegoor, adjunct-directeur. “In het begin verzorgden we de lessen online. Nu, met de nodige afstand, individueel of in kleine groepjes. Grote uitvoeringen zoals met kerst in Het Dijkhuis zitten er voorlopig niet in. Als kleinere groepjes willen optreden moeten we maatwerk leveren. Zo ook als kinderen aan hun ouders hun tonen willen laten horen.” Er wordt een nieuwe eigen studio opgezet. “Het is deels uit nood geboren maar ook preventief”, verklaart Vennegoor. “Als de versoepeling mogelijk wordt teruggedraaid zijn we op alles voorbereid. Hier kunnen docenten lessen of workshops online verzorgen. Voor ZZP’ers is dit een uitkomst. Ook kan de studio worden ingezet worden voor livestream uitzendingen.”

 

Kunst in Het Koetshuis

Het Koetshuis bij het Kulturhus is één van de weinige plekken in de gemeente waar men zonder moeite kan genieten van aangeboden kunst. Vanuit de open lucht is door een grote ruit een doorlopende expositie te bewonderen. Het programma voor najaar 2020 en 2021 belooft dat er om de twee maanden nieuwe kunstwerken te bewonderen zijn.

 

Filmhuis

“We starten in de eerste week van september met ons aanbod”, legt Pauline Hulshof, mede-organisator van het Filmhuis uit. Enkele films die wij in het voorjaar hadden geprogrammeerd brengen we opnieuw uit. Er kunnen maximaal 70 personen per keer plaatsnemen met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Wel kunnen bijvoorbeeld gezinsleden naast elkaar zitten. We hebben een ‘officieus’ programma samengesteld. En realiseren ons dat we bij problemen direct alles on hold kunnen zetten.”

 

Cultureel Podium Bornse Synagoge

Ondanks de beperkte ruimte van de Bornse Synagoge is het toch gelukt om een aangepast programma voor het nieuwe seizoen aan te bieden. Piet Dijkstra, voorzitter van het Cultureel Podium meldt: “Aan het programmaboekje wordt nog gewerkt. Zodra alle data van de voorstellingen en optredens zijn vastgesteld, is het definitieve programma bekend.”

 

Orkesten, harmonieën, fanfares

Jan de Vries, bestuurslid bij de muziekvereniging St Gregorius, geeft aan dat het een bijzondere periode was. “Vanaf half maart opeens niet meer samen kunnen spelen hakt er behoorlijk in. Geen repetities meer en ook alle geplande optredens af moeten gelasten…” In juni is de Malletband, met inachtneming van de coronaprotocollen, weer in het Kulturhus gestart met spelen. “Voor de Fanfare gelden er zwaardere eisen aan het samen veilig spelen. De planning is dat de blazers in september de draad weer oppakken. Ze starten in hun nieuwe repetitieruimte: het Spookhuis in Hertme.”

 

In overleg met de muziekschool worden de muzieklessen weer opgepakt. Afgelaste muziekexamens vinden alsnog in september plaats. Er zijn besprekingen om het project ‘Orkest in de klas’ dit schooljaar weer op te pakken. ”Wij doen dit op de ‘eigen’ basisschool St. Aegidius. Er zijn nog diverse ‘wilde’ ideeën om met name meer jeugd enthousiast te krijgen voor het samen muziek maken. Deze initiatieven blijven nog even geheim tot er meer zekerheid is over haalbaarheid en de uitvoering van de plannen.” De Fanfare verleent dit najaar haar medewerking aan de opening van het Spookhuis. In november wordt er een concert gegeven door de Malletband, samen met een Saxofoon orkest. Het grote spektakel Percussion Live 2020 is verschoven naar het najaar 2021.”

 

Gerrit Broen, secretaris Stedelijk Orkest Borne, meldt: “Wij mogen wel weer repeteren en handelen daarbij volgens een door ons opgesteld protocol. Maar wij merken dat toch veel leden zich zorgen maken over een besmetting. Op dit moment hebben wij voor het komende halfjaar geen concreet optreden of concert in onze agenda staan. Corona maakt dat vrijwel onmogelijk.”

 

Borne doet Poëzie 2.0

Zo’n vijf keer per jaar organiseerden enkele kartrekkers een poëzie salon in het Kulturhus. Men beraadt zich hoe deze voordrachten het komend jaar vormgegeven kunnen worden.

 

Kunstkring Borne

Ook deze groep moest plotsklaps de geplande lezingen annuleren. Doorgaans bezoeken zo’n 90 kunstliefhebbers de bijeenkomsten. In het najaar staan de uitgevallen lezingen gepland. In twee sessies voor kleinere groepen met voldoende ventilatie in de Stefans-Hof.

 

Capriccio’97

“Deze week starten we voor de eerste keer weer met repetities”, geeft Edith Eusterbrock voorzitter van Capriccio’97 aan. “We hebben voor het najaar nog geen plannen. Wel richten we ons op een productie die we hopelijk nu wel in het voorjaar 2021 kunnen opvoeren.

 

Museum Bussemakerhuis

Het museum is weer open. Met inachtneming van de algemene maatregelen die voor musea gelden. Een blije Liesbeth Hassink vertelt trots: “We hebben in de maand juli nog nooit zo goed gedraaid. De openingstijden zijn verruimd, we zijn nu ook ’s morgens open. Achter de schermen wordt nijverig gewerkt aan een nieuw te openen expositie om de geïnteresseerde bezoeker te trekken.”

 

Gidsen Oud Borne

Opgelucht vertelt André Muller, voorzitter, dat de rondleidingen door Oud Borne weer per 1 augustus zijn gestart. En met succes. “Tot nu toe zijn er al zes verzorgd door het team van vaste vrijwilligers, geschoolde gidsen. Omdat een aantal gidsen binnen de risicogroep valt, hebben zij voorlopig een stapje teruggezet.” De zomerrondleidingen met vrije inloop vinden niet plaats. Te onzeker en te onregelmatig.

 

Muller legt uit: “Een groep deelnemers telt maximaal 10 personen. Vooraf vindt er registratie plaats. Ook kleine groepjes kunnen bij ons terecht. Zo hebben onlangs vijf zussen samen met een gids de bijzondere monumenten van ons dorp bewonderd. We gaan zelfs met twee mensen op stap.” De kerken en het museum zijn te betreden. De torenbezichtiging is geschrapt. De ruimte is te nauw. “We merken wel dat de animo en de groepsgrootte door de corona crisis is afgenomen. In 2019 hebben 1.400 mensen aan onze rondleidingen deelgenomen. Tot nu toe zijn het er 125. Toch hopen we dat we dit jaar 400 bezoekers mogen begeleiden."

 

Openluchttheater

“Dit theaterseizoen is verloren”, zucht voorzitter Herman Hullegie. “Je hebt een theater en dan wil je dat mensen kunnen genieten. Daar doe je het allemaal voor.” Corona gooide roet in het eten. Grote evenementen als het Afrikafestival, de Metropoolconcerten en Halloween konden geen doorgang vinden. "Het is allemaal te lastig. Wel of geen mondkapjes? Wel of geen horeca? Toch doen we wat we kunnen. Zo hadden we de aangepaste concerten van Jett Rebel en Ricciotti en in september nog de kindervoorsteliing Roodkapje." (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 31 aug 2020
Blijf creatief denken, doen ze bij het Kulturhus ook met het aanbiden van bijv. 2 voorstellingen, indien nodig -
En ook carnaval zal er aan moeten geloven, geen 11de van de 11de, geen optochten en geen gala's (denk ik) in 2020-2021 maar virtueel is alles mogelijk zo blijkt wel uit de vindingreikheid van de Toet'nbloazers. Er zal meer online aanbod moeten komen van de koren, de lezingen, de concerten, etc. Dit kan Borne echt wel aan!

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024