Horeca Borne reageert gelaten
CORONAMAATREGELEN ROEPEN BIJ UITBATERS BOOSHEID EN TELEURSTELLING OP

Horeca Borne reageert gelaten

Tot een van de meest opvallende maatregelen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond bekendmaakten om het coronavirus in te dammen, behoort het sluiten van de horeca. Vanaf vanavond 22.00 uur gaan de deuren van de cafés en restaurants voor minimaal vier weken op slot, alleen afhalen blijft een optie. Boosheid en teleurstelling bij de uitbaters vechten om voorrang. Ook in Borne, waar ook een zekere gelatenheid voelbaar is.

 

Kir: ‘Het is niet anders’

Nog tijdens de persconferentie van Rutte begon de telefoon al te rinkelen bij restaurant Kir. “Ik denk dat we wel over de honderd keer gebeld zijn door mensen die nog een, zeg maar, Laatste Avondmaal wilden”, vertelt Justin Lutke Veldhuis. Maar na vandaag kan er niemand meer terecht in het restaurant. “Het zat eraan te komen. We snappen dat dit nodig was. Jammer, want het ging een tijdje best goed. Qua timing is nu een slechtere tijd dan het voorjaar. In aanloop naar de feestdagen is het normaal gesproken heel druk.”

 

Opnieuw start een periode van onzekerheid voor de horeca. “Hoe lang gaat dit duren? We gaan nu in ieder geval niet meer afwachten en starten meteen de afhaalmaaltijden weer op.” Er wordt al direct gebrainstormd over een nieuwe en bijzondere invulling daarvan. Vanavond dus nog volle bak voor Kir. “Maar na afloop worden de tafels niet meer gedekt en gaan de stoelen op tafel. Een heel treurig gezicht! Jammer, maar het is niet anders.”

 

De Steeg: ‘We hebben het aan onszelf te danken’

De sluiting van alle horeca kwam niet als een verrassing voor Benno Schwering van Grandcafé De Steeg. “Ik stoa d’r nie van te kiek’n! We hebben het allemaal aan onszelf te danken. Hier in Nederland is gewoon geen daadkracht. In crisistijd kun je een land niet regeren met zoveel partijen die allemaal iets roepen.” Ook De Steeg start direct op met afhaalmaaltijden op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. “We waren er al een beetje mee begonnen, maar gaan nu even kijken hoe we het beste kunnen opschalen.” Leuk is allemaal anders, maar Schwering blijft positief. “We komen er wel doorheen.”

 

Hertme’s Ambacht: ‘We gaan terug naar min 10’

Lereau Hulsink van Hertme’s Ambacht is kwaad. Kwaad op Den Haag, maar ook kwaad op grote horecaondernemingen die de coronaregels simpelweg aan hun laars lapten. Ook in Twente. “Hoe moeilijk kan het zijn om met elkaar de gemaakte afspraken te respecteren?”, zegt hij. “En daar worden wij nu de dupe van. “Maar ook ben ik boos op Den Haag. Er wordt veel gezegd, maar er gebeurt veel te weinig. Men heeft het over compensatie, maar hoe en wat is nog niet bekend. Het OMT pleitte voor een uitzondering en wilde de restaurants bij de sluiting ontzien. Niets van weer gehoord!”. Ook door de geplande datingavonden diende gisteravond van het ene op het andere moment een streep te worden gehaald. We hadden 80 mensen uitgenodigd en gekoppeld, ze zouden -verspreid over twee avonden - voor het eerst met elkaar kennismaken. Nu moeten we ze allemaal een mail sturen met het bericht over het uitstel. Het kost allemaal veel tijd en energie”, klinkt het verzuchtend.

 

Royal Lebanon: ‘Deze klap komt heel hard aan’

“Wij zijn zeer aangeslagen. Natuurlijk zagen we de beslissing de laatste dagen wel aankomen, maar deze klap komt gewoon heel hard aan”, aldus Aram Gol. Voor het Libanese restaurant eigenlijk dubbel zo hard, want amper vier maanden na de start vorig jaar moest het restaurant alweer dicht en nu dus opnieuw. “Net als het elke keer begint te lopen, moet de deur weer op slot. Twee stappen vooruit en weer een stap terug dus.” Toch wil het restaurant niet bij de pakken neerzitten. “Nee, we richten ons nu op afhalen en bezorgen, we willen gewoon in the picture blijven.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
PJ — 15 okt 2020
Lereau geeft al z'n gasten nog steeds een hand, knuffel of zoen. Beetje hypocriete reactie als je 't mij vraagt. Heerlijk eten, maar de komende tijd geen HA meer voor ons.
Yvonne — 14 okt 2020
Of je het nu met alle maatregelen eens bent of niet, laten wij ons er allemaal gewoon even aan houden. Des te sneller kunnen deze bedrijven weer open.

Woonwinkel Nyhus opent in de Nijstad

Volgende week zaterdag,1 juni, opent de Bornse Mascha Nijhuis haar fonkelnieuwe woonwinkel in de...
21-05-2024

HEMA vernieuwt en sluit daarom een week

“Eerlijk gezegd is het ook geen overbodige luxe”, aldus Anja Smelter, filiaalmanager...
06-05-2024

Davy Roord wint MasterChef titel op Mallorca

In januari won chef-kok Davy Roord van Restaurant Dorset op de Horecava vakbeurs in Amsterdam...
03-05-2024

Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
16-04-2024

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024